Home » Archief » Möring en de anderen


[09.02.2009]

Möring en de anderen

Peter Breedveld

collins6 (122k image)
Illustratie: Jacob Collins

Hoe groot zou het calvinistische gehalte van Marcel Möring zijn? Vermoedelijk heel erg groot. Mörings boekje Een lange weg, dat hij heeft geschreven ter afsluiting van zijn jaar aan de Vrij Universiteit als Schrijver op Locatie, bevat een onvervalste donderpreek van het soort waar streng gereformeerde dominees patent op hebben. “Wij zijn zondaars!” schreeuwt Möring zijn lezers van zowat elke bladzijde toe.

‘Wij spreken zo graag over ‘de moslims’, alsof die geen individuele persoonlijkheden zijn’ (blz. 15); ‘Wij hebben er blijkbaar behoefte aan om tot een groep te behoren’ (blz. 21); ‘Wij bedrijven teleologie met onszelf’ (blz. 23); ‘Wij hebben een schijnwerkelijkheid geschapen’ (blz. 27); ‘Wij zijn weinig gedefinieerd en kleurloos’ (blz. 28); ‘Wij betalen een afkoopsom ten behoeve van de lieve vrede’ (blz. 31); ‘Wij voelen ons bedreigd door een andersheid waar wij ons nooit om bekommerden toen we er ook nog iets aardigs van konden denken’ (blz. 31); ‘Eigenheid en andersheid zien wij liever niet in het publieke domein’ (blz. 39); ‘Wij eisen de moeizaam verworven openbare ruimte op voor de Gay Parade, seks op openbare stranden en een kabouter met een buttplug in zijn hand’ (blz. 39); ‘Wij mogen alles in het openbaar, maar zij mogen daar alleen wat wij wenselijk achten’ (blz. 40); ‘Wij zagen elkaar in sociaal opzicht niet of nauwelijks staan’ (blz. 48); ‘Zo raakten we verder van elkaar verwijderd, zij en wij‘ (blz. 49); ‘Het vrijwel collectieve beroep dat we steeds doen op de Verlichting’ (blz. 53); enzovoort, enzovoort.

Het zal inmiddels duidelijk zijn: Een lange weg is Mörings bijdrage aan het nationale debat over de multiculturele samenleving en daarbij is hij heel streng voor zichzelf. Möring meent dat Nederland (dat zijn ‘wij’ dus) door de mand valt als een intolerant land waar de vreemdelingenhaat welig tiert. Möring schuwt de hand in eigen boezem allerminst. Wat een zelfkastijding! Lijkt het.

Want steeds als Möring het woord ‘wij’ bezigt, bedoelt hij helemaal niet wij. Hij bedoelt ‘jullie’. Wij zijn het, waar hij zo wellustig de knoet overheen haalt. Möring spreekt niet over ‘de moslims’, wij doen dat. Möring doet niet aan schijnwerkelijkheden, wij doen dat. En hij doet ook geen beroep op de Verlichting.

Welnee, Möring, belezen als hij is, weet uiteraard dat de Verlichting zoveel uiteenlopende theorieën en ideeën bevat – en dat Edmund Burke bovendien een vrouwenhater was, die vrouwen lager achtte dan sommige dieren (dus wat zeurt Wilders nou over de ondergeschikte positie van vrouwen over de islam) – dat je daar natuurlijk niet zomaar mee kunt lopen zwaaien, alsof de Verlichting één vast stelsel van bepaalde normen en waarden is.

Möring heeft er ook geen behoefte aan tot een groep te behoren. Die had hij ooit, toen hij een puber was en zich tot de anarchistische zionisten rekende, te herkennen aan het zwarte gehaakte keppeltje op zijn hoofd. Maar Möring is volwassen en wijs geworden en dat keppeltje heeft hij allang afgezet, al laat hij de lezers van Een lange weg geen moment vergeten dat hij van joodse kunne is. Dat Möring niet tot die veelgebezigde ‘wij’ behoort. Möring is de betreurde Ander. Möring stamt af van een geslacht dat werd onderdrukt door de christenen, ten prooi viel aan pogroms en ook Möring zelf is eens het slachtoffer geweest van antisemitisme, toen hij op de christelijke school voor journalistiek in Kampen werd ontslagen omdat hij joods was.

Het lijkt op het eerste gezicht dat Möring zich boos maakt over de manier waarop ‘wij’ (hij en u en ik) de moslims behandelen, maar in werkelijkheid wentelt Möring zich hartstochtelijk in een slachtofferrol. Hij verwijst constant naar de Holocaust. Zelfs als het over de discriminatie van Molukkers gaat, waar hij zich als twaalfjarige jongen al zo kwaad om maakte, weet Möring een directe link naar de Holocaust te leggen. Overal waar hij kwam, moest hij weer tranen van verontwaardiging wegslikken vanwege die alomtegenwoordigheid van de vijandigheid jegens de Ander. Diezelfde vijandigheid die heeft geresulteerd in de deportatie en de moord op Anne Frank, die ‘wij’ zo opzichtig als schaamlap voor onze eigen verderfelijkheid gebruiken.

Möring zelf is verpletterend in orde. Als ‘een kennis’ hem vraagt wat het begrip ‘halal’ eigenlijk betekent, valt hij woedend naar hem uit omdat die kennis dat had moeten weten. ‘Dat je het niet weet en je daarvoor niet eens schaamt, betekent dat het je niet kan schelen wat die mensen denken, wat ze eten, wat ze drijft en wat ze zijn’, foetert hij. En ja hoor, opeens herinnert hij zich dat hij diezelfde kennis tijdens een eerder samenzijn al eens had betrapt op een antisemitisch vooroordeel. Uiteindelijk draait het altijd om Mörings eigen slachtofferschap. Die moslims vormen daar steeds een inleiding voor.

Möring is natuurlijk wel degelijk geïnteresseerd in de ander: ‘Ik voel een sociale plicht om mij te verdiepen in hun leefwijze en hun cultuur, hun gevoeligheden en trots. Ik hoop op wederkerigheid, maar daarvan is mijn interesse niet afhankelijk. (…) Dat is beschaving.’

Zo beschaafd, die Marcel Möring. En nog onbaatzuchtig ook.

Möring is zo ontzettend vol van zichzelf, dat ik me tijdens het lezen van Een lange weg kapot heb geërgerd en ergens was dat ook wel lekker. Ik heb me anderhalf uur kostelijk vermaakt, puur vanwege die quasi-verontwaardigde zelfgenoegzaamheid, die bovendien in een vlot leesbare stijl is neergepend.

Eerder gepubliceerd in Ad Valvas, weekblad van de Vrije Universiteit.

Peter Breedveld, 09.02.2009 @ 15:00

[Home]
 

6 Reacties

op 09 02 2009 at 15:24 schreef Hosseyn:

@Peter
Dat heb ik nu met

op 09 02 2009 at 15:25 schreef Hosseyn:

Oeps… Kader Abdollah. Een ezel, een schurkpaal.

op 09 02 2009 at 17:42 schreef leo:

Merkwaardig dat deze uitverkoren persoon zich zo met ‘ons’ vereenzelvigd.

op 09 02 2009 at 20:49 schreef Jimmy:

Toegegeven: ik schep er een ziekelijk genoegen in dat er mensen als Marcel Möring, Francisco van Jole, Geert Mak of de blijkbaar tegenwoordig op FN-meelurkende Elsbeth Etty bestaan. Zij motiveren me (i.e. zij voorzien me van veel irritatie-brandstof), om dikke pillen vol tegengif te lezen; bovendien helpen ze me er aan te herinneren dat de media vol zit met idealisten ipv journalisten.

op 09 02 2009 at 21:28 schreef Bert Brussen:

Wat Jimmy zegt. Met dit soort brabbelaars die het zo met zichzelf hebben getroffen, heb je verder geen vijanden meer nodig. Heerlijk gif dat om tegengif vraagt. Puur genot.

Maar het blijft jammer dat het weer een joodse schrijver is die zijn loodzware joodse identiteit door de drek haalt en de holocaust erbij haalt.

Waar blijft die joodse schrijver die daar eens mee afrekent en gewoon voor zichzelf praat, zonder holocaustverleden?

Grunberg?

op 10 02 2009 at 12:24 schreef Huub:

@BertBrussen: Die maken zich niet bekend als jood, omdat het ze niet boeit.

Ontopic: Tja, Möring. Het grote verlangen was een best boek. Dit lijkt geen briljante uitgave te zijn, uit de recensie komt een eenzijdigheid naar voren die slechts Anja Meulenbelt en Rene Damen nog huldigen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Het grote anti-Joodse haatcomplot

O De Blitzkrieg tegen de critici van Jan van de Beek

O De mondsnoerende feiten van Hein de Haas

O De hoogopgeleiden hebben het weer gedaan

O De Charlatan regeert

O Wilders bedreigt een burgemeester

O Goede Joden, slechte Joden

O Chris Kuch en de Wetenschapper

O Swingen is het nieuwe Tupperware

O Regeerprogramma über Alles

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS