Home » Archief » Bijltjesdag


[05.03.2011]

Bijltjesdag

Hassnae Bouazza


Illustratie: Egon Schiele

Terwijl de hele wereld zich afvraagt welke krachten er in de lacune zullen springen die Mubarak heeft achtergelaten, googelen de Egyptenaren zelf zich suf naar de lotgevallen van filmster Sherihan (700.000 hits in de afgelopen twee weken). Vijftien jaar geleden raakte Sherihan op het hoogtepunt van haar roem betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Ze brak haar ruggenwervel en raakte bijna verlamd. Sindsdien leefde ze teruggetrokken.

Tot 25 januari. Ze voegde zich bij de allereerste betogers. Al jaren gaat het verhaal dat ze geen auto-ongeluk had gehad, maar in opdracht van Mubaraks zoon Alaa van haar appartement op de zevende verdieping naar beneden was gegooid. Omdat zij Alaa had afgewezen, of omdat de familie Mubarak haar niet had gewild.

Om een einde te maken aan de steeds luidere geruchtenstroom belde ze laatst live naar de talkshow van de Egyptische sterpresentator Mahmoud Saad en beloofde, mits ze niet gecensureerd zou worden, binnenkort haar verhaal te doen. Tenminste, als Mahmoud Saad zijn programma dan nog heeft. Het leger heeft namelijk uit eigen gelederen Tareq al-Mahdi aangesteld als hoofd van de staatszender. Het eerste waar hij aan gaat werken zijn de ‘exorbitante lonen’ van de grote sterren. Het laat zich raden welke kant dit op gaat.

De sterren staan sowieso onder een vergrootglas in Egypte: zij die zich tijdens de opstand vóór Mubarak hebben uitgesproken staan op een zwarte lijst. Als echte Arabieren zijn de Egyptenaren het er alleen niet over eens wie er nou wel en niet op horen, dus circuleren er verschillende versies. Zo is er discussie over de zanger Amr Diab: hij nam het hazenpad naar Engeland tijdens de protesten. Was dat nou een pro- of anti-Mubarak-daad?

De populaire zanger Mohammed Fouad had tijdens de betogingen gedreigd zich van kant te maken als Mubarak zou opstappen. Waarom leef je dan nog, roepen inmiddels steeds meer mensen ongeduldig. Televisiezender Al Arabiya vroeg de Egyptische Henk en Ingrid wat ze van de prominenten en hun standpunten vonden: de een wees erop dat iedereen recht heeft op zijn mening, de ander dat die sterren dan maar met het regime mee moesten vertrekken.

Een aantal sterren houdt zich stil, een aantal andere heeft excuses aangeboden, onder wie actrice Samah Anwar, die had opgeroepen om de betogers in brand te steken. Zij is afgelopen week diep door het stof gegaan bij Al Arabiya: ze bedoelde het niet zo. Dat verbranden sloeg op de mensen die het land vernielden, niet op de betogers zelf. Ze keek alleen naar de Egyptische televisie en wist niet hoe het echt zat. Ze is nu juist heel erg blij met de revolutie en wat die heeft gebracht.

Haar collega Ghada Abdel Razak pakt het anders aan: zij ontkent glashard ooit voor Mubarak te zijn geweest, al zijn er live-beelden van haar in een cabrio, waarop zij met een poster van Mubarak in haar handen pro-Mubarak-leuzen scandeert.

De vooraanstaande regisseur Khaled Youssef heeft geageerd tegen de zwarte lijst en ervoor gepleit mensen hun recht op een andere mening te gunnen.

Een waardevolle bijdrage, vooral als je ziet dat niet alleen Egyptische sterren verdacht worden gemaakt: alle prominenten die in het verleden door bijvoorbeeld een Mubarak of Khadaffi werden ontvangen of die voor de opstand iets positiefs hadden gezegd over Ben Ali, worden er nu uitgepikt. Oude uitspraken worden tot ontsteltenis van de sterren uit de context gerukt en archiefbeelden op YouTube gezet. Het is nogal makkelijk scoren nu er een andere wind waait. Het verdacht maken of uitschakelen van andere meningen en het ontkennen van de realiteit zoals deze tot voor kort was, betekent echter nul vooruitgang.

De Libanese schrijfster Mariam Nour haalde daarom fel uit in het tv-programma van de Libanese Tony Khalifa: ‘Zo zijn wij Arabieren. Eerst meelikken en meedansen en alles geweldig vinden, en nu moeten we met z’n allen honderdtachtig graden draaien en ben ik fout omdat ik in het verleden, toen Khadaffi nog in brede kring populair was, door hem ben onthaald? Ik vind het verschrikkelijk wat hij doet en vind dat hij weg moet.’

Nour heeft gelijk. In het na-oorlogse verzet is iedereen een held. Je hebt er alleen zo verdomde weinig aan.

Eerder verschenen in Vrij Nederland. Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Afgelopen kerst won ze bijna De Nationale Wetenschapsquiz. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 05.03.2011 @ 11:29

[Home]
 

11 Reacties

op 05 03 2011 at 11:38 schreef Erik:

Heel goed gedaan. Ik heb met plezier gelezen. opnieuw geeft Hassnae een inkijkje!

op 05 03 2011 at 11:40 schreef Rob:

En zo zullen wij over een aantal jaar zien hoe de fellow travellers van de PVV door het stof gaan.

Gelukkig voor Egypte is er altijd nog Umm Kalthoum (1898-1975)- ongenaakbaar als Mohammed zelve.

op 05 03 2011 at 12:18 schreef thomas erdtsieck:

Goed verhaal! En zo herkenbaar, ook op micro-schaal. Denk aan het Scheringa drama. Ook toen riepen medebestuurders en close relations om het hardst dat ze het eigenlijk al hadden zien aankomen, dat ze afstand genomen hadden, nooit meegedaan hadden, of heimelijk al aan beleidsombuigingen gewerkt hadden. Ja ja.

Mensen zijn gewoon mensen en functioneren al gauw in de ban van een groepsdynamiek. Ze conformeren zich aan het gedrag van de meerderheid, geven hun medewerking aan een beleid dat ze niet goed kunnen overzien, of willen trouw zijn aan een geliefd bestuurder. Als je daarmee niemand kwaad gedaan hebt, hoef je er ook niet voor gestraft te worden. Achteraf kan je dan – hoeft niet – inzien dat je ‘blind’ bent geweest.

op 05 03 2011 at 12:44 schreef Jabir:

Prachtig verhaal. Nou ben ik ook benieuwd of die Sherihan wel of niet door de zoon van Moebarak naar beneden gegooid werd.

op 05 03 2011 at 14:27 schreef Bigpete:

@jabir
van de 7e verdieping worden gegooid en “slechts” een wervel breken… Wat denk je zelf?

op 05 03 2011 at 14:27 schreef Bahaedin:

Mooi verhaal en weer boordevol info die ik niet wist. Je bent van alle markten thuis. Elke keer weet je me te verrassen.

Moest direkt aan Samira Saïd denken. Dus Samira Saïd is nu zeker blij (ondanks dat ze een eeuwigheid in Egypte woont, getrouwd met een Egyptenaar en vloeiend Egyptisch kan spreken) dat ze gespaard is gebleven vanwege haar Marokkaanse afkomst?

op 05 03 2011 at 15:40 schreef hassnae:

Ze brak niet slechts een wervel, Bigpete. Het ging wat ver om een uitgebreid medisch dossier in het stuk te verwerken.

Samira is al tijden terug in Marokko, Bahaedin! Ze is, als ik me niet vergis, gescheiden van de Egyptenaar en getrouwd met een Marokkaan, die ze -wederom als ik me niet vergis- in het vliegtuig had ontmoet.

op 05 03 2011 at 16:46 schreef MNb:

Mariam Nour vergist zich. Het is niet “zo zijn Arabieren”, het is “zo zijn mensen”. Moet je eens kijken hoeveel Nederlanders er rond 1 mei 1945 in het verzet tegen de Duitsers zaten.

op 05 03 2011 at 21:39 schreef Bahaedin:

Dus gescheiden, opnieuw getrouwd en wonend in Marokko. En ook deze keer haar man leren kennen in het vliegtuig. Over boordevolle informatie gesproken die ik niet wist. Zijn we in één klap weer helemaal geïnformeerd.

Wel een heftig verhaal over Mohammed Fouad! Niet echt slim van hem. Dat had ik dus niet meegekregen.
En Amr Diab moet net als Tamer Hosny (die met vochtige oogjes in de tahrirplein de demonstranten probeerde te overtuigen dat hij aan hun kant stond) zijn fans goed en overtuigend uitleggen dat hij geen fan was en is van Mubarak. Tja, hoe Bush het ooit had verwoord: ‘je bent of voor of tegen’. Zo ‘simpel’ kan het zijn.

op 07 03 2011 at 20:57 schreef Ton Biesemaat:

Het gebrek aan een bijltjesdag voor de echte collaborateurs (de Nederlandse bestuurlijke en economische elite) heeft Nederland na 1945 behoorlijk opgebroken. Maar dat schijnt tegenwoordig een godwin te heten.

op 10 03 2011 at 12:26 schreef Sandro:

Ondertussen in Egypte:

http://www.moniquesamuel.nl/blog/?p=1139

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS