Corona en de liefde
Richard Meijer
Illustratie: Raphael Kirchner
Hoe is het gesteld met de romantische liefde in deze tijd van sociale isolatie? Niet al te best, helaas. Volgens een van de schaarse psychologische liefdestheorieën gaat de romantische liefde altijd aan zichzelf ten onder en rest er op zijn best een innige vriendschap. Dit proces wordt op dit moment onder druk gezet doordat de geliefden of op elkaars lip zitten, of juist niet bij elkaar zijn.
In het eerste geval zal de continue nabijheid als een katalysator werken en komen alle onderliggende wrevel en ergernissen naar boven, zodat de geliefden er op den duur naar zullen snakken om van elkaar verlost te zijn.
In het tweede geval zal een meedogenloze liefdeswet zich laten gelden: de romantische liefde tussen twee personen is nooit gelijk verdeeld: de een houdt altijd meer van de ander dan vice versa. Hierdoor zal degene die meer van de ander houdt (laten we hem of haar voor het gemak de minnaar noemen) proberen de ander op afstand te controleren en geruststelling zoeken via telefoontjes, videochat, apps en wat dies meer zij.
De ander (laten we haar of hem voor het gemak de geliefde noemen) zal zich meer en meer een gevangene voelen van de minnaar en alles op alles zetten om aan diens grip te ontkomen. Uiteindelijk zal de romantische liefde hierdoor verworden tot een oorlog met alle listen en streken van dien en aan zichzelf ten onder gaan.
Seks
‘Is er dan niets dat dit kan voorkomen?’ zal de lezer zich afvragen. Misschien is er een reddingsboei.
Als we kijken naar onze voorouders, zien we dat er na een epidemie vaak een geboortegolf volgde en dat is natuurlijk niet voor niets. Seks is het beste middel tegen de relatiestress, want seks is gezond en een intieme vorm van emotionele en fysieke communicatie waardoor we ons innig verbonden voelen. Seks helpt de ander te verdragen.
Dus lieve lezers, ik roep u op om uw schermen af te sluiten en van elkaars lichaam te genieten als ware het een attractiepark in de lente.
Want met de woorden van Igor van Krogten, de grote expert op het gebied van de liefde: ‘Het is waanzin om in de liefde te geloven, maar het is nog grotere waanzin om het niet te doen.’
Richard Meijer is psycholoog en jeugdboekenschrijver, onder meer bekend van ‘Het Fort van Sjako,’ dat door de Tros bewerkt is tot een Tv-serie, die van de buis gehaald werd omdat kinderen er nachtmerries van kregen. Hij woont in Amsterdam, bij het oude moeras.
Gastschrijver, 14.04.2020 @ 08:37