Beginnend hardloopster? Dan zijn deze tips voor jou!
Als je een vrouwelijke hardloper bent, is het belangrijk om je hardloopprestaties te verbeteren en tegelijkertijd veilig te blijven tijdens het rennen. Hardlopen heeft niet alleen voordelen voor je lichaam, maar het kan je ook een gevoel van kracht en vrijheid geven. Om het beste uit deze geweldige sport te halen, zijn hier drie waardevolle tips die je kunnen helpen, te beginnen met comfortabele kleding (zoals een shock absorber sport bh). Lees verder!
Kies comfortabele kleding
Ten eerste is het belangrijk om goed gekleed naar buiten te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een sportlegging en een hoodie met koud weer, en voor een simpel sportbroekje met topje/shirt met warm weer. Ongeacht het weer is het belangrijk om een sport bh te dragen. Alleen bij een grotere cupmaat kan je beter kiezen voor een high-impact sport-bh. Je wilt pijntjes zoveel mogelijk voorkomen tijdens het hardlopen, omdat je steeds dezelfde beweging herhaalt. Kleine pijntjes worden al snel blessures. Fijne kleding en schoenen zijn daarom onmisbaar bij het hardlopen.
Eet gezond en drink water
Goede voeding is superbelangrijk voor hardlopers, vooral als je veel inspanning levert tijdens het rennen. Zorg ervoor dat je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt met veel koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Kies bijvoorbeeld voor volkoren granen, mager vlees, gezonde vetten, en eet veel groenten en fruit. Calcium en ijzer zijn vooral belangrijk voor vrouwelijke hardlopers, omdat zij meer risico lopen op botverlies en ijzertekort. Je vindt deze voedingsstoffen in donkere bladgroenten zoals spinazie en broccoli, zalm, rundvlees en zuivelproducten. Over het algemeen is het lastig om als beginner grote veranderingen te maken in je dieet. Als je moeite hebt met een strict dieet, houd in ieder geval in gedachte om bij elke maaltijd groente en/of fruit te eten. Daarnaast is een natuurlijke eiwitbron (dus niet bewerkt) belangrijk bij elke maaltijd. En natuurlijk mag je niet vergeten om genoeg water te drinken, vooral tijdens het.hardlopen. Dit helpt uitdroging te voorkomen en zorgt ervoor dat je prestaties op peil blijven. Dus zorg dat je goed gehydrateerd blijft, vooral als je actief aan het sporten bent!
Doe een warming-up
Een goede warming-up voordat je gaat hardlopen is nodig om blessures te voorkomen. Neem vijf tot vijftien minuten de tijd om je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de inspanning. Dynamische rekoefeningen zijn hiervoor perfect. Het zijn oefeningen waarbij je je spieren beweegt terwijl je ze rekt. Dit helpt om je spieren veilig en effectief te activeren. Richt je vooral op het opwarmen van je achillespees, bilspieren en onderrug. Probeer bijvoorbeeld enkel verhogingen, squats, pigeon stretch en heupflexor stretches te doen. Ben je niet bekend met rekoefeningen en warming-ups? Zoek dan op YouTube naar een tutorial van ongeveer 10 minuten. Je kan bijvoorbeeld zoeken op ‘warming up hardlopen vrouwen’.
Ga aan de slag!
Dit zijn de drie belangrijkste dingen die je moet weten voordat je gaat hardlopen. De eerste keer kan spannend zijn, maar dat is nergens voor nodig. Kies een korte route door straten die je kent en waar je je veilig voelt. Loop het liefst als het licht is buiten. Zet wat muziek op voor de motivatie en je bent klaar om te vertrekken!
Ingezonden, 09.08.2023 @ 07:28