Home » Archief » Afpersing op het internet


[05.07.2018]

Afpersing op het internet

Jona Lendering

Yuri Visser, de onvermoeibare webmaster van de website Historiek.net, zit met een probleem. Hij legt het hier in detail uit maar samengevat komt het erop neer dat hij een foto op zijn website had geplaatst waarop een fotograaf rechten kon doen gelden, dat Yuri die foto na melding weliswaar meteen weghaalde maar dat hij het daarna met de fotograaf niet eens kon worden over de hoogte van de vergoeding, zodat dit meningsverschil escaleerde naar de rechtszaal.

De uitspraak, eerder deze maand, behelsde enerzijds dat een fotograaf recht heeft op betaling – niemand zal dat tegenspreken – en anderzijds dat een webmaster zich ervan dient te vergewissen dat hij geen beschermd werk overneemt.

En daar zit de crux. Yuri had de foto overgenomen van LinkedIn, een website waar mensen hun CV delen en alleen foto’s mogen plaatsen die vrij zijn van rechten. De rechter heeft nu geoordeeld dat het feit dat Yuri daarop vertrouwde, onvoldoende was: hij had meer behoren te doen om geen beschermd werk over te nemen. Dat de foto in kwestie nergens online stond zodat Yuri menselijkerwijs de fotograaf niet kon vinden, betekende niet dat deze laatste niet betaald moest worden.

Wikimedia Commons

Yuri is nu alle foto’s van Historiek.net aan het weghalen. Ook foto’s dus die afkomstig zijn van websites die verklaren dat het geboden materiaal rechtenvrij is, zoals Wikimedia Commons, want die verklaring heeft dus geen waarde. Yuri schrijft:

‘Recent ontvingen wij [Historiek.net] bijvoorbeeld ook nog een mail van een fotograaf die een schadevergoeding van ons wil voor een foto die maar liefst acht jaar lang onder een creative commons licenties op Wikipedia stond. Fotograaf gaf aan dat de foto destijds onterecht op Wikipedia was geplaatst en vond het daarom terecht dat Historiek een schadevergoeding ging betalen. Wij hadden de afbeelding immers van Wikipedia gehaald en gebruikt. Een in intellectueel eigendomsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor meende dat de fotograaf een goede zaak had en ons inderdaad kon aanklagen.’

Dit is lelijk nieuws voor iedereen die probeert iets moois te doen op het internet, want momenteel is de status van al het beeldmateriaal onduidelijk, of het nu gaat om Wikimedia Commons of iets anders. Je mag niet langer vertrouwen op mededelingen dat een beeld rechtenvrij is, je moet zoeken naar de fotograaf, zelfs als die niet is te vinden.

Kleine spelers

Het archief in Leiden heeft om soortgelijke redenen onlangs, na alweer een rechterlijke uitspraak, 100.000 historische foto’s offline gehaald. Die zaak is vrij uitzonderlijk, want voor zover ik kan overzien zoeken de fotografen die zulke claims doen geen archieven maar kleine spelers die geen juridische steun hebben en er vaak voor kiezen te schikken om van het gedoe te zijn verlost. Historiek dus, of de christelijke website Aantekeningen bij de Bijbel, die overigens drie rechtszaken won.

Maar het is nog vreemder. Ik heb zelf meer dan eens claims gehad over foto’s die ik gebruik op mijn website Livius.org. Die zouden dan gestolen zijn. Ik antwoord doorgaans dat ik die foto op deze of gene datum heb gemaakt op die en die locatie, dat ik het originele bestand bezit en dat ik een rechtszaak daarom met vertrouwen tegemoet zie. Dat is doorgaans het einde van de correspondentie, maar tijdrovend zijn zulke afpersingspraktijken wel. Want afpersing is het natuurlijk als je mensen bedreigt met moeilijkheden om ze te laten betalen.

Die claim – “ik heb het originele bestand” – kan ik moeilijker doen gelden als ik dat online plaats. En daarmee ben ik bezig: de duizenden foto’s die mijn zakenpartner en ik hebben gemaakt zullen rechtenvrij de wereld ingaan, mede dankzij steun van het Rijksmuseum van Oudheden, het Friese provinciale archief Tresoar en Wikimedia Commons. We zullen binnenkort wat papierwerk doen om te bewijzen dat wat we weggeven, ook werkelijk is weggegeven. Het is dus voor het moment geregeld, maar het is de wereld op zijn kop dat iemand die iets weggeeft, wordt opgezadeld met administratieve rompslomp om zich in te dekken tegen afpersing.

Jurist inschakelen

Dat is nog niet alles. Zo is er Vici.org, de website waarmee René Voorburg (al even onvermoeibaar als Yuri) probeert antiek erfgoed topografisch te ontsluiten. Als u foto’s hebt of een locatie weet, kunt u ze daar opladen. De laatste manoeuvres van de wetgever leken René in eerste instantie het werk onmogelijk te maken, maar gelukkig is er toch wat lucht zolang hij niet naar winst streeft. Het is echter opnieuw de wereld op zijn kop dat René een jurist moet inschakelen om te weten te komen of hij door kan gaan met zijn project.

Naast afpersing en slechte regelgeving speelt nog een derde kwestie, waarbij het niet gaat om het eigenlijke beeldmateriaal maar om de beschrijving daarvan. Ik kan dit het beste illustreren met deze foto. U herkent misschien de processiestraat uit Babylon. Lange tijd is gedacht dat die is aangelegd door koning Nebukadnezzar, maar ze blijkt aanzienlijk jonger te zijn. Ik zal deze foto, die deel uitmaakt van mijn fotoproject, keurig zo dateren, maar dit is een behoorlijk specifieke interpretatie. Is dit wetenschap en moet het wetenschappelijk verantwoord, of is het wetenschapsvoorlichting? Het is het laatste, maar we zitten hier maar een klein eindje voor het grijze gebied tussen wetenschapsvoorlichting en wetenschap. Als de onderzoeker die de juiste datering vaststelde zou komen klagen, zou hij weliswaar niet in zijn recht staan maar ook niet de eerste zijn die zich vergist.

Dit is een beruchte kwestie. Ik ken diverse mensen die problemen hebben ondervonden met zich overschreeuwende wetenschappers en ik heb weleens gezeten bij overleg tussen de VWN (de vereniging voor wetenschapsjournalistiek en -communicatie) en de VSNU over de wijze waarop de universiteiten opereren rond en in deze grijszone. Professoren zijn beter in onderzoek dan in bestuur, erkende Karl Dittrich, en hij zegde toe dat een en ander nog eens zou worden gesproken met de KNAW en de VWN. Helaas is ondanks alle vriendelijkheid nog lang niet alles waterdicht geregeld, zodat mijn fotoproject juridisch nog altijd niet veilig is.

Niet optimistisch

Zo liggen er dus drie kwesties waar de regelgeving slecht uitpakt. Ik noemde als voorbeelden Historiek, Vici.org en Aantekeningen bij de Bijbel. Uit het buitenland kan ik LacusCurtius noemen. Allemaal websites die betrekking hebben op de historische wetenschappen, waar vrijwilligers een zinvolle aanvulling leveren op de informatie die officiële wetenschappers verspreiden. (Ik heb er gemengde gevoelens bij dat oudhistorici studenten informatie laten zoeken op Livius.org.) De problematiek beperkt zich echter niet tot de historische wetenschappen en speelt ook bij andere vakgebieden.

Buiten de wetenschap speelt ze bij kleine nieuwssites als Sargasso. De problematiek is dus vrij algemeen. Ik ben niet optimistisch over de toekomst van de nieuwsvoorziening nu de problemen van drie kanten tegelijk op ons afkomen.

Dit stuk is eerder gepubliceerd op de Mainzer Beobachter. Jona Lendering is oudheidkundige, schrijft goede geschiedenisboeken (maar echt), heeft zijn eigen onderwijsinstituut en blogt dagelijks.

Jona Lendering, 05.07.2018 @ 07:59

[Home]
 

1 Reactie

op 05 07 2018 at 14:12 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS