Een terechtstelling in Rijswijk
Peter Breedveld
Was het zijn boeventronie of waren het de antwoorden die hij gaf? We zullen het nooit weten, maar er was in elk geval iets dat mr. Gaspar van Kinschot, baljuw te Rijswijk, deed vermoeden dat de arrestant die voor hem stond geen gewone landloper was.
De man, Jan Meijer, was opgepakt tijdens een routine-inspectie van de plaatselijke herbergen, waarbij naar ‘vagabonden ende lediggangers’ werd gezocht. We schrijven 19 juni 1722.
Van Kinschot informeerde bij de hoofdofficier van Amsterdam, waar Meijer vandaan kwam, en zijn vermoedens werden bevestigd: hij had een echte boef te pakken. En geen kleintje ook. Jan Meijer werd al vijf jaar lang gezocht wegens de moord op Klijn Jaapje.
Klijn Jaapje was Meijers celmaat geweest in de Amsterdamse gevangenis, waar hij had gezeten wegens valsspelerij. Eenmaal uit het gevang ontslagen, bleven de twee met elkaar optrekken. Maar bij een ruzie, midden op straat, trok Meijer zijn mes en stak Jaapje in de hals. Terwijl Jaapje lag dood te bloeden, probeerden omstanders Meijer aan te houden, terwijl ze riepen: “Hout den moordenaar!” Meijer zwaaide echter wild met zijn mes in het rond. “Laat mij lopen”, beet hij de mensen toeg. “Ik ben een man des doods”.
Dus lieten ze hem maar lopen.
Meijer was een uitermate gewelddadige figuur. In 1712 was hij al veroordeeld tot geseling en twaalf jaar verbanning uit Amsterdam wegens het beroven van een Deense predikant. Na de moord op Jaapje maakte hij deel uit van een roversbende. Zijn kornuiten hadden klinkende namen als Smousse Mi, Mooy Pietje, Casper de Mof en de Brander. Meijer had zichzelf ook een pseudoniem aangemeten: Jan de Pruck.
Baljuw Van Kinschot zal dus wel blij zijn geweest met de vangst. Maar om Meijer te kunnen veroordelen, was wel een volledige bekentenis nodig van de verdachte zelf. Zo gemakkelijk gaf Meijer zich echter niet gewonnen. Zelfs met de duimschroeven om en op de pijnbank is hij ‘bij sijn ontkenningen hartnekkig blijven persisteren’.
Van Kinschot vond in Amsterdam allerlei lieden die tegen Meijer wilden getuigen: iemand die de moord op Jaapje had gezien en vroegere kornuiten van Meijer die hem ‘een valse speelder’ noemden. Ook dook er een wraakzuchtige ex-echtgenote genaamd Leijsje op. Die was door haar man ‘malitieuselijk verlaten’. Ze verklaarde dat hij het had gehouden met een hoer en dat hij zijn brood had verdiend met het ronselen van mensen. Het deed Meijer niks. Hij blééf ontkennen. Daarom liet Van Kinschot hem weer martelen.
Na drie maanden, op 7 september 1722, had hij dan eindelijk succes. Meijer sloeg door en legde een bekentenis af, ‘sulx met sijn eyge handtekeninge confirmerende’. Twee dagen later trok hij die doodleuk weer in. Van Kinschot, razend natuurlijk, liet hem voor de derde keer naar de pijnbank slepen, ‘omme hem bij zijne confessie te doen persisteren’. Dat trok Meijer niet meer. Nog voordat de beul hem met een vinger had aangeraakt legde hij jammerend opnieuw een verklaring af, dit keer in het bijzijn van de leden van de Vierschaar, een soort rechtbank. Die liet er geen gras over groeien en veroordeelde Meijer diezelfde dag nog tot de doodstraf.
Meijer zou op vrijdag 18 september naar het schavot worden gebracht, dat voor de gelegenheid was opgericht voor de herberg ‘Het Wapen van de Prins van Oranje’, tevens Rechthuis, aan de Kerklaan tegenover de Rijswijkse Oude Kerk. Daar zou eerst Meijers rechterhand worden afgekapt, waarna hij zou worden opgehangen ‘met desselfs afgekapte hand boven het hooft’.
Nu was er in Rijswijk al bijna zestig jaar niemand meer opgehangen en het hout van de galg, die dus al die tijd ongebruikt was gebleven, was inmiddels verrot. De Rijswijkse meestertimmerman Jacob Kruiningh maakte het ding voor de somma van dertig gulden weer helemaal in orde. Die vrijdag werd de executie voltrokken.
Meijers lijk bleef nog een paar uur voor het Rechthuis hangen waarna hij van de galg werd losgemaakt en werd overgebracht naar het Rijswijkse galgeveld, langs de Trekvliet nabij de Laakmolen. Daar werd hij opnieuw opgehangen ‘omme door de wind en lugt te werden verteert’.
Ook vanuit Den Haag werd de hele zaak blijkbaar met belangstelling gevolgd. De Haagse drukker Pieter van Zanten maakte een rijk geïllustreerd vlugschrift waarop de daden van Meijer en zijn executie tot in de laatste sappige details werden beschreven. Het vlugschrift bevatte een sneldicht waarin de lezers er maar weer eens op werden gewezen dat misdaad echt niet loont:
‘Dit is het Loon van die, die weegen gaen
Aenschouwers al neemt hier een Spiegel aen
Hoe dat de vreugt in droefheyt is voldaen
Gelijck als ider nu kan schouwen aen’.
Eerder gepubliceerd in de Haagsche Courant. Bronnen: Kroniek, tijdschrift van de Historische Vereniging Rijswijk, januari 1987; Geschiedenis van Rijswijk, 1997.
Peter Breedveld, 20.04.2010 @ 14:01
18 Reacties
op 20 04 2010 at 14:05 schreef saskia:
leuk!
op 20 04 2010 at 14:40 schreef Benech:
Peter: ook bekend met de Romeinse vondsten tussen jouw en mijn woonstek in?
op 20 04 2010 at 14:53 schreef vetklep:
Dat leest lekker, zeg!
op 20 04 2010 at 15:35 schreef vander F:
Wat een schavuit,
die Meijer.
Wat zou hij tegenwoordig gekregen hebben?
Moord, roofovervallen, lid van een criminele organisatie.
Toch al gauw zo’n 12 jaar cel.
op 20 04 2010 at 17:36 schreef Dick Bosch:
Even iets anders: Myrthe Hilkens staat op nr. 32 van de PvdA-fractie voor de TK-verkiezingen op 9 juni.
op 20 04 2010 at 17:51 schreef vander F:
@Dick Bosch,
die zou ik preventief een jaar of 7 opsluiten,
voor d’r eigen bestwil.
op 20 04 2010 at 22:28 schreef MNb:
Tja, het Hollands rechtsgevoel was 300 jaar geleden toch een tikkie anders.
op 20 04 2010 at 22:42 schreef Gaston:
Kan Peter R. de Vries nou hier ‘ns geen reconstructie van maken, sappige televisie en geen rechter die het kan verbieden
op 20 04 2010 at 23:57 schreef Rena:
Tuig van de richel, schorriemorrie zou mijn oma zeggen. Leuk leesstuk!
Vooral die namen van de roverbende kornuiten!
op 21 04 2010 at 04:21 schreef Marco Knol:
@Dick Bosch en vander F
Ik zou ‘r doen, om in GS-speak te zeggen.
Maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat ik vrijgezellig ben en een aantal cognac op heb.
@Peter
Ja, en? Wat wil je hiermee zeggen? Dat vroeger alles beter was?
@vander F en Peter;
Hoe krijg ik verdorie een regel tekst recht onder het @ teken zonder mij in HTML te verdiepen?
op 21 04 2010 at 04:24 schreef Marco Knol:
@ mijzelf en Peter
Het voorbeeld geeft geen waarheidsgetrouw beeld van de plaatsing van letters en regels. Zo staat er nu in het voorbeeld toch een witregel tussen @etc en de rest van de tekst.
op 21 04 2010 at 08:30 schreef Peter:
Het voorbeeld geeft geen waarheidsgetrouw beeld van de plaatsing van letters en regels.
Juist ja.
@Benech, ik volg het Rijswijkse leven niet meer zo. Hebben ze nou alweer Romeinse overblijfselen gevonden? Waar dan?
op 21 04 2010 at 09:49 schreef Haes:
Het taalgebruik lijkt meer op dat van minstens honderd jaar vroeger, maar eerder nog zestiende eeuws.
op 21 04 2010 at 10:58 schreef Benech:
Peter: volgens mij zijn jouw ogen oostelijker gericht tegenwoordig, toch? Nee, ik doel niet op Mekka, laat ik me even verduidelijken.
Ik doelde op die mijlpalen en boerderij die gevonden zijn en dat de Vliet ofwel Romeins is ofwel heel dicht langs trace van het voormalige kanaal van Corbulo ligt.
op 21 04 2010 at 11:08 schreef Peter:
O, bedoel je dat. Nee, dat is heel bekend. De mijlpaal is te zien in dat museum naast het Omniversum (de naam ontschiet me even) aan de Kennedylaan (Den Haag) en de overblijfselen van de boerderij zijn ter plekke te zien (in het Wilhelminapark) en vallen nogal tegen.
Als je naar Voorburg wandelt is er aan de rechterkant van de Mariannelaan een park (ook de naam daarvan ontschiet me) waar zich vlak onder de grond de resten van een complete Romeinse nederzetting bevindt. Onder de vijver bevindt zich wat overgebleven is van de mozaïekvloer van een badhuis, in tweeën gehakt door de mannen die de vijver hebben gegraven.
op 21 04 2010 at 11:12 schreef Benech:
Oh dank voor deze aanvullingen. Deels wist ik dat met die vijver niet. Maar wel een leuke aanvulling als binnenkort een Italiaanse vriendin langskomt. Ik zou haar ook de “wonderen van de Romeinen in Rijswijk” laten zien, wel, dat wordt bijna een bedevaartstocht danwel dagtocht door Rijswijk.
op 21 04 2010 at 11:17 schreef Peter:
Neem haar dan mee naar museum Swaensteijn aan de Herenstraat in Voorburg. Daar zijn veel Romeinse vondsten te zien en een maquette van Forum Hadriani.
Nu ken ik toevallig veel Italianen, en die zijn zo verwend, wat archeologie in hun eigen land betreft, dat ik je zo’n rondgang eigenlijk afraad. Rijswijk en Voorburg steken wat armetierig af bij Italië.
op 21 04 2010 at 12:40 schreef Benech:
Peter: ik weet het. Eigenlijk is het meer een halve grap zo van: “Zie je wel, die buitenlanders kwamen zelfs toen al hier”