Home » Archief » De beste strips van 2013


[30.12.2013]

De beste strips van 2013

Peter Breedveld

nieuw12
Foto: Jayne Mansfield

Ook het striplezen is er het afgelopen jaar vanwege allerlei gedoe bij ingeschoten, maar ik heb links en rechts toch nog wat leuke dingen kunnen meepikken. Ik waarschuw alvast: de nieuwe Peter van Dongen en de alom bejubelde Rembrandt-strip van Typex staan niet in mijn lijst omdat ik die nog niet heb kunnen lezen. De uitgever heeft me geen recensie-exemplaren gestuurd en ik ben te druk om zelf Nederlandse strips te kopen. Vind ook dat ik dat helemaal niet zou moeten, trouwens.

Ik heb alleen tijd om te winkelen als ik op vakantie ben en daarom staat er slechts één Nederlandse titel in mijn Top-5 (een Top-10 is me echt teveel werk, ontdekte ik bij het samenstellen van mijn CD-Top-10) en die komt van één van de twee uitgeverijen die me wél altijd trouw hun nieuwe boeken sturen.

Winternachtenfestival

Ik ben erg nieuwsgierig naar de Epstein-strip van Jaron Beekes, wiens Spinoza-strip ik erg goed vind en qua Vlaamse strips zie ik af en toe ook intrigerende dingen voorbij komen. Ik hoop in 2014 weer helemaal bij de les te blijven. Ik hou teveel van strips om ze te verwaarlozen. Bovendien komt mijn status als stercolumnist bij het blad Stripschrift en als stripinterviewer bij het Winternachtenfestival (16 tot en met 19 januari, mensen, mis het niet! Ik zal er onder meer de grote Milo Manara interviewen!) met de nodige verplichtingen.

Mail en win!

Ik heb ook nog de tijd gevonden om een stripscenario te schrijven, dit jaar. Jawel, lieve mensen, voor een speciale uitgave van Arman & Ilva ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van mijn grote held en tegenwoordig pen-pal Thé Tjong Khing heb ik een strip (drie plaatjes!) geschreven die door Chris Evenhuis, één van de grote jonge Nederlandse striptalenten, is getekend. Er staat ook een hagiografie van mij over Thé in het boek, en ik heb twee exemplaren in huis, dus wie me een heel lief slijmmailtje stuurt, één die me erg goed over mezelf doet voelen, mag één van de twee boeken van me hebben. U moet natuurlijk wel uw naam en adres vermelden.

Ongelezen stripboeken

Naast mijn bed staat een enorme stapel ongelezen stripboeken, waaronder ‘Alle Heiligen‘ van Marcel Ruijters, wiens ‘Sine Qua Non‘ ik erg goed vond en een nieuw boek van Peter Bagge, wiens werk ik in de jaren negentig verslond. Ik hoop er binnenkort aan toe te komen. Hieronder volgt dus een lijstje met vijf van de beste boeken van het afgelopen jaar die ik gelezen heb:

 

5: Paul Pope ‘Battling Boy

battling-boy-cover

Ik ben dol op de kinetische vette inktlijnen van Paul Pope, een Indie-tekenaar die desalniettemin ook een Batman-verhaal getekend heeft. Popes tekeningen doen wat donker aan maar zijn verhalen zijn bijna altijd licht verteerbaar. Battling Boy zou ik zelfs een kinderstrip willen noemen en daar zijn er veel te weinig van, van goede kinderstrips. Pope speelt weer driftig leentjebuur bij het beste uit de pulp van het heden en het verleden. Superheldenstrips, monsterfilms, manga, Zweedse jeugdfilms, Indiaanse folklore – het zit er allemaal in en Pope maakt er als een Tarantino van de strip een in duizelingwekkend tempo ricocherend verhaal van.

Gaat over de dertienjarige zoon van een Thor-achtige god die als rite de passage de stad Arcopolis moet verdedigen tegen vrachtwagens verorberende en kinderen ontvoerende monsters. Dat komt allemaal nogal onverwacht voor de jongen, die in zijn gevechten met de monsters alle hoeken van de stad krijgt te zien, maar hij krijgt hulp van een pittige roodharige, de dochter van de superheld, die de bewoners van Arcopolis net hebben moeten begraven. Zij zat echter niet te wachten op een snotneus die zijn krachten blijkbaar ontleent aan een verzameling T-shirts met dierafbeeldingen erop.

Dit is Vermaak met een grote V!

battling boy

4: Daphne Collignon ‘Sirène

Sirene

Dit is één van de mooist getekende strips die ik in 2013 in handen kreeg. Eén van de meest poëtische en filosofische ook. ‘Sirène‘ speelt zich af in Marokko, ‘ce pays aux grands espaces et plein de lumière‘, en bulkt van de sfeer. Als Collignon de zee tekent, proef je de zilte lucht, je waant je in de nauwe straatjes van de Marokkaanse kustplaats waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt, voelt de warme zomerzwoelte op een nachtelijk balkon en de zinderende erotiek laat je niet onberoerd.

Hoofdpersoon in Sirène is de 23-jarige Magda, een Marokkaanse Franse, die zwanger is van een Marokkaanse man, Nour, die maar meteen de benen heeft genomen. Zelfs haar beste vriend houdt haar voor dat de baby haar en niet zijn verantwoordelijkheid is. Dan ontmoet Magda een mysterieuze roodharige vrouw, overduidelijk niet goed bij haar hoofd, die ze meeneemt naar haar huis, waarna de problemen pas echt goed beginnen.

Sirenepagina

3: Rutu Modan ‘The Property

Propertycover

De Israëlische Rutu Modan volg ik al sinds haar bijdragen aan het Israëlische Collectief Actus Tragicus. Israël is niet echt een stripland maar wát er gemaakt wordt, behoort wat mij betreft meteen tot de wereldtop. Van Modan verscheen een paar jaar geleden de striproman Exit Wounds, naar aanleiding waarvan ik haar toen heb geïnterviewd.

The Property gaat over een jonge Israëlische vrouw, Regina, die met haar grootmoeder naar Warschau vertrekt om daar een pand op te eisen dat haar familie door de oorlog is kwijtgeraakt. Eenmaal daar blijkt alles heel anders in elkaar te steken dan Regina altijd had gedacht. Ik ga er verder niks over zeggen, want dan verklap ik teveel.

Modan tekent haar verhalen in een losse Klare Lijn-stijl (de stijl waarin Kuifje is getekend) met stipjes als ogen en af en toe een Tante Sidonia-neus, maar dat maakt haar verhaal niet minder realistisch. De toon is licht, af en toe wordt The Property zelfs een klucht, maar de nasleep van de Holocaust is altijd aanwezig en achter de bokkige, meestal komische nukkigheid van de grootmoeder gaat een groot verdriet schuil. Modans liefde voor mensen blijft echter altijd de boventoon voeren. Dit is, net als Exit Wounds, weer mag-ni-fiek.

property_pg9

2: Leela Corman ‘Meideles

Opmaak-Cover-Unterzakhn-05

Weer een verhaal over Joodse vrouwen, nu in de Lower East Side in New York. Ik schreef hier onlangs een bespreking van. Qua tekenstijl is dit een stuk ontoegankelijker dan de boeken die ik hierboven besprak, maar ‘Meideles‘ is niet te missen. Een verhaal over vrouwen, over seks, over seksisme, over hypocrisie en de noodzaak je kont tegen de krib te gooien. Zeer sterk, zeer meeslepend. Leela Corman is ook nog eens een verdienstelijk buikdanseres en supersexy. Ik hoop haar een keer te ontmoeten.

Meideles-03

 

1: Baru ‘Canicule

L.10EBBN001789.N001_CANICULE1_C_FR

Toen Canicule afgelopen zomer in een Bordeauxe stripwinkel zag liggen, was ik op slag verliefd. ‘Canicule‘ betekent ‘hittegolf’ en op de cover staat een ventje met een rotkop en een blaffer in een geel graanveld tegen een knalgele achtergrond en een withete zon. Canicule is een bewerking van een broeierige plattelandsthriller van Jean Vautrin door tekenaar Baru, die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend met prachtig getekende misdaadverhalen die zich afspelen aan de zelfkant van de samenleving, zoals dat zo mooi, en voor mij nog steeds totaal onbegrijpelijk, heet.

Het verhaal begint in dat graanveld op een loeihete zomerdag, waar een Amerikaanse gangster een grote koffer begraaft alvorens op de vlucht te gaan voor een naderende politiehelicopter. Het geheel wordt ongemerkt gadegeslagen door het lelijke ventje van de cover, dat de koffer meteen weer opgraaft. De gangster verstopt zich echter in de stal van de boerderij waar het ventje woont, samen met een verzameling andere door incest, syfilis of radioactieve straling misvormde en geestelijk gestoorde gedrochten.

De enige normale daar is een soort huisslaaf, die de de klappen en vernederingen moet dulden van het hoofd van de familie, een afzichtelijke, onversneden hufter. De komst van de gangster is haar kans om de hele strontbende achter zich te laten, maar daar gaat het nodige excessieve geweld en bloedvergieten aan vooraf en en passant komen we ook te weten hoe het perverse zooitje zo is geworden. Broeierig en sfeervol en smerig zoals alleen Franse plattelandsthrillers dat kunnen zijn. En heel erg spannend, natuurlijk.

Gatsby int.indd

Peter Breedveld interviewt op het Haagse literaire Winternachtenfestival op zaterdagavond 18 januari tekenaars Rudolf Kahl en Theo van den Boogaard over het doorbreken van taboes. Op zondag 19 januari spreekt hij met de Italiaanse striptekenaar Milo Manara, waarvan hier al een voorbeschouwing. Kaarten bestellen kan hier.

Peter Breedveld, strips, 30.12.2013 @ 15:59

[Home]
 

2 Reacties

op 01 01 2014 at 16:24 schreef Ryan:

Mooi lijstje. Bedankt voor je recensies. Ik hoop dat in 2014 je meer tijd krijgt deze ondergeschoven meesterwerkjes meer naamsbekendheid te geven. Jij kan dat als geen ander.

op 02 01 2014 at 13:07 schreef Sean:

mijn tien favorieten, in willekeurige volgorde:

Out of Skin – Emily Carroll. weer een geweldige horror comic van Emily Carroll. haar bundel van korte verhalen is één van de stripboeken waar ik het meest naar uitkijk. de strip is volledig online te lezen op: http://www.emcarroll.com/comics/skin/

Multiple Warheads – Brandon Graham (bundel komt komende maand, geloof ik). rare scifi/fantasy van de maker van King City. Graham schrijft ook Prophet voor Image, wat ook geweldig is. erg geinspireerd op jaren 70/80 franse scifi als De Incal.

Battling Boy vol.1 ik sluit me hierbij volledig aan bij Peter. het enige nadeel is dat de amerikaanse versie zo klein gedrukt is (Paul Pope tekent op A2 formaat!). de franse versie is op veel groter formaat en is zeker aan te raden boven de amerikaanse versie.

Demeter – Becky Cloonan. Cloonan is een geweldige striptekenaar die elk jaar een korte strip self-published. haar eerdere twee korte horror/fantasy strips, Wolves en The Mire heb ik dit jaar ook voor het eerst niet-digitaal gelezen, alledrie ademen ze enorm veel sfeer uit. te koop op http://www.lounak.com/werehouse/index.php?route=product/category&path=33

Hip Hop Family Tree – Ed Piskor. een fraaie geschiedenis van rap en hip hop muziek/cultuur. prachtig retro weergegeven. vol.1 is verschenen op papier bij Fantagraphics, maar Piskor publiceert alles voor op http://boingboing.net/tag/hip-hop-family-tree

Dungeon Quest book 1-3 – Joe Daly. niet van dit jaar, maar wel pas dit jaar gelezen. een krankzinnige homage aan role playing games en de alternative scene, met indrukwekkend gedetailleerd inktwerk en mooie Zuid-Afrikaanse slang (Daly komt uit Zuid-Afrika). Daly is op dit moment een nieuwe strip aan het publiceren op het internet (http://mungosuthu.wix.com/highbonetheatre), daarna gaat hij in 2015 weer verder met Dungeon Quest.

Love & Rockets New Stories vol.6. Jaime Hernandez is zoals gewoonlijk weer geweldig bezig dit jaar. de Gilbert Hernandez strips in L&R New Stories waren misschien wat minder deze keer, maar zijn Julio’s Day, Maria M. en Marble Season graphic novels waren geweldig.

Relish – Lucy Knisley. mooie autobiografische strips over Knisleys relatie met eten. leuke (maar soms wel erg simpele) recepten in een zeer aantrekkelijke klare lijn tekenstijl.

Optic Nerve #13 – Adrian Tomine. de cover strip is alsof ik in de spiegel kijk, en Tomine vervolgt dat met twee fraaie verhalen. zijn tekenwerk lijkt alleen maar beter te worden.

Beauté 1-3 – Kerascoet & Hubert. prachtige franse sprookjesstrip in 3 delen. soms keihard en zwartgallig, soms zeer grappig, met mooi tekenwerk van het franse duo Kerascoet.

ook erg goed: Rembrandt (Typex), Hellboy: The Midnight Circus (Mike Mignola & Duncan Fegredo), Atlas & Axis 1-2 (Pau), Kairos 1-2 (Ulysse Malassagne), Templar (Jordan Mechner, Pham & Puvilland), Supermag (Jim Rugg), Blast 3 (Manu Larcenet), Saga (Brian K. Vaughan & Fiona Staples), Hawkeye (Matt Fraction & David Aja), Nemo: Heart of Ice (Alan Moore & Kevin O’Neill) en Locke & Key (Joe Hill & Gabriel Rodriguez).

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS