Home » Archief » Crème Crue


[08.11.2010]

Crème Crue

Hassnae Bouazza

Omdat we inmiddels vier keer uitstekend hebben gegeten bij het Rijswijkse Crème Crue van chefkok Patrick Kelder, is het nu dan toch echt hoog tijd voor een lofzang op dit fantastische restaurant. Patrick Kelder is een stoere robuuste jongeman zonder fratsen, met het talent om geweldige en onverwachte smaken te combineren. Crème Crue is nu ruim anderhalf jaar open en aanvankelijk vond ik de kaart helemaal niet zo aanlokkelijk. Ik had me niet meer kunnen vergissen.

Meteen bij het aperitief verwent Kelder je met de meest verrukkelijke amuses zoals macaron van inktvis met crème van curry. Tussen de gangen door blijven de amuses komen. Zo kregen we een bonbon van pompoen met sereh in een schuim van sinaasappel en kardemom. Alle smaken in evenwicht, zacht van smaak, zonder dat een van de ingrediënten overheerst. Oog- en tongstrelend. En dat zijn slechts twee van de vele amuses.

Amuses worden vaak ook wel mondvermaakjes genoemd, wat een letterlijke vertaling van het Franse amuses bouche is. Het zijn prachtig opgemaakte mini-gerechtjes die bij Crème Crue elkaar al gauw een extra gang in het menu vormen. Ik heb het al eens vaker gezegd: het zijn de amuses waar je de creativiteit en fantasie van de chefkok aan kunt aflezen.

Afgelopen zomer at ik bij Crème Crue een van de lekkerste bouillabaisses. ’s Zomers is Crème Crue sowieso een aanrader, vanwege de grote tuin waar je tot laat kunt eten. Nu het vroeg donker is, lonkt de ruime eetzaal met de ingetogen uitstraling. Iedere keer als we langslopen, willen we eigenlijk naar binnen. Maar dat zou al te zot worden.

Twee weken terug besloten we ons in te houden en het keurig bij een driegangen-menu te houden: voorgerecht, hoofdgerecht, toetje. Maar het voorgerecht was meteen al zo gekmakend lekker, dat ons voornemen het bescheiden te houden, meteen al bij de eerste happen verdween. Dat smaakte beslist naar veel meer: king crab met de lekkerst gemarineerde tonijn ooit en avocado en mango. Wat een verrukking. Vooral de tonijn was onvergetelijk zacht en wat zoetig van smaak door de soja.

Het tussengerecht werd grietfilet met langoustine. Griet is zo’n vis die ik normaal niet zo snel (eigenlijk helemaal niet) zou bestellen in een restaurant, maar bij Crème Crue werd die boterzacht en vol van smaak geserveerd. De krokante tempura van langoustine en saus van peterseliewortel vervolmaakte het geheel.

Het hoofdgerecht was voor mij heilbotfilet met coquilles, een uiterst zacht bloemkoolsausje en een saus van appelcider. Peter had op de karkas gebraden eend met topinamboer en jus van sinaasappel en Szechuanpeper. Alles perfect klaargemaakt, prachtig geserveerd en zeer subtiel van smaak.

Het dessert met verschillende bereidingen van blauwe bes was een verrukkelijke afsluiting: semifredo, lemoncurd, macaron en een soufflé van blauwe bes. Een overdaad aan zoet en toch heel erg licht op de maag zonder dat je vullingen uit je kiezen springen.

Normaliter komt Patrick Kelder aan het eind van de avond zijn gasten gedag zeggen, maar de laatste keer bleek hij vrij te zijn en opereerde zijn keukenbrigade dus geheel zelfstandig. Dan heb je je personeel goed opgeleid, als je al zo kort na de opening de zaak aan hen toe kan vertrouwen.

Patrick Kelder en zijn Crème Crue verdienen een ster. Deze maand gaan ze die krijgen. Wat mij betreft.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Elle Eten, Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. Vorig jaar was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Binnenkort etaleert deze homo universalis haar indrukwekkende wetenschappelijke kennis in de zeventiende editie van de Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

culinair, Hassnae Bouazza, 08.11.2010 @ 21:01

[Home]
 

23 Reacties

op 08 11 2010 at 21:27 schreef Petrus de Rewa:

Dat klinkt lekker! Jammer dat ik 1200 kilometer uit de buurt ben…

op 08 11 2010 at 22:33 schreef Tjerk:

Jullie zouden voor de gein eens naar Topchef moeten kijken: elke dag 19.00 uur op RTL 5. Veel leuker dan Masterchef, dat gewoon een rukprogramma is. En op vrijdag een masterclass in een sterrenrestaurant.

op 08 11 2010 at 23:02 schreef hassnae:

Masterchef is tenenkrommend! Ik kan het gewoon niet aanzien.

Ik weet niet hoe het nu is, maar toen ik het zag, dachten ze dat ze toneelacteurtje aan het spelen waren: ingestudeerde teksten en wegkijkende blikken.

Zo pijnlijk gekunsteld en extreem aanstellerig: ‘ik ben teleurgesteld. [stilte] Maar ook heel gelukkig’. [stilte] Kijkend naar de grond, vooral niet naar de kandidaten, en met een geforceerde armzwaai. Brrrrr

op 08 11 2010 at 23:15 schreef Tjerk:

Ik weet het: Masterchef is ronduit kut. Maar wat ik zeg: het concurrerende programma Topchef is wel leuk.

op 08 11 2010 at 23:20 schreef hassnae:

O, dat heb ik weleens voorbij zien komen tijdens het zappen, zag die Kranenborg en zapte door. Hij had (heeft?) ook zo’n programma met amateurkoks die dan een gerecht moeten maken. Ik zal het eens kijken!

op 08 11 2010 at 23:21 schreef Tjerk:

En als ik toch tips aan het geven ben: het nieuwe seizoen van Dexter, de vriendelijke seriemoordenaar is begonnen. Elke avond 23.00 uur op Ned.3, en terugkijken kan nog een week bij de vpro.

op 09 11 2010 at 01:03 schreef rena:

dan heb ik ook nog een tip voor je @tjerk serie Breaking Bad net zo goed als Dexter.
Daarbij dan een glaasje rode wijn en stukjes parmezaan

op 09 11 2010 at 01:18 schreef Tjerk:

Hé, waarom ken ik die serie niet? Bedankt voor de tip.

op 09 11 2010 at 02:24 schreef G!:

“macaron van inktvis met crème van curry”
Ik word daar gewoon een beetje bang van… Misschien helpt het inderdaad als je een paar keer gewoon gaat, en proeft. Alleen woon ik niet echt op eetafstand.

Waarom zou ik eens naar Topchef moeten kijken? Niet dat ik niet van kookshows houd, integendeel, maar ik heb m’n TV het huis uitgegooid…

op 09 11 2010 at 03:15 schreef Tjerk:

Om te beginnen zit Topchef goed in elkaar.

– Je begint elke week met acht amateurkoks die je een beetje leert kennen qua persoonlijkheid. ’t Is een afval-race, dus spannend. En aan het einde van de week blijven er twee over voor de halve finale.

– Het programma is afwisselend. De kandidaten moeten namelijk tal van opdrachten uitvoeren in tal van formats. Alleen, in groepen, in een restaurant voor een gezelschap, voor een vakjury. Soms moeten ze experimenteren met gerechten, dan weer een gerecht exact namaken.

– Het programma brengt goed in beeld hoe moeilijk het is om een gerecht goed te maken. Er kan van alles misgaan, en dat zie je feilloos in beeld gebracht.

– De presentatie is leuk. Kranenborg speelt een beetje de vileine kok en Jaspers de botte dikzak; maar ze weten waar ze het over hebben, en geven gericht kritiek. Hun persoonlijkheid komt ook in het spel. Soms hebben ze favorieten (waar ze dan weer in teleurgesteld raken); soms helpen ze de underdog.

– De montage is goed en afwisselend. Beetje uitleg van gerechten; je ziet de keuzes die kandidaten maken; groepsdynamiek; waar het misgaat; wat daarvan het resultaat is; persoonlijke bespiegelingen; spanning bij de cijfertoekenning. En dat alles in lekker tempo.

En als je dan van lekker eten houdt… Donderdag moeten de kandidaten voor tientallen gasten van de straat koken in een restaurant. Er worden peentjes gezweten; en vrijdag in een toprestaurant. Dan zie je wel wat haute cuisine voorbij komen… van de meesterkok. Je krijgt ook wat inzicht in waar die meesterkoks allemaal op letten. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar dat is het niet. Het zijn kunstwerkjes en aan alles is gedacht.

op 09 11 2010 at 10:34 schreef Daphne:

Heb de Nederlandse Masterchef na paar minuten opgegeven. Is soort Big Brother in de keuken, terwijl het toch om het ETEN zou moeten gaan.
Britse origineel is oneindig veel prettiger, omdat de beide juryleden zo enthousiast zijn over eten, en dat op een normale manier kunnen overbrengen. Zonder jargon ook.

Topchef is op zich wel aardig bedacht, alleen zijn de beide chefs zo vervelend. Zo chagrijnig en pedant. Is ook niet fijn om naar te kijken. Kranenborg snauwt alleen maar, en die andere chef is ook niet sympathiek. Bovendien maken zij alles nodeloos ingewikkeld door hun ondoordringbare jargon. Ik wil best geloven dat koken op niveau echt een vak is, maar je kunt alles ook zo formuleren dat de kijker thuis denkt: hier ga ik eens op letten, dit ga ik ook eens proberen.

op 09 11 2010 at 11:57 schreef yurp:

@Tjerk

Topchef gaat tenminste nog over het eten en het bereiden ervan. Masterchef (waarvan de Engelse versie compleet briljant is vooral de Professional versie met Michel Roux) gaat helemaal nergens over, een Idols in een nieuw jasje. Hoe ze dat format zo hebben kunnen verneuken is mij een compleet raadsel.

op 09 11 2010 at 11:58 schreef yurp:

Ow, voor ik het vergeet: weer een prachtige recensie Hassnae! Ik ga er binnenkort maar eens langs voor een diner. Zo te horen zijn ze het waard.

op 09 11 2010 at 12:00 schreef yurp:

@Daphne

Ik was al een fan van Michel Roux’s eten maar na Masterchef the Professional edition ben ik ook een fan van de persoon. Zo betrokken, vriendelijk, enthousiast en bevlogen. Ongelofelijk wat een sympathieke man!

op 09 11 2010 at 12:32 schreef Benech:

Ben het met Tjerk’s analyse over Topchef vs. Masterchef eens. Topchef kijk ik bijna altijd, ben lichtelijk verslaafd eraan geraakt. Hoewel ik Robbert Kranenborg bij Over de Kook een waardeloze bal vond, kan ik het hier prima luchten.
Leuk duo ook met Julius Jaspers. Robert Kranenborg is wat directer en Amsterdamser terwijl Julius Jaspers wat subtieler en Bourgondischer op mij over komt. Hij heeft wat weg van Tjerk maar dan die wel kan koken.

op 09 11 2010 at 12:40 schreef Benech:

Oh ja, Creme Crue, volgens mij rijd ik daar dagelijks langs dus ik zal daar wel een keertje mijn neus laten zien, review is weer eens om van te smullen.

op 09 11 2010 at 14:18 schreef babs:

Ik ga er zeker eens eten en zal, als ik het lekker vind, Hassnae’s naam noemen als de tipgever.

op 09 11 2010 at 16:55 schreef Ellen ten Bruggencate:

So you had a fingerlicking good time.

op 09 11 2010 at 20:25 schreef hassnae:

Dat was het zeker, Ellen!

Zeg, babs, ben je in het land?

Yurp, je woont toch in Utrecht? Dan kan ik je Solo in Gorinchem ook zeer, zeer aanbevelen. Eén ster, Frans met heerlijk Marokkaanse invloeden, en vice versa, en een schat van een kok.

op 09 11 2010 at 22:34 schreef Ellen ten Bruggencate:

Oh, en komende week volg ik Peter’s tip op: Tampat Senang. Verheug ik mij op.

op 10 11 2010 at 10:00 schreef babs:

Nee, pas ergens in maart weer. Misschien.

op 10 11 2010 at 14:50 schreef hassnae:

De sfeer bij Tampat Senang is geweldig, Ellen.

Oke, Babs. Zijn er in ieder geval fijne restaurants om dan te bezoeken.

op 10 11 2010 at 20:43 schreef Geertjan:

Het lijkt mij met H in een restaurant genieten geblazen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS