Bouazza’s Culinaire Lijst 2010
Hassnae Bouazza
Illustratie: Yana Frank
Afgelopen maandag werd in Londen de jaarlijkse San Pellegrino lijst van ’s werelds beste restaurants bekend gemaakt. Ferran Adrià’s El Bulli is verstoten naar de tweede plaats door het Deense restaurant Noma van chefkok René Redzepi’s.
In beide heb ik niet gegeten. In het geval van El Bulli is dat niet zo verwonderlijk: je hebt nog eerder kans de loterij te winnen dan er een tafeltje te reserveren. El Bulli is slechts zes van de twaalf maanden per jaar open en Adrià heeft onlangs aangekondigd in 2014 het restaurant te sluiten en een culinaire non-profit organisatie te starten. Een meesterlijke zet voor de mythevorming rond zijn restaurant dat nu dus van de top is verstoten door een onverwachte Deen.
Er zijn veel verschuivingen dit jaar. De Fransen staan niet meer in de top tien en dat liet de Franse culinair criticus François Simon van dagblad Le Figaro niet over zijn kant gaan. Hij vindt het maar raar om de verschillende restaurants met elkaar te vergelijken. “Hoe kun je een verrukkelijk couscous restaurant vergelijken met een sushi restaurant.” Simon heeft gelijk. Niet in de laatste plaats omdat er jarenlang restaurants op stonden die het absoluut niet verdienden.
Neem nu het Londense Nobu dat dit jaar eindelijk uit de top 100 is. Vorig jaar hebben we er verwachtingsvol gegeten, maar het was een peperdure anticlimax. Het is er druk, groot, lawaaiig en het eten maar zozo. De sushi hebben we in menig sushitentje zachter gegeten en bij de pasta met kreeft moesten we echt zoeken naar restjes kreeft. Naast ons zat een meneer roergebakken asperges te eten die er uitzagen als een stapeltje brandhout.
Kennelijk krijg je dat als sterren naar je restaurant komen, dan hoef je niet meer je best te doen. De cocktails waren overigens wel verrukkelijk. Mijn tip: Nobu in Milaan is zeer goed en hun vestiging in Tokyo is uitstekend. Je betaalt er veel minder, maar krijgt er zoveel meer kwaliteit en liefde voor het eten voor terug.
Hakkasan van een van mijn culinaire helden Alan Yau is ook uit de top 50. Terecht. Het decor van het restaurant is geweldig, de sfeer wat minder (rijke mensen die zichzelf erg interessant vinden en daar zit je dan tussen als hardwerkende sloebers) en het eten is goed. Niet spectaculair. Gewoon goed Chinees eten.
Mijn tip blijft net als vorig jaar Yau’s fantastische Yauatcha: perfect decor, vriendelijke bediening en de subliemste dim sum. De salade met eend, rucola en granaatappel mag ook speciaal genoemd worden. Als u gaat, neem dan een tafeltje beneden, dan ziet u de koks aan het werk en worden de perfecte cocktails gemixt aan een bar met daaronder een aquarium met exotische vissen. Sfeervol en heerlijk eten. Een absolute aanrader. Voor overige restaurants in Londen zie ook Peters beschrijving van het ideale Dagje Londen.
Het Zeeuwse restaurant Oud Sluis van Sergio Herman is maar liefst tien plaatsen opgeschoven naar plaats 19 van de Pellegrinolijst. Johnny en Thérèse de Boers De Librije is nieuw binnen op plek 37.
In De Librije hebben we nooit gegeten, dus ik kan er geen zinnig woord over zeggen, behalve dan dat Johnny en Thérèse zo onsympathiek overkomen. In Oud Sluis hebben we wel gegeten: bijzonder, maar wat mij betreft, kan het echt niet tippen aan de culinaire orgasmes die Hans van Wolde je bezorgt in het Maastrichtse Beluga. Beluga is verrassend, vernieuwend en simpelweg een aangenaam restaurant met bijzonder vriendelijke bediening. We hebben er het beste dessert ooit gegeten en ook het koffieservies was vingerlikkend goed. Een tweede bezoek zit er binnenkort aan te komen.
Het is ook weer hoog tijd voor een nieuwe Bouazza’s Culinaire Lijst (BCL) 2010.
Een restaurant dat vorig jaar op BCL ontbrak maar dit jaar niet onvermeld mag blijven is De Lindehof van Soenil Bahadoer. Een fantastische chefkok die de heerlijkste combinaties verzint en iedere keer weer verrast. Wat dacht u van tempura van kreeft met kerrie of een amuse met crème van escargot? Bahadoer laat je smaakpapillen op liefdevolle wijze alle hoeken zien.
Yamazato in het Okura in Amsterdam is een aanrader voor verrukkelijk Japans. Het Japanse Oni in Den Haag viel bij een tweede bezoek meteen al tegen. En het doorgaans uitstekende Kiraku viel de laatste keer ook tegen: de sushikok ging slordig en gehaast te werk. Binnenkort weer maar eens naar het stijlvolle Shirasagi.
Tweesterrenrestaurant De Zwethheul in Schipluiden was na een derde, prijzige bezoek wederom teleurstellend. De amuses waren lekkerder en avontuurlijker dan de redelijk conventionele gerechten. Erg jammer.
Een van mijn lievelingsrestaurants, Solo, blijft favoriet, maar, en dit doet pijn het te zeggen, die lieve chefkok Mohammed el Harouchi moet nu echt wel de amuses vernieuwen. Voor een talent als hij kan dat geen moeilijke opgave zijn. Pluspunt zijn de cocktails die hij tegenwoordig voor me maakt en die verrassend en avontuurlijk zijn.
Het Utrechtse Opium blijft fijn voor heerlijk Aziatisch eten. Constante vernieuwing, superaardig personeel en de aller- aller- allerlekkerste Indonesische visboemboe die ik gegeten heb (al maak ik zelf ook een hele goeie, al zeg ik het zelf). Het Haagse Little V is aan te raden voor Vietnamees, al viel het laatste bezoek wat tegen: het vlees was minder zacht en de curry van coquilles en garnalen was niet zo verfijnd als eerdere keren. De ananas-tamarinde soep, de gecarameliseerde zeebaars en de salade van papaya en kip stelden allerminst teleur.
Waar ik zeker nooit meer naartoe ga, is De Posthoorn dat om onverklaarbare redenen een ster heeft. Het eten was middelmatig (gerookte zalm als voorgerecht, alsjeblieft zeg), het dessert was nóg erger (als ik Chocolate Lover’s Dessert zie staan, ga ik uit van een overdaad aan choco-heerlijheden, niet een mini brownie en een bolletje chocolade ijs). En dan heb ik het nog niet gehad over het gebrek aan service en initiatief bij de bediening en het hotelpersoneel.
Nog wat tips: Crème Crue in Rijswijk, De Basiliek in Harderwijk. In beide slechts eenmaal gegeten, maar zeker de moeite waard om nog eens naartoe te gaan. Het Leidse Woods is alleen al aan te raden vanwege de fantastische plek, pal aan het water. Heerlijk terras voor in de zomer, en de keuken is ook nog eens erg goed. Het Italiaanse Sapori d’Italia in Den Haag, het Indiase Balti House in Amsterdam (zalig, authentiek Indiaas eten) en Istana (Den Haag) voor eenvoudig, maar smakelijk Indonesisch voor weinig geld.
Jammie!
culinair, Hassnae Bouazza, 02.05.2010 @ 15:22
28 Reacties
op 02 05 2010 at 16:05 schreef Benech:
Hmm, nog wat ideeen opgedaan, dank Hassnae. Maar ik had je een tijdje geleden Small World in Amsterdam aangeraden. Daar heb ik helaas geen review van gezien. Niets meer mee gedaan?
op 02 05 2010 at 16:23 schreef Wampie:
Mijn broer heeft onlangs in Noma geluncht en gedineerd. Lunch van, geloof ik, veertien gangen, waarvan de meeste vegetarisch. Hij was er lyrisch over.
op 02 05 2010 at 17:00 schreef hassnae:
Zeker wel, Benech. Ben niet altijd in Amsterdam, maar ben zeker van plan om erheen te gaan. Zo moet ik ook nog steeds naar Roopram voor, volgens Percy Zuiverloon, de beste roti.
Ik schrijf niet overal over waar ik naartoe ga. Dat zou te veel zijn. Fris, van Wampie’s broer is ook de moeite waard, vooral nu ik van haar weet dat er een nieuwe chefkok is, ben ik erg benieuwd.
Denemarken heeft me nooit aangetrokken, maar ik wil best wel een Noma tripje, wat jullie Wamp en Peter?
op 02 05 2010 at 17:26 schreef leo schmit:
Hassnae,
Als jullie naar Denemarken gaan is Noorwegen in de buurt. Jullie zijn nog steeds van harte welkom. Ik kan daar geen culinaire avonturen beloven, behalve die van de gril en vers uit zee.
Ik had vandaag in Penang voor 15 ringit een vis, een eitje , een prakje dal en ‘mutton’ curry plus een flesje water.
op 02 05 2010 at 17:45 schreef MNb:
De beste keuken, naar mijn hoogst persoonlijke en dus uiterst objectieve smaak (populatie n=1), is nog altijd te vinden aan de Achmatkajatstraat te Moengo, waar zelden meer dan één gast is (ik namelijk). Gisteren heb ik daar een overheerlijke cocossoep met stukjes banaan (echte, geen bakoven) en cassave gegeten.
op 02 05 2010 at 17:58 schreef vetklep:
Deze stukjes zijn altijd pure zelfkastijding om te lezen.
Voor mij is tegenwoordig het enige criterium of je er roken kan. Ik ga me geen twee en en half uur zitten ergeren voor een paar honderd euri. Dat betekent in de praktijk terras, dus lente en zomer. Tentjes als Yamazoto en Vis aan de Schelde vallen dus af.
Ik heb wel veel beter leren koken, en Mevrouw Klep ook.
op 02 05 2010 at 18:32 schreef Mas Rob:
Ik ben wel benieuwd naar de hele goede visboemboe van Hassnae. Recept? (of is dat geheim?;))
@ Leo
Ja.. Penang staat bekend als goed wat eten betreft… Wie in Indonesië is na juli nodig ik uit voor nasi campur in Solo.;)
op 02 05 2010 at 19:02 schreef Wampie:
Has, ik ben bang dat ik te veel een barbaar ben om dat waar te kunnen maken, qua genieten. Als ik dan toch met jullie mee mag, dan graag naar Istanboel of Rio (desnoods op water en brood).
op 02 05 2010 at 19:23 schreef hassnae:
O, Wamp als je echt naar Istanboel wilt, dan kan dat! Lijkt me supergezellig.
Leo, dank nogmaals voor de uitnodiging. Je bent weer aan het geniet in Indonesië.
Mas Rob, zo geheim is ie niet, hoor.
op 02 05 2010 at 19:35 schreef G!:
Een afrader – behalve als je van roken houdt – is het enige Japanse restaurant van Belgrado. Ik heb maar weinig restaurants meegemaakt die er op zo’n dramatische wijze een potje van maken. Gerfrituurde kip met 3 kleuren saus. Te weten de kleuren Mosterd, Curry an Mayonayse. In vierkante zwarte schaaltjes, dat dan weer wel. De longdrinks waren overigens wel okee…
op 02 05 2010 at 20:11 schreef hassnae:
O en Wamp, Rio is ook super om mee te komen, al denk ik niet dat we dat al heel snel doen. Volgend jaar Deo volente.
op 02 05 2010 at 20:32 schreef Wampie:
Has, ben niet hittebestendig, maar Istanboel lijkt me echt super!!!
op 02 05 2010 at 20:45 schreef hassnae:
Al mijn vrienden die er geweest zijn waren er laaiend enthousiast over. Ben erg benieuwd. Ben al wel in Turkije geweest, maar nog niet in Istanboel en ik wil er al heel lang heen. De temperatuur nu is heel mild, dus dat zou geen probleem voor je moeten zijn. En indien nodig nemen we een plons in het zwembad.
op 02 05 2010 at 21:17 schreef Rena:
Toch lijkt het zo net alsof er maar weinig leuke en echt goede restaurants zijn…Ik ben blij dat ik zelf fijn kan koken. Met het nadeel dat uit eten gaan snel tegen valt.
Laatst wel heerlijk stoofvlees gegeten in Antwerpen bij de Groote Witte Arend. Met een heerlijk arend bier erbij. Dat viel heel niet tegen!
http://www.degrootewittearend.be
Het leuke is ook het oude pand, met gezellig binnenhof, paarden met koets kwamen langs rijden, terwijl ik net over vroeger zat te lezen. Nostalgisch.
op 03 05 2010 at 01:38 schreef vetklep:
Ik vind asperges gewoon gekookt het lekkerst.
Met een prutje van ei en roomboter met een beetje nootmuskaat, draaipeper en zeezout.
op 03 05 2010 at 01:40 schreef vetklep:
gekookt en geprakt ei.
op 03 05 2010 at 09:20 schreef leo schmit:
Hassnae,
Istanbul staat al heel lang op mijn lijstje, ik ben er wel enkele keren geland en vertrokken naar minder leuke bestemmingen.
Ik heb me de afgelopen 2 maanden in Aceh verdiept in de Ottomanen met hulp van de uitstekende studie van Caroline Finkel: ‘Osman’s Dream’ (2005) Wel een dik boek. Maar haar beschrijvingen van de architectuur van de verschillende sultans en soms ook hun vrouwen zijn bijna verplicht om de stad hedendaags te bekijken,. Ze vermeldt ook latere verbouwingen. De concubine en sultanvrouw (van Suleyman) Huerrem heeft zich nogal verdienstelijk gemnaakt als bouwmeester in Istanbul, Edirne, Mecca en Medina en zelfs Jeruzalem.
Ook lees ik bij haar dat de Turken al rond 1550 in Aceh langskwamen om daar op verzoek de portugezen een lesje te leren. De Turken hebben ook grootschalig bijgedragen aan Aceh’ wederopbouw na de tsunami (veel ervaring door hun eigen aardbevingen).
Mas Rob, dank voor de uitnodiging in Sola,ik ben al een poos niet meer in java geweest. Misschien komt het er in augustus van als ik nogmaals voor drie weken naar Aceh moet.
Sampai ketemu.
Leo
Mas
op 03 05 2010 at 09:22 schreef leo schmit:
Mas Rob, Ampun, moet zijn of Solo of ‘Sala’.
op 03 05 2010 at 12:09 schreef babs:
Wat een lekkere site is dit toch.
op 03 05 2010 at 13:26 schreef jvdheuvel:
Istanbul is zeker leuk. Kom er net vandaan. Je kan er afschuwelijk en afschuwelijk lekker eten. Gelukkig heb ik er dit keer alleen maar heerlijk gegeten. Ik heb zaterdag een viool gekocht voor een habbekrats in Taxim en zit nu weer thuis naar de regen te kijken. Maar het gras is hier wel groen. Ik heb ook 1300 foto’s gemaakt die ik nog even moet uitzoeken; er zit een functie op mijn camera waarmee ik er meerdere achter elkaar kan maken, zo maak ik veel leukere heb ik gemerkt.
op 03 05 2010 at 15:48 schreef yurp:
Hmm ik krijg altijd trek van Hassnae’s stukjes.
op 04 05 2010 at 00:13 schreef Marco Knol:
@ vetklep
Geen ham?
Ik heb binnenkort met vrienden een “aspergebattle”. Eens kijken wat er allemaal aan lekkers met asperge op tafel komt.
op 04 05 2010 at 10:01 schreef hassnae:
Wat een goede tip, Leo. Dank daarvoor.
Jvdheuvel: tips zijn heel welkom!
op 04 05 2010 at 17:33 schreef jvdheuvel:
@hassnae deze zat elke avond helemaal vol:
http://img210.imageshack.us/img210/1374/sdc10223i.jpg
:D
op 04 05 2010 at 21:09 schreef hassnae:
Oooh, je hebt toch niet bij de Chinees gegeten in Istanbul?!
op 04 05 2010 at 22:14 schreef jvdheuvel:
Nee hoor dat vond ik gewoon een grappig restaurantje waar ik wel eens langs liep.
Wat serieuzere tips:
Een keertje in 1 van de vele restaurants onder de Galata brug eten, dat hoort er toch wel bij. Alleen zou ik dan online proberen uit te zoeken wat een heel goed restaurant is, want ik heb daar een keertje gegeten en dat vond ik niet echt extreem goed. Ook absoluut niet slecht hoor, had er gewoon net iets meer van verwacht.
Achter het Topkapi paleis, aan de kust. Daar heb je een soort tennisbaan met een groot hek. Daar zijn visrestaurants. Het eerste restaurant vanaf dat hek vind ik een goed restaurant. Je kan zelf je vis uitkiezen uit een grote kraam en die maken ze dan klaar in dat restaurant. Verder leuke voorgerechtjes en heel redelijk geprijst.
Wat ik een heel sympathiek restaurant vind is achter de blauwe moskee. Aan het begin van het straatje dat naar de bazaar die bij die moskee hoort. Aan dat zijkant lijkt dat restaurant net op heleboel gekleurde houten huisjes. Dat is goedkoop en niet bijzonder eten maar wel met veel zorg bereid en smakelijk, en een hele rielekste sfeer.
Een algemene tip, als je geld je lief is bespreek dan, tot in detail, ieder aspect qua prijs van alles wat je gaat eten en drinken, van tevoren. Anders kun je voor hele eigenaardige verrassingen komen te staan als je de rekening krijgt. Dit geldt overigens niet voor dat laatste restaurant wat ik genoemd heb. Die zijn heel schappelijk, proberen je niks aan te smeren en geen verrassingen. Verder overal verrassingen maar dat hoort er ook een beetje bij vind ik.
op 04 05 2010 at 22:30 schreef Rena:
Asperge feestje is ook leuk! Veel asperges kopen, al je vrienden moeten een schilmesje meenemen. En hup! schillen maar.;)
Lekker witte wijn erbij. Lekker ham en nieuwe aardappeltjes, veel roomboter!
Volgens een Duitse vriend, die het initiatief nam voor deze Spargelparty, moesten we van de schillen bouillon koken, daarna een geklutst ei erdoor klutsen.
Was heerlijk en gezellig.
op 06 05 2010 at 19:46 schreef hassnae:
Kijk, dat zijn de betere tips. Dank, jvdheuvel!