Barbara Stok, Peter van Dongen en Thé Tjong-Khing op het Winternachtenfestival
Peter Breedveld
Illustratie: Boris Kustodiev
Vorig jaar kreeg ik het voor elkaar om twee stripauteurs geprogrammeerd te krijgen op het sjieke Haagse Winternachtenfestival. Best bijzonder, want eigenlijk is dat festival voor hele serieuze schrijvers en dichters, en mensen met moeilijke brillen en corduroybroeken.
Kinnesinne is koning
Ik had er, op een podium in een goed gevulde zaal, een goed gesprek met Inge Heremans (Ilah) en Peter Milligan (Hellblazer).
Iedereen was tevreden, maar niemand in de stripwereld sloeg er enige acht op, want het was ik die het hele ding had opgezet en presenteerde, en dan zal het roesten dat je geliefde medium een serieus podium krijgt op een echt literair festival. Kinnesinne is koning in Nederland Stripland.
Goed gesprek
Maar kom, we lullen er niet meer over. Eind deze week, op zaterdag 19 januari, is er weer een kans, want dan mag ik weer iets met strips doen en nu in de Grote Zaal (Tadáá!) van het Theater aan het Spui. Het Haagse Spui dus en dit jaar heb ik een goed gesprek met Barbara Stok, Peter van Dongen en (roffelderoffel) De! Grote! Thé! Tjong! Khing!
Rare verhalen
Gaaf hè? Thé Tjong-Khing! Niet dat Barbara Stok en Peter van Dongen niet geweldig zijn, maar Thé Tjong-Khing, man. Die ken ik al mijn hele leven. Pas vorig jaar durfde ik hem voor het eerst aan te spreken om hem te interviewen voor Vrij Nederland. Hij was een beetje sceptisch, want hij had rare verhalen over me gehoord, zei hij later. Maar tijdens het interview bleek ik een hartstikke geschikte kerel te zijn.
Thé Tjong-Khing, ik herlees zijn Arman & Ilva in de prachtige verzorgde uitgaven van Matt Schiffersteins uitgeverij Sherpa, en naar elk plaatje staar ik minutenlang. Die elegante inktstrepen, dat zinnelijke lijnenspel.
Snoeihard en cynisch
Toch vind ik de korte verhalen die hij maakte voor de Vrije Balloon het mooist. In één van die verhalen wordt een huisvrouw in elkaar geslagen door haar man, terwijl ze van dat typische jaren zeventig sociaal werkers-jargon papegaait. Het ziet er uit als een sierlijk ballet, het gebabbel van die vrouw werkt op de lachspieren, maar het is snoeihard en cynisch.
Dat is Thé op zijn best, als hij je heel dichtbij zich lokt met zijn charmante innemendheid, zijn ontwapende grijns, en dan beng! Breekt-ie zo je neusbotje.
Een rij lijken
In wezen zijn Barbara Stok en Peter van Dongen van hetzelfde allooi. Stok met haar naïeve tekenstijl, in haar laatste boek zelfs Dick Bruna-achtig, die je totaal op het verkeerde been zet, want voor je het goed en wel doorhebt, ben je deelgenoot van haar existentiële eenzaamheid.
Van Dongen met zijn Kuifje-achtige platen. Zo mooi, zo sfeervol en dan zit je opeens naar een rij lijken in een sawah te kijken.
Kaarten bestellen
Daar zal het 19 januari over gaan, over die spanning tussen de charme van een sierlijke tekening, en de pijn van de cynische realiteit.
Kom gewoon kijken, na afloop hebben we het er over. Kaarten bestellen op Winternachten.nl
Eerder gepubliceerd in Stripschrift.
Steun Frontaal Naakt, het enige echte dissidente geluid in Nederland! Doneer via Paypal of met een storting op rekeningnummer 39 34 44 961 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.
Peter Breedveld, strips, 13.01.2013 @ 19:24
1 Reactie
op 14 01 2013 at 12:44 schreef leo schmit:
Heel gaaf. Ik zie dat de selectie van Thé (satire), Van Dongen (tabu) en Stok (initimiteit), beantwoordt aan het thema van de Winternachten ‘You Wanna know a secret’, te weten:
‘Het onzegbare opschrijven, bespreekbaar maken, doordringen tot in de meest verborgen krochten van de ziel: schrijvers zijn bij uitstek degenen die dat kunnen – of het nu gaat over intieme ervaringen of over de landen waarin zij leven.
Waarbij jij gaat aantonen, hopelijk met meer effect dan de vorige keer dat striptekenaars dat ook kunnen en wel op hetzelfde niveau.
Dat komt vast wel goed met deze drie toppers. Kennen de drie elkaar of hun werk?
Ik zie elders in het programma, wel komisch, dat Van Dis en Tohari de toekomst van Indonesie gaan bespreken. Van Dis en toekomst?