Home » Archief » Een smakelijke vertelling over de Zuid-Koreaanse droom


[07.04.2023]

Een smakelijke vertelling over de Zuid-Koreaanse droom

Peter Breedveld

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker heeft zich tijdens de coronacrisis hardop zitten ergeren aan de oriëntalistische nonsens die door de Nederlandse virologen over Zuid-Korea werd gedebiteerd. Het Zuid-Koraanse coronabeleid was aanzienlijk succesvoller dan dat van Nederland, en dat zonder lockdowns. Dat werd door mensen als Marion Koopmans verklaard met beledigende clichés over de collectivistische inborst van de Koreaan en zijn ingebakken gehoorzaamheid, die bij zijn confucianistische opvoeding hoort. Remco (we zijn oude studievrienden) veegde er de vloer mee aan in een interview met hem op Frontaal Naakt, dat prompt de Zuid-Koreaanse media haalde.

In zijn nieuwe boek, ‘De Koreaanse Golf‘, komt hij een paar keer terug op die luie stereotyperingen. Er waren heel wat virologen die zich ontpopten als 19e-eeuwse, schedelmetende amateur-antropologen, maar Remco lijkt zich het meest aan Koopmans te hebben geërgerd, want hij noemt haar steeds bij naam.

Zijn ergernis is terecht, want wie denkt ontwikkelingen in Oost-Azië te moeten verklaren met ouderwetse Fu Manchu-mythes, is net zo goed een wappie als iemand die beweert dat corona maar een griepje is. Het is zeer kwalijk en zeer gevaarlijk om naar Aziaten te kijken als een soort mieren zonder duidelijke individuele kenmerken en zonder eigen wil.

Corrupte politici

Uit De Koreaanse Golf blijkt hoe belachelijk misplaatst dergelijke typeringen zijn. Terwijl het Nederlandse volk zich in overgrote meerderheid jaren achter elkaar laat koeioneren door een premier die maar blijft wegkomen met zijn gelieg en gekonkel, gaan in Zuid-Korea mensen met tienduizenden tegelijk de straat op om een regering tot aftreden te dwingen en gaan corrupte politici zonder pardon de gevangenis in.

Een lockdown is in Zuid-Korea een ondoenlijke zaak, schrijft Remco ergens, met zoveel miljoenen mensen die constant op pad zijn, daarom bestond het coronabeleid er uit maatregelen als mondkapjes (die volgens de Nederlandse hoofd-viroloog niet hielpen) en een streng gehandhaafde quarantaine van wie besmet was. Daar was wel degelijk verzet tegen onder de Zuid-Koreaanse bevolking en er waren ook wappies, in de vorm van christelijke kerkgangers die zich verzetten tegen het verbod op zingen en – dit is erg onsmakelijk – elkaar in de mond spuugden om te bewijzen dat ze geen corona konden krijgen.

Bloedige burgeroorlog

Zuid-Korea is een rijk en democratisch land met niet alleen een wereldwijd populaire elektronica-industrie, ook Zuid-Koreaanse films, series en popmuziek zijn razend succesvolle exportprodukten. En van Hassnae hoor ik dat de laatste jaren cosmetica uit Zuid-Korea, K-beauty, hier een rage is.

Dat is Zuid-Korea niet zomaar komen aanwaaien. Het land heeft er wel wat voor moeten doen. Het is gekoloniseerd door Japan, heeft een bloedige burgeroorlog doorstaan, waarna het in tweeën werd gedeeld en tienduizenden families wreed uit elkaar zijn getrokken, daarna heeft Zuid-Korea gezucht onder snoeiharde militaire dictaturen die, zo laat Remco overtuigend zien, een natuurlijk uitvloeisel zijn van de Japanse marionettenstaat in China, Manchukuo, waar veel Zuid-Koreaanse politici, en de knokploegen waarmee ze hun regime bevestigden, waren gevormd. Ook de grote familiebedrijven als Samsung, een soort supermachtige vorstendommen (chaebol heten ze) binnen de Zuid-Koreaanse staat, vinden hun oorsprong in Manchukuo, waar veel Koreanen, aangemoedigd door de Japanse kolonisator, hun geluk beproefden.

Koreaans eten

Een land dat is geboren uit bloed, modder en ontberingen, Zuid-Korea. Een gehard land, een hartstochtelijk land van harde vechters rijst zich uit Remco’s boek voor mijn geestesoog. Ik ben er nog nooit geweest, want als ik in de buurt ben, kies ik altijd voor Japan, waar het leven makkelijk is en de mensen zacht zijn, al zitten ze wel altijd te mieren over regeltjes en procedures. Uit wat ik van Remco hoor en lees en zie in Koreaanse films, maak ik op dat Japan van Zuid-Korea verschilt als Italië van Spanje. De landen lijken op elkaar, maar hebben een aantal hemelsbrede verschillen. Alleen het eten al: Japans eten is een verfijnde harmonie van subtiele smaken, Koreaans eten is gekmakend lekker, maar ik ben ook weleens bang dat mijn slokdarm wegbrandt zo tranentrekkend loeiheet is het.

Korea en Nederland

Zuid-Korea heeft ook een paar dingen waar Nederland zich in zou kunnen herkennen. Zo heeft het land een Vietnam-verleden, lees ik voor het eerst in dit boek. Zuid-Korea heeft tijdens de Vietnam-oorlog troepen gestuurd om de Amerikanen te helpen tegen de communisten te vechten, en daar genoeg geld mee verdiend om zijn eigen economie een kickstart te geven, waardoor het uiteindelijk kon uitgroeien van straatarm ontwikkelingsland tot één van de machtigste en moderne economieën ter wereld.

Daar zijn door Zuid-Koreanen wel een aantal oorlogsmisdaden voor gepleegd, en dat is een feit dat door de mensen thuis niet graag onder ogen wordt gezien. Het wordt zelfs weggemoffeld door academische historici. Als er over wordt gepraat, voeren de Zuid-Koreanen zichzelf op als slachtoffers en dát, merkt Remco op, lijkt erg op de manier waarop Nederlanders naar hun eigen koloniale verleden kijken.

Hij spiegelt een aantal ontwikkelingen in Zuid-Korea aan parallelle ontwikkelingen in Nederland. Niet alleen van het Zuid-Koreaanse coronabeleid had Nederland volgens hem kunnen leren, maar ook van bijvoorbeeld de opkomst van het almachtige bedrijfsleven. Wat nu in Amsterdam gebeurt, met huizen die worden opgekocht door vastgoedspeculanten en daardoor onbetaalbaar worden voor gewone mensen, is al eerder in Seoul gebeurd.

Spannende avonturenroman

De Koreaanse Golf is een rijk en leerzaam boek, en het is lekker verhalend geschreven. Net als zijn vorige boek, De B.V. Noord-Korea, heb je eerder het idee dat je een spannende avonturenroman aan het lezen bent dan een feitelijke geschiedenis van de nation-building van een land. Remco is een ongelofelijk belezen intellectueel, die evenwel zijn neus niet ophaalt voor pulp en sensatie en die twee uitersten harmonieus bij elkaar weet te brengen.

Vooral als het over zaken gaat als de gangsters, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Zuid-Koreaanse geschiedenis en echte cultfiguren zijn geworden, krijg je bij het lezen het gevoel alsof je bij hem aan tafel zit, fles soju in het midden, luisterend naar de smakelijke verhalen over de reusachtige gangster Kim Du-han met zijn “vuisten als mokers”, die eerst voor de Japanse kolonisator vocht, daarna nationalist werd en als parlementslid een collega met poep en urine besproeide.

Vreedzaam gewelddadig

Ik trok wel een wenkbrauw op toen ik, na bijna 300 pagina’s over al dat geweld, de oorlogen, de volksopstanden, over de studenten die zich verzetten en gemarteld en vermoord werden, de aanslagen, enzovoort, las dat volgens Remco de democratisering van Zuid-Korea “relatief geweldloos” is verlopen. Maar het woord “relatief” zal hier het sleutelwoord zijn.

Remco Breuker: De Koreaanse golf. Uitgeverij Prometheus, 300 pagina’s of zo. 23 euro.

boeken, Peter Breedveld, 07.04.2023 @ 11:25

[Home]
 

1 Reactie

op 07 04 2023 at 11:25 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS