(Advertorial)
Stoere jongens tillen met Tiller
Herman van der Helm
Foto © Peter Breedveld
In de maatschappij is van oudsher veel zwaar werk te doen. Ondernemers in bijvoorbeeld de bouw, de detailhandel, het transport en de scheepvaart hebben graag sterke jongens. Er moeten veel goederen worden gesjouwd.
Nu zijn er in de moderne maatschappij ook al jaren arbeidsrechten. Fysiek werk dient daarin beperkt te worden tot wat nog relatief gezond voor je is. Zo heb je de vijfendertig jaar geleden uit Amerika overgewaaide NIOSH-berekening waarin maximaal te dragen lasten worden aangegeven. In Europa is de norm maximaal 23 kilo in ideale omstandigheden, zie Safelifter.
Veel bedrijven in Nederland proberen zich hieraan te houden ten aanzien van hun eigen werknemers. Maar omdat dat zwaardere werk er toch is, worden uitzendbureau’s ingehuurd. In een interview met de directeur van een middelgrote uitzendorganisatie vertelt die dat bij hem alleen mensen aangenomen worden die tenminste veertig kilo moeten kunnen tillen en het liefst nog meer. Anders hebben zijn klanten er niets aan.
Fysieke overbelasting
In de gezondheidszorg en sociale uitkeringen gaan miljarden om. In 2015 ging het om meer dan honderd miljard. Een aanzienlijk deel betreft de gevolgen van ziekten aan het bewegingsstelsel en de uitval die daar het gevolg van is. Het is niet voor niets dat overheden al jaren investeren in het terugdringen van fysieke belasting.
Helaas blijft de uitval door fysieke overbelasting al jaren hoog. Duizenden arbo-adviseurs en bedrijven die ontlastende hulpmiddelen ontwikkelen ten spijt. Er zijn voldoende mensen die zich inzetten, zowel theoretisch als in de praktijk en waarom lukt het dan toch zo slecht?
Veel mensen zullen, als ze iets moeten sjouwen of optillen, altijd eerst om zich heen kijken of er niet iemand anders is die het kan doen. Is dat niet het geval, dan kijken ze of er een hulpmiddel in de buurt is en pas in laatste instantie zullen ze zelf gaan tillen of versjouwen. Als het vaker voorkomt dat er iets zwaars te sjouwen is, dan zullen ze de baas vragen een oplossing aan te schaffen, of het uit te besteden. Hij wil zijn lichaam langer heel houden.
Noodzakelijke hulpmiddelen
Helaas denken veel stoere jongemannen zo niet. Die zien die zware last als een uitdaging. Als ze die tillen, laten ze triomfantelijk zien hoe sterk ze wel niet zijn. Daar ontlenen ze een gevoel van eigenwaarde aan. Kom je als werkgever met een hulpmiddel aanstappen, dan zien ze die als een invalidewagen, een rollator, zelfs als een belediging. Als de baas uit het zicht is, laten ze het hulpmiddel ongemoeid. Ze verzinnen smoesjes, bijvoorbeeld dat het met het hulpmiddel niet snel genoeg gaat, dat het onhandig is, enzovoort.
Veel bedrijven met zwaar werk maken misbruik van dit fenomeen. Ze hoeven niet te investeren in noodzakelijke hulpmiddelen en bieden maatschappelijk gezien veel werkgelegenheid. Ze zorgen daardoor ook voor belastinginkomsten en betalen veel premies. Overheden knijpen daarom een oogje toe. Uitzendbureaus maken leuke winsten met de ruggen van de werknemers en de maatschappij blijft helaas betalen voor de gevolgen.
Uit de praktijk blijkt dat fysiek ontlastende hulpmiddelen veel worden ingezet in de beroepen waar gemiddeld relatief hoger opgeleide mensen werken, die hun eigenwaarde aan andere bronnen ontlenen dan aan een sterk lichaam, zoals in de gezondheidszorg, de ICT, en laboratoria.
Gewrichtsslijtage en rugklachten
In bedrijven waar veel lager geschoold personeel werkt, en dit zijn de fysiek meest belastende banen, is fysieke belasting alleen voor de bühne een issue en worden amper hulpmiddelen gebruikt. Wel zie je hier een grote inhuur van uitzendkrachten, ZZP’ers en mensen uit het oosten van Europa. De later bij hen optredende gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsslijtage en rugklachten, kunnen worden afgewenteld op de maatschappij of worden geëxporteerd.
De eigenwaarde van mensen zorgt dus voor een tweedeling in de maatschappij die als het aan velen ligt maar zo moet blijven.
Herman van der Helm is uitvinder van de Tiller hefmobiel, een hulpmiddel om zware lasten te tillen en zo rug en gewrichten te sparen. Meer informatie vindt u hier.
Herman van der Helm, 22.04.2019 @ 08:23