Canada
Theo Boon
Illustratie: Werner Klemke
Deze zomer gaan wij naar Canada, over een maand is het zover. Een levenslange droom gaat daar voor mij mee in vervulling. Canada heeft niet alleen de mooiste vlag van de wereld, Canada spreekt ook tot de verbeelding denkende aan de ongerepte, weidse natuur met een variëteit aan flora en fauna die, vind ik toch, redelijk onovertroffen zijn.
Al sinds september zijn we (vooral mijn vrouw) bezig met regelzaken: de vlucht (footprint, I know, maar we gaan toch), route met bijbehorende overnachtingen uitstippelen, online fora bezoeken, een auto reserveren, high tech-fotoalbums bekijken via de tv en naar de avonturen luisteren bij en van mensen die er geweest zijn, tv-programma’s kijken, de riedel. Drie weken gaan we een rondje Vancouver Island doen. Man, wat een vooruitzicht.
Oorspronkelijke bewoners
Wat echter blijft verbijsteren in de voorpret die we beleven van al dat leuks dat ons te wachten staat, is het schaamteloze racisme, het gebrek, of beter de absentie van empathie en de tunnelvisie die vanuit wit westers denken worden geprojecteerd wanneer je online communities bezoekt. Op de sites die mijn vrouw bezocht, is er werkelijk niemand die begrip heeft voor problematiek van de First Nations en Inuit-bevolking, de oorspronkelijke bewoners van het land. Nee, commentaren als: “ze zijn onvriendelijk, nors, ongastvrij en vele zijn aan de drank en drugs,” vieren hoogtij. Van vriendelijke, niet per se kwaadaardige uitingen hiervan, tot aan ronduit naakt racisme dat zijn weerga niet kent. Van het laatste opvallend veel.
Kijk bijvoorbeeld eens de korte docu ‘Emma bij de Inuit‘ die diagonaal door mijn hart sneed of lees deze post en stel jezelf dan eens de vraag: “goh, hoe zou ik me voelen en gedragen, mocht mij zoiets (in een nog niet zo heel ver verleden en zelfs nu nog!) zijn aangedaan?”
Heilige grond
Iedereen die daar onverschillig over doet of zoiets heeft van “daar kunnen wij toch niks aan doen, dan kunnen ze toch wel normaal en vriendelijk tegen ons doen,” die moet zich laten nakijken. Nee, jij kunt er inderdaad niets aan doen maar als jij er geen begrip voor hebt dat dit soort fratsen (mildly put) een impact heeft en zijn weerslag kan hebben op hoe de oorspronkelijke bewoners van dat land naar ons, westerlingen kijken, dan ben je geen knip voor je neus waard.
Als jij dan een beetje verontwaardigd gaat doen omdat deze mensen jullie niet allemaal vriendelijk en met open armen ontvangen, dan ben je reddeloos verloren. Uitgemoord, verkracht, vernederd, cultuur en geloof opgelegd krijgen, je eigen taal niet meer mogen spreken, de ontkenning en verachting van de cultuur waarin je geworteld bent, en dat allemaal niet heel lang geleden. Heden ten dage nog veelal in armoede leven en verstoken blijven van de kansen en mogelijkheden die witte mensen wel krijgen, gedwongen worden van je heilige grond te vertrekken omdat er zo nodig een oliepijpleiding moet komen. Nou, ik zou van minder moorddadig worden, laat staan dat ik op westerse toeristen zit te wachten, hen vriendelijk tegemoet treed en met open armen ontvang.
Inteeltpapegaaien
Hoe om te gaan met online reacties van dergelijke eencellige inteeltpapegaaien waar je bijkans een kunstkop van krijgt? Nou, ik zou zeggen niet. Bespaar je de moeite, want iedere goedbedoelde poging die je doet om wat meer begrip te tonen voor de erbarmelijke omstandigheden waarin zij hebben moeten leven en nog leven, wordt doorgaans afgefakkeld op een mogelijk nog dommere manier. U begrijpt dat ik chargeer, want er zijn gelukkig ook mensen die wel begrijpen wat ik bedoel, te weinig maar ze zijn er zeker.
Wat en hoe dan ook, we gaan toch. Niets kan dat tegenhouden en niets kan deze droom verpesten. Niet het vliegen (al wordt dat steeds bezwaarlijker, merk ik) en niet de verdrietig makende domheid en het racisme hier en aldaar. We zullen ons er bescheiden en begripvol gedragen. Drie weken louter Vancouver Island, man wat een vooruitzicht.
Theo Boon is werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs, liefhebber van films, series, boeken, sport en oprechte, liefdevolle mensen.
Theo Boon, 12.06.2019 @ 07:59