Home » Archief » Ankara (2)


[08.11.2013]

Ankara (2)

Tayfun Balçik

ankara21

Al tien dagen in het ‘probleemloze’ Ankara. Hier was ik toch niet voor gekomen? Een beetje luilekkeren met familie. Nee, ik zou naar de Turks-Syrische grens gaan, de vluchtelingenkampen bezoeken en een stem geven aan het lijdende volk door hun verhalen op te tekenen.

Tenminste, dat is wat ik vrienden en kennissen in Nederland had verteld. “Ben je gek geworden? Ze zullen je ontvoeren. Het stikt daar van de jihadisten!”, schreeuwde mijn oom me toe bij de bekendmaking van deze plannen. – “Ik ga de grens niet over. Ik ga naar Gaziantep, Turkije. Het grenst aan Syrië, maar dat is wat anders”, probeerde ik nog. Hierop een nog veelzeggender reactie: “Ha Suriye, ha Antep. Ikiside ayni. Adam kesiyorlar orda“: Syrië of Antep, het is allemaal een pot nat. Ze slachten mensen daar.

Loyale burgers van de Turkse staat

Ik wilde nog vragen of hij daarmee doelde op de aanwezigheid van de Koerden of de Arabieren, maar soms is het beter om dingen te laten gaan. Het is een vrij algemene reactie van mensen hier over “wat er daar allemaal gebeurt”.

De eerste paar dagen kon ik toch niet weg. Het was immers offerfeest, een neef stapte in het huwelijksbootje en een andere neef was met verlof van dienst in het oosten van het land. We besloten zijn laatste vrije dag goed te benutten en bezochten in een dag vrijwel alle historische bezienswaardigheden die Ankara te bieden had (met uitzondering van het Mausoleum van Atatürk en andere bolwerken van het kemalisme. Dıe hadden we namelijk als loyale burgers van de Turkse staat al meerdere malen bezocht in onze jongere jaren).

Islamitische ‘cultuurbarbaren

In de ochtend pakten we de dolmus. Letterlijk propvol of ‘proppa‘: kleine bussen waarvan de chauffeur gedurende de hele rit loert en toetert naar potentiële passagiers op straat.

Van het religieus-conservatieve Keçiören reden we naar het centrum van Ankara. Eerste stop: de Hacı Bayram-i Veli Moskee in Ulus. Tot mijn grote verbazing/enthousiasme troffen we – pal naast de plek waar de islamgeleerde uit de 14de eeuw ligt begraven – ook nog de ruïne van een onvervalste Romeinse tempel aan, de Keizer Augustus-tempel.

ankara24

Wat direct opvalt, is dat het niet echt duidelijk is waar de moskee nou eindigt en de tempel begint. Erg handig trouwens, dat aan beide kanten van waar de gebouwen bij elkaar komen, het zicht wordt geblokkeerd (een boom aan de ene kant en aangebouwde muurtjes aan de andere kant).

Islamitische geleerden zouden in de 15de eeuw een deel van de tempel in gebruik hebben genomen. Hadden ze misschien meegedaan aan de antieke heiligenverering? Waarschijnlijk is dat wensdenken. Maar toch wel goed van die islamitische ‘cultuurbarbaren’ dat ze het artefact niet met de grond gelijk hebben gemaakt.

ankara23

ankara25

Armeense holocaust

De pre-islamitische geschiedenis van Ankara doet me aan de christenen denken. Zijn er geen oude kerken in de buurt? Ik vraag het aan mijn neef. “De beveiliging weet het vast wel, maar ga jij het maar vragen.”

Zo gezegd, zo gedaan. De beveiliging wees naar de andere kant. ‘Daar is de oude Rum mahallesi (Griekse wijk, Grieken in Turkije worden ‘Rum‘ genoemd, van Rome). We daalden tevergeefs af. Geen kerk te bekennen.

Ik weet van studie dat er eens katholieke Armeniërs in Ankara waren. Zij spraken Turks, maar dat was niet voldoende om te ontsnappen aan de holocaust van 1915. Maar goed, dan maar weer iets uit de Oudheid.

Hamam

Het is surreëel om temidden van al die lelijke gebouwen en uitlaatgassen van Ulus een openluchtmuseum van een Romeins stoombad aan te treffen. We stonden perplex te kijken naar zo’n oud en groot complex. Hoe Turks was een Turks stoombad nog?

Toen belde een andere neef. “Wat doen jullie?” – “We bezoeken een Romeins stoombad”. “We zijn in Haymana toch al naar een hamam geweest?!”

Tijd voor een biertje.

ankara22

ankara26

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West.

Reizen, Tayfun Balçik, 08.11.2013 @ 09:53

[Home]
 

6 Reacties

op 08 11 2013 at 10:45 schreef MNb:

“Grieken in Turkije worden ‘Rum‘ genoemd, van Rome”
Dat komt vast omdat de Byzantijnen hun keizerrijk altijd het Romeinse Rijk hebben genoemd.
Er is zelfs een Turks sultanaat geweest genaamd Rhum.

op 08 11 2013 at 12:16 schreef Jona:

Totaal niet ter zake, maar ik wijs er toch graag op: op de muren van de Augustustempel staat een van de allerbelangrijkste inscripties uit de Oudheid.

http://www.livius.org/ra-rn/res_gestae/res_gestae01.html

op 08 11 2013 at 12:41 schreef Jan Fré Boven:

In het nederlands is bovenstaande, niet ter zake doende, hier te lezen: http://www.stilus.nl/augustus/aug-rg-v.htm

op 09 11 2013 at 15:11 schreef Els Willems:

Indrukwekkend! toen ik in de jaren 70 in Ankara woonde, lag dit alles nog bedolven onder diepe lagen aarde. Ik was ook heel verrast deze opgraving te ontdekken toen ik zo’n 15 jaar geleden weer eens in Ankara was, en nu zijn ze dus al weer een heel stuk verder.

op 09 11 2013 at 16:52 schreef Olav:

Ik kan hier misschien wel om toeristisch advies vragen. Ik weet namelijk eerlijk gezegd bijna niets van Turkije. Mijn vriendin en ik zijn jaren geleden eens een week in Istanboel geweest, dat was wel relaxt, maar we weten dat het land veel meer te bieden moet hebben. We willen volgend jaar misschien gewoon als simpele toeristen eens op vakantie naar Turkije om het een klein beetje beter te leren kennen.

We zijn niet van de extreme sporten of ruige expedities. We houden ook niet van strandliggen of nachtleven. Wel van: bezienswaardigheden bezichtigen, mooie wandelingen maken, van het landschap genieten, sfeer en lekkernijen proeven, onze eigen gang gaan, uitrusten. Zoals gezegd, simpele toeristen.

Is Ankara dan eigenlijk wel aan te raden? Of misschien toch te druk? We hebben bijvoorbeeld ook positieve dingen gelezen over Trabzon, aan de Zwarte Zee.

op 11 11 2013 at 06:09 schreef Tayfun Balçik:

Dank voor de reacties. Turkije is zeker een bezoek waard. Bijna iedere stad heeft een scala aan historische bezienswaardigheden te bieden. Zoveel verschillende volken hebben er wat achtergelaten. Ik was laatst in Erzurum. Daar was er een zeldzaam moskee met motieven en figuren van dieren. In latere islamitische bouwwerken is dat er niet meer. Ik heb positieve verhalen over Trabzon gehoord, erg groen en antieke grotten waar de heilige maagd Maria werd/wordt vereerd.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS