Home » Archief » De desinformerende universiteit (3)


[11.12.2010]

De desinformerende universiteit (3)

Jona Lendering

Dat academici een voornamere bron zijn van oudheidkundige desinformatie dan pseudowetenschappers, en dat dit een aanwijzing vormt voor de gezondheid van onze universiteiten, zoals ik hier en hier aannemelijk hoop te hebben gemaakt, zal op ongeloof kunnen rekenen. De kwaliteit van de universiteit wordt immers voortdurend getoetst.

Het probleem is echter dat visitatiecommissies en tijdschriftredacties niet meten of nieuwe wetenschappelijke inzichten doordringen tot de samenleving. Ze bewijzen alleen dat het Nederlandse onderzoek van hetzelfde peil is als in het buitenland. Mijn cijfers suggereren dat het daar echter evenzeer verkeerd gaat als in Nederland.

De te nemen maatregelen liggen voor de hand. Het ministerie van Onderwijs moet aan de subsidiëring van het onderzoek de voorwaarde verbinden dat de resultaten gratis toegankelijk zijn op de plaats waar het ertoe doet: het internet. Daarnaast moeten online-publicaties meetellen voor een wetenschappelijke publicatielijst.

Er zijn al stappen op deze weg gezet, maar het kan geen kwaad het tempo te verhogen, en ik zou er een lief ding voor over hebben als in de huidige discussie over de universiteitsfinanciering ook de verspreiding van kennis een rol speelde. Wie écht iets wil doen voor de kennisinfrastructuur van het land, ontwerpt een financieringsmodel waarin de universiteiten worden betaald aan de hand van de wijze waarop informatie in de samenleving aanwezig raakt – het doel van wetenschap is ten slotte dat de samenleving er slimmer van wordt.

Dit klinkt utopisch, en het zal ook niet zo eenvoudig te meten zijn, maar van de andere kant: deze bezwaren zijn ook ooit geuit tegen de citatie-indexen, die nu gemeengoed zijn. Het is ten dele een kwestie van de bereidheid eens te gaan meten. Is het werkelijk de bedoeling dat wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk is en willen we op elk terrein de allerlaatste inzichten toepassen, of zijn zulke intenties beleidsporno?

Zo zal het moeten, al zie ik het, als zo’n financieringsmodel er komt, somber in voor de oudheidkunde. Ik spreek wel eens classici en oudhistorici, en ik krijg niet de indruk dat ze werkelijk lang nadenken over de wijze waarop ze moeten populariseren. Moeten ze zich toeleggen op informeren of corrigeren? (Ik zou zeggen: na vijftien jaar ongehinderde desinformatie heeft het laatste topprioriteit.) Moet de markt voor oudheidkundige populairwetenschappelijke boeken in handen blijven van commerciële uitgeverijen, moeten de universiteiten de zaken naar zich toetrekken, of zijn er manieren om de uitgeverijen te adviseren? (Ik aarzel tussen het tweede en derde antwoord.) Moeten de Nederlandse oudheidkundigen bij het publiceren van populairwetenschappelijke boeken uitgaan van het aanbod – datgene wat ze onderzoeken – of van de vraag? (Ik denk dat de eerste oplossing vooral zal bijdragen aan het de opvatting dat ze wereldvreemd zijn.)

Dit zijn voor de hand liggende kwesties, maar de Nederlandse oudheidkundigen zijn zelfs verdeeld over de vraag of ze erover hebben nagedacht. Sommigen zeggen van niet, anderen zeggen dat de beleidsnota alleen maar zoek is.

Niet iedereen zal me willen geloven, maar er zou veel worden gewonnen als academici deze stelling wilden overwegen: dat het de afgelopen vijftien jaar althans denkbaar is geworden dat de pseudowetenschappen niet het echte probleem vormen. Gebruik mijn conclusies, hoe ongeloofwaardig misschien ook, als aanleiding het eens uit te zoeken. Het is mogelijk dat alle aandacht voor de pseudowetenschappen, die inderdaad opvallend zijn, in feite ons zicht blokkeert op frequentere vormen van wetenschappelijke desinformatie, die, doordat ze minder opvallen, gevaarlijker zijn.

Historicus Jona Lendering won in 2010 de Oikos Publieksprijs. Dit is het laatste deel van een bewerkte versie van zijn dankwoord. Het eerste deel begint. Het eerste deel vindt u hier, het tweede hier.

Jona Lendering, 11.12.2010 @ 10:42

[Home]
 

4 Reacties

op 11 12 2010 at 15:03 schreef thomas erdtsieck:

Ik heb nu pas alle 3 stukken gelezen. W.b.de oudheidkunde heb ik daar 2 opmerkingen over:
1. De zekerheid van vandaag blijkt vaak de vergissing van morgen. Zo wordt de ouderdom van de homo sapiens ook steeds weer bijgesteld.
2. Of de verhalen allemaal 100% waar zijn is voor ons functioneren anno nu niet zo relevant. Belangrijker lijkt me dat de universiteit historici aflevert die zo boeiend kunnen vertellen en kruisverbanden kunnen leggen, dat je als vo-leerling een beter geografisch/politiek/sociologisch inzicht krijgt in de wereld van nu.

Tenslotte een algemene opmerking: Over diverse onderwerpen verschillen academici van mening. Het lijkt me daarom lastig om wetenschappelijke informatie naar buiten te brengen, die het aureool van consensus draagt. En dat laatste heb je lijkt me wel nodig als je de leek consciëntieus wilt informeren. Als je bijvoorbeeld een universitaire ‘wikipedia’ in het leven zou roepen, kan je er donder op zeggen dat er om de haverklap door allerlei academici correcties in aangebracht zouden worden.

op 12 12 2010 at 23:46 schreef Saira:

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking geeft het maandblad Internationale Samenwerking uit.

Het zou mogelijk moeten zijn om zoiets ook voor de wetenschappen te doen.

Misschien met een apart budget voor het maken en verspreiden van online of papieren materiaal. En inderdaad als tegenprestatie voor financiering, aanlevering van content de verantwoording van universiteiten maken.

op 13 12 2010 at 01:41 schreef MNb:

Ja, dat blad ken ik. Op mijn school in Moengo, Suriname is het ook wel eens verspreid. Het levert werkelijk uitstekend kaftpapier op.
Net als Samsam trouwens.

op 17 12 2010 at 09:47 schreef Saira:

De Samsam las ik als kind, volgens mij ook een uitgave van Ontwikkelingssamenwerking.

Misschien een idee, iets gespecifiek gericht op kinderen en wetenschap. Dat wetenschap niet alleen is voor verstrooide professoren.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS