Home » Archief » Een aanstellerige praatjesmaakster in Japan


[03.08.2024]

Een aanstellerige praatjesmaakster in Japan

Peter Breedveld


Foto: Yoshiyuki Iwase

Jantine Jongbloed, een schrijver waar ik nog nooit van had gehoord maar die blijkbaar zo succesvol is dat ze maandenlang in een veel te grote auto door Japan kan touren, schrijft in NRC een enorme dode zeerol over dat ze zich zo schaamt dat ze een vliegreis heeft gemaakt, terwijl ze had beloofd nooit meer te vliegen vanwege het klimaat.

Ze doet dat op de ongelukkigst mogelijke wijze, want ze zit op te scheppen over alle bergen die ze heeft beklommen en badhuizen die ze heeft bezocht en gyoza die ze heeft gegeten (alleen gyoza?), haar “nederig stemmende en verrijkende ervaringen”. Uiteraard heeft zij het authentieke Japan beleefd, zoals met het badhuisritueel, waarbij ze was omringd door louter niet-westerse vrouwen, die haar op sleeptouw namen.

Westerse uitverkorenen

Ze is gewoon één van die duizenden zelfgeobsedeerde westerlingen die door Japan struinen en je weigeren terug te groeten, jouw bestaan niet eens willen erkennen, want alleen zij doorgronden de Japanse ziel, alleen zij begrijpen het land. Alleen zij mogen logeren bij een 78-jarige mandarijnenkweekster. Alleen zij worden door Japanse vrouwen ingewijd in het “badritueel”, want die vrouwen zien dat witte mens binnenkomen en weten meteen, dit is er één, deze bijzondere vrouw, helemaal per vliegtuig vanuit Europa in Japan neergedaald, staat open voor ons unieke en exclusieve badritueel! Zij is speciaal!

En dan zien die westerse uitverkorenen jou en realiseren ze zich dat ze helemaal niet speciaal zijn. Dat ze gewoon toeristen zijn. Dat die 78-jarige mandarijnenkweekster het geld nodig heeft om haar kleinkinderen in Hokkaido te kunnen zien.

Valse nobelheid

Jongbloed schaamt zich helemaal niet voor haar vliegreis. Ze vindt dat die gerechtvaardigd is omdat zij allemaal superbelangrijke dingen doet die haar ziel verrijken en haar kunstenaarschap vergoddelijken. Mensen die zeggen nooit meer te vliegen en dat ook echt nooit meer doen, begrijpen dat toch niet en bovendien is hun vliegabstinentie “valse nobelheid”, een “als heldendaad verpakte drogreden die verbloemt dat je er gewoon geen zin in hebt”. Ze begrijpen toch niet wat een geestverruimende belevenis het is om met een man te praten over hoe het is om gay te zijn in een Japanse metropool. Dat het juist Jongbloed is die grootse dingen verricht in Japan, terwijl zij hun eigen passiviteit verkopen als activisme.

Flikker toch op. Zijn gays in Enschede te min voor je? Brabantse pruimenkwekers niet exotisch genoeg? Westerse vrouwen in de sauna te gewoon? Je ging naar Japan omdat iedereen en z’n grootje er opeens per se heen moeten. Omdat je een kuddedier bent, een volgzame koe. Sommige plekken in Japan zijn no-go-areas geworden door al die lompe bleekneuzen die schreeuwerig samendrommen voor hun unieke authentieke Japanse ervaring en hun selfies voor op Instagram.

Japans lullen

Ik kom ook net terug uit Japan, nou ja, uit Seoul, want ik heb drie weken Japan gedaan en een week Seoul. Gevlogen en zonder schaamte. Ik vind dat het vliegverkeer drastisch moet worden verminderd maar dat is een taak van de overheid, die moet zorgen voor goede en betaalbare treinverbindingen voor bestemmingen in Europa. Naar Japan met de trein is niet redelijk, daarom vlieg ik naartoe. En wat ectoplasmakwakkies als Wierd Duk en Sander de Luikjesnazi ervan vinden, zal me aan mijn reet roesten.

Ik ga al jaren naar Japan, heb Japans gestudeerd, ben verknocht aan het land en hoopte er te kunnen werken als journalist. Dat is nooit gelukt, dus ga ik er jaarlijks naartoe om een beetje Japans met mensen te lullen en te wandelen. Ik loop kilometers door steden, door bossen, ik beklim bergen als dat gewoon lopend kan maar logeer niet bij 78-jarige mandarijnenkwekers en aan badrituelen doe ik niet. Ik slurp ramen in tenten met acht zitplaatsen rond een bar, waar je buiten een uur of anderhalf uur voor in de rij moet staan. Ik loop elke manga-zaak af om te vragen naar de serie Happy Mania van Moyocoo Anno. Heb ik natuurlijk weer te laat ontdekt. Ik eet in mijn favoriete restaurant l’Effervescence met alss afsluiting een theeritrueel. De ober, met wie het de afgelopen keer meteen klikte, zei na afloop “I love you” tegen me. “What’s not to love“, antwoordde ik. Met Hassnae’s favoriete nicht ben ik naar het Ghibli-park bij Nagoya geweest. Het Ghibli-museum in Tokio is leuker.

Sentimenteel gedoe

Laat ik ook eens opscheppen: ik ken Tokio op mijn duimpje. Ik ken veel plekjes die niemand weet. Ik heb alle plekken bezocht waarvan gezegd wordt dat het er spookt, ik heb er zelf een paar ontdekt. In het vliegtuig zat ik eens naast een inwoner van Tokio over zijn stad te praten, op een gegeven moment zei hij: “Jij kent Tokio beter dan ik!”

Ik hou van Tokio. Ik meen het, ik ben verknocht aan die stad. Toen ik vorig jaar, na een paar jaar te hebben moeten overslaan vanwege corona, eindelijk weer op Tokio Centraal aankwam, kreeg ik tranen in mijn ogen en ik ben doorgaans wars van sentimenteel gedoe.

Lompe lul

Ik zie een boel toeristen waarvan ik vind dat ze in Japan niks te zoeken hebben. Ze tonen geen respect, kunnen zich niet gedragen en ik zie het hier dezelfde kant opgaan als in Thailand. De houding van veel Japanners ten aanzien van toeristen verandert duidelijk merkbaar. Restaurants waar ik vroeger gewoon welkom was, moet ik nu reserveren via de receptie van mijn hotel en ik zie mensen tegen toeristen mopperen. Hun geduld begint op te raken. Shibuya, die wijk in Tokio met die kruisende zeebrapaden waar iedereen het altijd over heeft, is een hel geworden. Al die gekken die selfies vanzichzelf lopen te maken op dat kruispunt. Ik zag een vrouw rennen voor haar leven omdat ze te lang met zichzelf en haar selfiestick bezig was geweest, terwijl vrachtwagens en een motorrijder toeterend op haar afreden. Complete waanzin.

Ik zeg niet dat al die mensen thuis moet blijven omdat ze zich niet door een zenpriester laten inwijden in de origami en niks begrijpen van de Japanse kunst van het staanlezen in een konbini, maar de narcistische lompe lul uithangen kan op zoveel andere plekken die toch al niet meer te redden zijn. Ga lekker naar Benidorm.

Supergeheime rituelen

Maar de ergste toeristen in Japan zijn er die van het kaliber Jongbloed. De snobs die zichzelf wijsmaken dat zij het land en zijn inwoners doorgronden omdat ze twee maanden “native” zijn gegaan en door de inboorlingen zijn ingewijd in de supergeheime rituelen die normaal alleen voor de edelste Japanners weggelegd zijn.

Het is 19e-eeuws kolonialisme in niet eens een modern jasje. Gewoon het aloude westerse superioriteitscomplex.

 

 

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21.

Peter Breedveld, 03.08.2024 @ 15:17

[Home]
 

1 Reactie

op 03 08 2024 at 15:18 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN AUGUSTUS

O Vreugdevuur der laagopgeleiden

O Wierd Duk gaat full metal nazi

O Wierd Duk wil graag een pogrom

O Ja, laten we de nazi vragen iets voor Armeense Mikael te doen!

O Fuck de feiten, Dick Schoof gaat voor de beleving

O De medaille van Sifan Hassan is zo politiek als maar kan

O Een aanstellerige praatjesmaakster in Japan

O De revival van de christelijke grote bek

O Waar is de Nederlandse James O’Brien?

O Grote kans dat ‘Engelse’ rassenrellen steeds vaker zullen uitbreken

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS