Argibald
Oók Argibald (koop zijn bundels!) staat onder streng toezicht van de Interdepartementale Werkgroep voor Cartoonproblematiek.
Argibald, cartoons, 25.04.2012 @ 21:01
7 Reacties
op 25 04 2012 at 21:20 schreef Olav:
Een reactie op het besluit om Mein Kampf opnieuw uit te gaan geven zeker?
Eigenlijk heb ik altijd gevonden dat dat walgelijke boek gewoon beschikbaar moest zijn. Want het is toch niet te lezen, en ik heb het geprobeerd (zowel in het Duits als in het Nederlands, allebei voor nop verkrijgbaar als PDF op het wilde web).
Nu men aankondigt het ding toch weer op papier te gaan drukken weet ik eigenlijk niet wat ik daarvan moet denken. Het voelt als veel teveel eer. Een soort kwaadaardig monumentje. Zelfs als is het vast een heel “verantwoorde” wetenschappelijke uitgave.
op 25 04 2012 at 22:08 schreef Sasha Berkman:
Ach!
Welke uitgever?
op 25 04 2012 at 22:39 schreef Elin:
Meestal vind ik Argibald niet zo grappig (komt ook door z’n tekenstijl die de droogheid van z’n grappen tenietdoet voor mij), maar deze vond ik wel geinig XD
Beide boeken heb ik niet gelezen, Mein Kampf schijnt berucht te zijn (ook bij de SS’ers van toen) om z’n saaiheid en derhalve onleesbaarheid. Het dagboek van Anne Frank lijkt me echt zo iets wat je alleen “zóóów intelligent” vindt als je zelf nooit een jong meisje bent geweest.
Er komt trouwens hoogstwaarschijnlijk een verklaring betreffende de historische context e.d. in die uitgave van Mein Kampf.
Vind het zelf PR-technisch wel goed, een heruitgave, omdat het de mystificatie zeker (wat) teniet zal doen. Vaak is het zo dat men ware, doch subversieve, dingen niet mag schrijven, waaruit logisch gezien inderdaad volgt dat verboden schrijfsels een verhoogde kans hebben om waar, doch subversief, te zijn. Met zo’n verbod wordt het boek nooit als idioot en lachwekkend beschouwd – wat men ermee heeft willen bereiken is me altijd onduidelijk gebleken.
op 26 04 2012 at 04:24 schreef MNb:
Wat men ermee heeft willen bereiken, Elin, moet je aan de Beierse regering vragen – en dan vooral het Ministerie van Financiën daar. Want in Nederland is het boek nooit verboden geweest. Die Zuid-Duitsers hebben het gewoon jarenlang vertikt om het uit te geven.
Ik herinner me nog levendig mijn idealistische leraar Duits in de vierde klas. Hij dacht ons te interesseren voor zijn vak met Mein Kampf. Niemand gaf er ene moer om – en inderdaad, de twee blz. die ik heb gevolgd waren oersaai. Later heb ik nog eens drie andere blz. geprobeerd; net zo erg.
Mijn Strijd moet verplichte literatuur worden voor tieners van een jaar of 15 (OK, een paar blz.). Krijgen we nooit meer last van nazi’s.
op 26 04 2012 at 11:08 schreef You On A Gin:
Volgens mij mag je hier Mein Kampf wel in bezit hebben maar niet te koop aanbieden. Zijn ooit nog kamervragen over gesteld.
Kun je het pamflet “Von den Juden und ihren Lügen” van Maarten Luther ergens kopen, overigens? Nooit in een museum zien liggen o.i.d.
op 26 04 2012 at 12:09 schreef MNb:
En dat komt, Gin, omdat het copyright berust bij het Beierse Ministerie van Financiën. Dat van die kamervragen wist ik niet of was ik vergeten.
Het antwoord op je vraag weet ik niet. Uiteraard is het gemakkelijk op internet te vinden, ook in het Nederlands.
op 27 04 2012 at 10:20 schreef Frits Cohen:
YOAG: http://www.sgipt.org/sonstig/metaph/luther/lvdjuil.htm