Beschaving
Hassnae Bouazza
Illustratie: Hermann Moest
Veel mensen waren boos vanwege mijn stuk Het autochtone drama. Het was allemaal niet waar, beweerden ze. Ik had geestelijke hulp nodig, sneerden ze. Ze reageerden als de boze heks in Sneeuwwitje die de spiegel stukslaat omdat het spiegelbeeld haar niet zinde. Maar als je zo boos wordt vanwege de spiegel die ik ophoud, moet je bij het spiegelbeeld zijn, niet bij de boodschapper.
Ik kan er niet zoveel aan doen dat mensen hun geweldsfetisj de vrije loop laten en over gaskamers fantaseren. Ik had het heel graag anders gezien. Het is dan ook niet ontsproten aan mijn zieke geest, maar aan het zieke klimaat hier.
Invechten
Het autochtone drama is een veel-akter. Iedere dag zijn we getuige van weer een onthutsende ontwikkeling. Neem nou die opdracht om je in te vechten. We weten allemaal dat wanneer we dat doen, we weggezet worden als aggressief, ondankbaar, brutaal. Gelijke rechten zijn in theorie mooi, maar in de praktijk moet je wel je plek kennen.
De moeder van Lili en Howick heeft zich proberen in te vechten in Nederland, precies zoals Rutte ons, niet-autochtone Nederlanders die er maar niet bij mogen horen, heeft opgedragen.
Ze heeft zich niet neergelegd bij de afwijzingen van haar asielaanvragen, heeft gebruik gemaakt van de juridische mogelijkheden en doorgevochten tot het niet meer kon. Bewonderenswaardig, zou je zeggen. Maar het wordt nu tegen haar gebruikt en tegen haar kinderen, Lili en Howick, die uitgezet gaan worden naar een weeshuis (!) in Armenië, een land waar ze nooit eerder zijn geweest.
Hypocrisie
Dan kunnen mensen wel weer boos worden, maar een land dat kinderen scheidt van hun moeder om ze in een ver en vreemd land in een weeshuis te stoppen, is een onbeschaafd land zonder kloppend hart of moreel kompas.
Bespaar me het gehuil over regels en precedenten. Mensen gaan voor. Mensen gaan altijd voor. Als regels belangrijker zijn dan menselijkheid, hef jezelf dan maar op. Bespaar me ook de hypocrisie over mensenrechten en gelijkheid, hou je hypocriete tranen voor je, want wie zich verschuilt achter de regels om mensenrechtenschendingen toe te staan is medeplichtig.
We zien jullie, politici en politieke partijen die hun mond houden en dit onrecht steunen. En we vergeten het niet.
Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.
Hassnae Bouazza, 30.08.2018 @ 06:58