De beste televisieseries van 2022
Peter Breedveld
Qua series vond ik het afgelopen jaar minder avontuurlijk dan daarvoor. Veel prequels en voortzettingen van gegarandeerde succesnummers, zoals die spin-offs van Lord of the Rings en Game of Thrones. Ik ben zelf ook vooral trouw gebleven aan de series die ik al jaren volg, zoals Babylon Berlin, Gangs of London, Better Things, American Horror Story en alle Marvel-series. Hieronder mijn tien favorieten.
10: Dan Erickson: ‘Severance‘
De laatste tijd denk ik veel na over de duizelingwekkende onrechtvaardigheid dat wij, gedwongen om voor een baas te werken of anders een hongerdood te sterven, een soort lijfeigenen van bedrijven en organisaties zijn geworden. Dat komt onder andere door deze serie, waarin werknemers hun persoonlijkheid letterlijk achterlaten bij de receptie van het bedrijf waar ze voor werken. Maar er broeit verzet in deze fraai vormgegeven surrealistische mix van science fiction, thriller en komedie.
9: Graham Roland: ‘Dark Winds‘
De laatste tijd zie ik steeds meer goede films en series met en over inheemse Amerikanen waarin ze niet worden afgeschilderd als redeloze wilden, nobele wilden, mythische bezitters van millennia oude wijsheid of willoze slachtoffers van hartverscheurend onrecht en dat soort dingen, maar als ronde personages in orinele, goed vertelde verhalen. Dark Winds gaat over een groep politieagenten in een Navajo-reservaat die medewerking/tegenwerking krijgen van de FBI bij het oplossen van een moordzaak. Heel onderhoudend.
8: Guillermo del Toro: ‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities‘
Elke aflevering is een op zichzelf staand griezelverhaal door een topregisseur, mijn favoriete aflevering is die van Ana Lily Amirpour maar ze zijn allemaal geweldig. Ademt de sfeer van de oude horrorcomics die ik vroeger las en vooral van H.P. Lovecraft. Niet voor watjes.
7: Neil Gaiman, David S. Goyer en Allan Heinberg: ‘The Sandman‘
Deze stripverfilming, die zeer trouw is aan het origineel, is verdraaid onderhoudend. Uiterlijk, sfeer, de hele geest van Neil Gaimans strip zit erin. Allemaal klasse-acteurs, casting-keuzes die het toxische deel van de fanboys het bloed uit de oren deed spuiten, dus dat is altijd goed, gewoon heerlijk allemaal. Fantasy voor goths met hersens en een hart.
6:Steve Martin en John Hoffman: ‘Only Murders in the Building‘
Ik ben verknocht aan deze beschaafd-oneerbiedige comedie over drie rijke New Yorkers die op hun podcast verslag doen van hun onderzoek van een moordzaak. Ik keek vroeger alle films met Steve Martin, maar had hem een beetje opgegeven totdat ik hierop stuitte. Ook Martin Short ken ik van vroeger, ze zaten allebei in van die Saturday Nightlife-achtige comedies waar ik vroeger gek op was. Ze zijn beiden in topvorm. Selena Gomez, die een tegenwicht moet vormen voor de wat bezadigde wereldvreemdheid van de twee boomers, vind ik een hele vreemde maar fascinerende vrouw.
5: Sterlin Harjo en Taika Waititi: ‘Reservation Dogs‘
Nog beter dan het eerste seizoen. Grappiger, pittiger en zelfverzekerder. Dit seizoen draait om verlies en rouw – veel kunst gaat over verlies en rouw de laatste tijd, valt me op – maar ook om vriendschap en liefde en loyaliteit en troost. De humor is relativerend en verzachtend. Ik word steeds erg ontroerd door de verhalen. Hele fijne serie.
4: Justin Haythe: ‘The Serpent Queen‘
The Serpent Queen gaat over de 16e-eeuwse Franse vorstin Catharina de Medici, een waanzinnig intelligent mens die een waanzinnig bizar leven heeft gehad. Iedere keer als ik iets googelde dat ik in de serie zag, bleek het gewoon waar te zijn. Grotesk, spannend, schandalig maar ook retegrappig (ik moest best vaak aan Blackadder denken) en iedereen acteert de sterren van de hemel. Behalve Barry Atsma. Dat is een houten klaas.
3: Alec Berg en Bill Hader: ‘Barry‘
De psychopathische huurmoordenaar Barry Berkman is een soort Tony Soprano. Zo innemend dat je hem zijn zonden lange tijd blijft vergeven. In het derde seizoen maakt hij het echter zo bont dat het zwaartepunt van je sympathie wordt verlegd naar de homosksuele Tsjetsjeense gangster NoHo Hank. Eén van de vele knappe dingen aan deze serie is dat het vaak wel heel erg grimmig wordt, maar altijd grappig blijft. Hilarisch grappig. En natuurlijk Henry Winkler.
2: Donald Glover: ‘Atlanta‘
Twee seizoenen kregen we dit jaar van deze fantastische, innovatieve, provocatieve, hersenprikkelende, surrealistische en absurdistische serie, met een hele vreemde aflevering in het derde seizoen die zich afspeelde in Amsterdam. Helaas is het nu afgelopen, want de acteurs hebben het allemaal te druk met andere dingen. Vooral Brian Tyree Henry, die mijn favoriete personage Paper Boi speelt, zit in zowat elke Amerikaanse film die ik zie, de laatste tijd.
1: Vince Gilligan en Peter Gould: ‘Better Call Saul‘
De finale van één van de spannendste televisieseries ooit stelde niet teleur, was verrassend, schokkend en juist daardoor geheel in de stijl van alles wat er vooraf ging. Alles klopt aan Better Call Saul. Het is goed geschreven, met personages waar je je aan gaat hechten, alle acteurs barsten van het charisma, de cinematografie is adembenemend, elke aflevering was veel te snel afgelopen met een cliffhanger die de weken veel te langzaam deden gaan. Simpelweg het beste wat er het afgelopen jaar op TV te zien was.
Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL24 ASNB 8832 6749 39 (N.P. Breedveld, ASBN Rijswijk), BIC ASNB NL21. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.
Peter Breedveld, Television, 02.01.2023 @ 10:00