Koopzondag
Bert Brussen
Illustratie: Mihály Zichy
Broeders, zusters, gemeente! Wij zeggen het, voorwaar, voorwaar, nog eenmaal: DE KOOPZONDAG MOET KAPOT! En als wij van de SP en de SGP die winkels die op de Dag des Heeren hun deuren niet net zo potdicht houden zoals de oma van VanderF de gordijnen van haar met riet bedekte rijtjeswoning in Staphorst potdicht houdt niet kapot kunnen bidden dan gooien we het wel over een andere boeg.
Voorwaar wij zeggen u: er komt GEEN 24-uurs economie in Nederland en het volk mag NIET zelf uitmaken op welke dagen het gaat winkelen. Het moet afgelopen zijn met al die smerige vooruitgang. Een streng optreden tegen ondernemers (vaak van die vieze liberalen), gecombineerd met de nieuwe Hirsch Ballin-wet tegen het kwetsen van geloofsovertuigingen zal een straffe conservatieve en achterlijke wind door Nederland doen waaien.
Met veel dank alvast aan de PvdA, de stiekeme ruggengraatloze partij van fatsoen en respect, altijd bereid ons in de coalitie te houden en ons te ondersteunen. Mogen wij dan nu voorgaan in gebed?
Lieve Heer Jezus. Wilt u er voor zorgen dat de Nederlandse maatschappij voorgoed achter blijf lopen op de wereldeconomie? En wilt u er ook voor zorgen dat het nu eindelijk eens afgelopen is met die modernisering en de vreselijke liberalisering? Een beetje minder welvaart kan ook wel.
En lieve Heiland, nu we u toch aan de lijn hebben, kunt u nog wat extra clusterbommen in Afghanistan uit de hemel laten neerregenen, als ware het manna in de woestijn? Onze Eimert van Middelkoop is namelijk gek op slachtoffers. Dat is ook naastenliefde, u weet toch, net als het haten van homo’s, het ontkennen van de evolutie, het onderdrukken van de vrouw en het roepen dat mensen zonder de Heiland in hun hartje gewoon niet functioneren.
Zo zijn wij, uw schapen, en zo bent u, o Herder aan het kruis. Altijd bereid op opportunistische wijze de naaste het licht in de ogen niet te gunnen. Als die naaste toevallig Harry Kuitert heet, dan komt dat mooi uit, maar elke naaste die we lastig kunnen vallen is natuurlijk mooi meegenomen. Alles uiteraard uit naastenliefde, daarom bent u gestorven. Toch!? Om uw naam, onze vader die over het dagelijks brood in de hemelen zeikt tot de bazuinen klinken, amen!
P.S. Let u extra op Bart Jan Spruyt? Hij verwacht tenslotte veel van ons mannenbroeders. Nogmaals amen!
Bert Brussen is schrijver, journalist en columnist en de uitvinder van de Eerste Wet van Lucas. Kort gezegd houdt die wet in dat tachtig procent van de reaguurders op websites mongool is.
Algemeen, 04.11.2008 @ 10:47
44 Reacties
op 04 11 2008 at 10:56 schreef Wichard:
En het gaat door!
We kunnen Hem nu extra danken tijdens de Gezinsdag op 15 mei, als we onze handjes kapotknijpen om de Heer te loven voor de vruchtbaarheid en het aanRecht die Hij de vrouw geschonken heeft.
Gezinsdag. Alsof moederdag en kerst nog niet erg genoeg zijn.
Ik dank God dat hij me heeft weten te behouden voor het stemmen op de SP.
op 04 11 2008 at 11:53 schreef H L Schouten:
Goddank heb ik het licht al gezien.
Daarom stem ik PVV.
op 04 11 2008 at 13:08 schreef Bert Brussen:
Ja, met de PVV wordt het een stuk leuker. Lekker winkels open op zondag, maar wel tot 18:00 uur, want dan gaat de avondklok voor moslims in.
op 04 11 2008 at 13:27 schreef babs:
Van de SGP verwacht ik niet anders. Laat dus maar.
Maar de SP? Langer open betekent meer werk voor meer mensen. Winkelpersoneel is vaak laag opgeleid. Op zondag in een winkel werken is prima te combineren met een MBO opleiding, op zondag in een winkel werken geeft werkervaring en verkoopervaring die in combinatie met een verder niet indrukwekkend MBO diploma een mooie carriere in gang kan zetten. Wil de SP nou echt dat er minder werk is voor normale mensen met niet al te veel opleiding? Minder mogelijkheden voor normale MBO-niveau scholieren?
Of is het dat de SP weet dat iemand met een normale baan nooit SP zal stemmen? Hoe meer werklozen, hoe meer stemmen voor de SP? Zijn ze werkelijk zo cynisch?
op 04 11 2008 at 13:43 schreef Peter:
Vergis je niet, Babs, de SP zit vol diepgelovige mensen, en dan heb ik het niet over aanbidders van Das Kapital. Harry van Bommel is een christenhond, Anja Meulenbelt doet iets met Abrahamitische toverkunst, Jan Marijnissen heeft zijn katholieke wortels herontdekt, ze laven zich daar bijna allemaal aan de Opium voor het Volk.
op 04 11 2008 at 13:56 schreef babs:
Laat dat de SP kiezer dan goed duidelijk zijn. Dat ze niet stemmen op een partij die voor banen voor normale mensen wil zorgen, maar op een partij verklede crypto-christenhonden.
op 04 11 2008 at 14:11 schreef Ed:
Ik WIL op zondag mijn paspoort ophalen, ik WIL op zondag naar de bank, ik WIL dat ptt post mijn pakjes en brieven bezorgd op zondag.
Ik WIL dat iedereen gewoon werkt(alle ambtenaren/mensen in loondienst) op zondag net als het winkelpersoneel en zelfstandige ondernemers.
Ik wil ik wil ik wil
op 04 11 2008 at 14:58 schreef Bert Brussen:
Dat de SP meent de kleine winkeliers te moeten beschermen is natuurlijk hun taak, maar dat ze daarvoor eensgezind met die achterlijke Bart jan Spruyt-types gaan staan bidden is echt te sneu voor woorden.
op 04 11 2008 at 16:39 schreef babs:
Juist voor kleine winkeliers is vrijheid van openingstijd een goede zaak. Kunnen ze precies inspelen op de behoeften van hún klanten. Dat is voor ketens vaak veel lastiger.
Ed,
Ik WIL, ik WIL, zo zit het dus niet. Ik ben bereid extra te betalen voor diensten en produkten die beschikbaar zijn wanneer het mij uitkomt. Komt bij dat ik bereid ben langer door te werken als het mij mogelijk gemaakt wordt produkten en diensten af te nemen op andere tijden. Post komt wel op zondag langs, is alleen iets duurder. De dokter op zondag is een koopje, Joe the plumber rekent een eerlijke marktprijs. Waarom mag Joe wel op zondag mijn douchputje komen ontstoppen en mag ik niet op zondag verse lekkernijen halen voor vrienden die op bezoek komen. Dat wordt weer blowen, want de coffeeshop is wel open natuurlijk.
op 04 11 2008 at 17:04 schreef ivo:
Die achterlijke Spruyt kan wel beter schrijven dan Brussen,toevallig!
op 04 11 2008 at 17:51 schreef Smeets:
Als atheist en liberaal ben ik voor 3 zondagen per week..Dagje consumeren, dagje vrij, dagje consumeren, dagje vrij….
Alsof het liberalisme zijn fundamenten nog slechts uit een hedonistische genotsbevrediging kan bestaan..
Maar dat is het probleem met veel discussies als werken op zondag, abortus, embryoselectie etc etc
Elke discussie wordt direkt door die gelovigen gekaapt..
Ik vind het op zich een legitieme discussie of je als samenleving moet willen om constant alleen maar met economie bezig te zijn. Is toch een vrij beperkende interpretatie van geluk..
Het valt me trouwens op dat de grootste voorstanders van de 24 uurs-economie (de banken) zelf altijd gesloten zijn..
Trouwens iemand bereidt hier zijn zondagen en feestdagen vrijwillig en principieel in te leveren..Natuurlijk niet..Want ook Bert Brussen, Rouvoet, of Marijnissen gaan de prijs niet betalen voor de opheffing van de koopzondag..
op 04 11 2008 at 18:07 schreef babs:
Ik wel, mijn op te richten eigen zaak zal elke dag van 12 ’s middags tot 10 ’s avonds open zijn. 365 dagen per jaar. Niet dat ik verwacht 70 uur per week druk bezig te zijn, wel bereikbaar en beschikbaar.
Bert en Peter zijn opiniemakers en maken 7 dagen per week opinie. Als ze ‘rusten’ zijn ze alsnog aan het nadenken over hun volgende stukje. Het zou verboden moeten worden. Internet, zondags gesloten.
op 04 11 2008 at 18:28 schreef Smeets:
Babs,
Ik ploeter ook zeven dagen per week, maar waarom zou mijn leven, of dat van jou, Bert, en Peter representatief moeten zijn..De meeste mensen vinden het wel lekker om 1 dag per week helemaal niets te kunnen….Maar tja, zoals ik al zei, die discussie is weer door de gristenhonden gekaapt..
op 04 11 2008 at 18:36 schreef Dick Jansen:
@ Smeets
Ik heb alle feestdagen en zondagen al jaren geleden ingeleverd. Niet uit principe, maar omdat als doorgewinterde babyboomer en beroepsvutter alle dagen feestdagen voor mij zijn ;-)
op 04 11 2008 at 20:02 schreef Bert Brussen:
"Trouwens iemand bereidt hier zijn zondagen en feestdagen vrijwillig en principieel in te leveren"
Ik wel hoor. Ik heb helemaal niets met feestdagen of zondagen. Als die geofferd worden, prima!
En dat "de meeste mensen het wel lekker vinden een dag vrij te hebben" zal best, maar waarom bepalen dan die mensen ook voor mij of ik wel of geen brood mag kopen? Als ze vrij willen nemen doen ze dat toch lekker?
Val mij er niet mee lastig.
op 04 11 2008 at 21:09 schreef Vantussen:
Zolang ze tweestrijd kunnen zwaaien zullen ze het niet nalaten. Doe er zelf niet aan mee, zo ik zeggen.
Ik vind dat ik zelf wel kan bepalen wanneer ik mijn winkel open heb of gesloten.
op 04 11 2008 at 21:17 schreef Smeets:
Op het moment dat jij op zondag een brood wilt kopen, heeft dat ook implicaties voor anderen..Ik ga er vanuit dat je het brood zelf niet bakt. Indirekt val je er wel mensen mee lastig..Het haalt voor heel veel mensen dingen overhoop. Vooral als je kinderen hebt.
Die mensen MOETEN dan op de enige vrije dag om vier uur opstaan omdat Bert zo graag zijn croissantje wil..Als je zelf niet lastig gevallen wilt worden, moet je andere mensen ook niet lastig vallen..En zeker niet voor zoiets onbenulligs als iets kunnen kopen op de enige dag van de week dat dit niet kan..Laat staan een broodje..
Als anti-consument op doktersrecept, (krijg er zweetaanvallen van) ben ik GEDWONGEN om de publieke ruimte 6 dagen per week te delen met hordes van verwende "Ik-Willers Nu en Snel"..Gun me 1 dag..
Trouwens wist je dat consumptie ook een religie (zingeving) kan zijn..?
.
op 04 11 2008 at 21:19 schreef Smeets:
Dick Janssen,
Wist het wel, http://www.peterbreedveld.com/archives/00001470.html
op 04 11 2008 at 21:37 schreef Bert Brussen:
@Smeets: ik ben het helemaal met je eens. Daarom zeg ik: mensen die vrij willen nemen moeten maar vrij nemen.
ik wil geen croissant kopen, ik wil een croissant kunnen kopen. En als de ggggristenen iedereen gewoon de keus laten, zijn er zat mensen die voor mij een croissant willen bakken. Ik betaal ze er namelijk voor, gelijk de reden aarom ik zelf mijn brood niet bak, dat laat ik doen voor geld. Eerlijk ruilen heet dat.
Bakkers die op zondag niet lastig willen worden gevallen geven dat aan door hun winkel te sluiten, bakkers die ook op zondag willen verdienen openen dan op zondag hun winkel. Heel simpel.
op 04 11 2008 at 22:01 schreef Smeets:
Mooie simplificatie van een ingewikkelde zaak.
Dat zou in de praktijk er waarschijnlijk toe leiden dat Bert Brussen heel veel mensen DWINGT om zondag te werken en Frans zijn enige vrije dag in de publieke ruimte kwijt is..
Dat zijn de liberale dilemma,s: De een zijn vrijheid is de ander zijn keten..Consumptie vind ik persoonlijk te onbenullig om dit dilemna op bot te vieren.
op 04 11 2008 at 22:17 schreef Peter:
Wat is er ingewikkeld aan en wie zou Bert precies dwingen, Frans? Als bakkers zin hebben op zondag croissants te verkopen, zou niemand ze iets in de weg moeten leggen. Als Bert zondags croissants wil kopen evenmin. Het is niet ingewikkelder dan dat. Je moet dat soort beslissingen gewoon aan de mensen overlaten. Laat de overheid maar eens gaan zorgen voor handhaving van wetten die echt belangrijk zijn.
op 04 11 2008 at 22:23 schreef Jimmy:
Waarom regelen ze dit niet gewoon per gemeente of gemeentelijk referendum?
Dat lijkt mij het meest fair. Zo zitten Staphorst en Amsterdam elkaar niet meer in de weg.
op 05 11 2008 at 07:11 schreef Smeets:
Volgens mij zijn bij enquetes steeds de uitslagen dat de meeste middenstanders en ook inwoners helemaal geen koopzondag willen. De behoefte aan een rustdag is namelijk niet alleen iets christelijks.
Veel middenstanders zitten tegen bijstandsniveau aan en werken 80 uur per week..Het zal vooral betekenen dat de winkelstraten in Nederland nog meer Verblokkeriseren. Erg gezellig allemaal..
Peter, wel eens van personeel gehoord..Dat zijn ook mensen en ze schijnen ook nog familie te hebben. Oh ja, ze kunnen er zelf voor kiezen..
op 05 11 2008 at 07:35 schreef Peter:
Personeel, dat zijn toch die wat chagrijnige, passieve types die middenstanders, met behulp van de PvdA en GroenLinks, op bijstandsniveau houden? Die types die altijd precies weten wat hun rechten zijn, en van het woord ‘plicht’ nog nooit hebben gehoord?
op 05 11 2008 at 08:14 schreef Smeets:
Peter toch, plichten???? Dus toch dwang voor het croissantje..
Iemand die 6 dagen per week om 4 uur opstaat om voor Bert zijn croissantje te bakken mag van mij best een dagje vrij..
Verder denk ik dat de middenstanders qua omzet meer last hebben van de blokkerisering van de winkels dan van hun eigen personeel. Een middenstander met slecht personeel legt direkt het loodje. Middenstander hebben vooral last van burocratie en oneigenlijke concurentie..
Die chagrijnige, passieve types die vind je vooral bij grote bedrijven waar je bij een klacht nooit meer in contact kunt komen met een echte homo sapiens..
.
op 05 11 2008 at 08:21 schreef Smeets:
Als Bert nu zou eisen dat hij op zondagochtend een bankemployee wil spreken voor het afsluiten van een PL of een KPN monteur voor een internetaansluiting, dan zou ik het wel een nuttige discussie vinden..
Maar nee, de zwakste partij in de schakel moet weer de prijs betalen..
op 05 11 2008 at 09:13 schreef Jimmy:
Smeets,
Bij verreweg de meeste bedrijven kun je als werknemer gewoon aangeven of je wel of niet op zondag wil werken. Je wordt dus zelden of nooit gedwongen — ken jij iemand, die door zijn/haar baas gedwongen werd om te werken op zondag? Het blijft een 40-urige werkweek, dus als je moet werken, dan ben je op maandag of woensdag vrij.
In praktijk zijn het voornamelijk studenten en parttimers die ‘s-avonds en in het weekend de Mediamarkt en de V&D bemannen. (Trouwens, werknemers staan niet bepaald zwak in Nederland, integendeel.)
op 05 11 2008 at 09:40 schreef Ozymandias:
Wie roept dat winkeliers zelf kunnen bepalen of ze wel of niet op een koopzondag de winkel ophouden, gaat wel erg kort door de bocht. Wie de winkel op koopzondag gesloten houdt, weet dat vaste klanten op die dag naar de concurrent stappen, en loopt omzet mis.
Grote winkeliers kunnen het zich wel permiteren om één dag extra personeel in te zetten, kleine winkeliers niet.
Ik vrees dat door de koopzondag kleine, onafhankelijke bedrijfjes kopje onder gaan en we overgeleverd worden aan de monotomie van de Albert Heijns, Hemas en Blokkers.
op 05 11 2008 at 09:41 schreef EH:
Jimmy, "verreweg de meeste bedrijven" Klopt..Verreweg de meeste winkelbedrijven zijn nationale ketens..Die kunnen het zich makkelijk veroorloven.
Als werken op zondag een voorwaarde is voor een baan, en je wilt per se niet op zondag werken, dan neem je die baan niet aan. Als je niet tegen bloed kan, moet je niet gaan solliciteren in een slagerij. Of nee, ik weet iets beters: we verbieden bloed in slagerijen, zodat iedereen zijn ‘recht om te solliciteren in een slagerij’ kan uitoefenen.
En ook ik heb een eigenbelang: vind het wel lekker dat er 1 dag per week (mijn god, waar hebben we het over) het economisch leven dood is..
Ik vind het wel lekker als iedereen op zondag moet bidden. Daar dwingen we ze dan toch gewoon even toe? Als we toch bezig zijn, wat voor non-redenen kan ik nog meer verzinnen om de vrijheden van mijn medeburgers in te perken?
op 05 11 2008 at 09:43 schreef Smeets:
Jimmy, "verreweg de meeste bedrijven" Klopt..Verreweg de meeste winkelbedrijven zijn nationale ketens..Die kunnen het zich makkelijk veroorloven.
En ook ik heb een eigenbelang: vind het wel lekker dat er 1 dag per week (mijn god, waar hebben we het over) het economisch leven dood is..
Kun je 6 dagen per week kopen..We hebben vriezers, ijskasten, magnetron…We zullen echt niet verhongeren..
Ik vind het eigenlijk naar dat zo,n discussies in de de christelijke hoek wordt geworpen. Heeft er namelijk niet zo heel veel mee te maken..
op 05 11 2008 at 10:00 schreef Jimmy:
Smeets
Ik heb er een keer met een overtuigde SGP-stemmer over gesproken en die gaf precies dezelfde argumenten als jij nu. Niet alle gelovigen laten zich gedachteloos door de Bijbel leiden. Hij vond dat mensen een dag per week voor zichzelf en hun gezin moesten kunnen hebben.
Religieuze inspiratie speelde voor hem niet of nauwelijks mee in deze kwestie; het was dezelfde rationele overweging die jij verwoordt. Verder kan het me niet zo veel schelen of mensen uit wat voor overweging ook gemotiveerd worden. Een religieus standpunt is niet perse een fout of niet-legitiem standpunt. (Vaak wel natuurlijk..)
Het beste lijkt me dat dit soort beslissingen overgelaten moeten worden aan gemeenten zelf. Dat lijkt me het meest democratische standpunt. Er zijn 16 miljoen mensen in Nederland en als we elkaar af en toe een beetje ruimte gunnen, lijkt me dat niet onverstandig.
op 05 11 2008 at 10:25 schreef EH:
Wie roept dat winkeliers zelf kunnen bepalen of ze wel of niet op een koopzondag de winkel ophouden, gaat wel erg kort door de bocht. Wie de winkel op koopzondag gesloten houdt, weet dat vaste klanten op die dag naar de concurrent stappen, en loopt omzet mis.
Tja, op de dagen dat je winkel niet open is, verkoop je geen brood. Het is en blijft een harde wereld…
Ik vrees dat door de koopzondag kleine, onafhankelijke bedrijfjes kopje onder gaan en we overgeleverd worden aan de monotomie van de Albert Heijns, Hemas en Blokkers.
Even aangenomen dat dat waar is: kun je niet een minder fascistoide en destructieve manier verzinnen om je hobbies te subsidieren?
op 05 11 2008 at 10:36 schreef Peter:
Ik vrees dat door de koopzondag kleine, onafhankelijke bedrijfjes kopje onder gaan en we overgeleverd worden aan de monotomie van de Albert Heijns, Hemas en Blokkers.
Hier spreekt de romantiek van de kleine luyden uit, de ambachtelijke ploeteraartjes die worden verdrukt door de eenvormige grootwinkelbedrijven.
Het is nonsens. Albert Heijn is allebehalve monotoon. Het is een superwinkel die snel en goed inspeelt op de veranderende behoeften van de klandizie, waardoor de keus inmiddels enorm is. Voor praktisch ieders smaak heeft AH voldoende kwaliteitsprodukten in huis. En het personeel vormt een fraaie afspiegeling van de bewoners van de wijk waar een AH-filiaal staat.
AH is groot, ja. So sue them.
Voor ambachtelijke ondernemers met een goed, uniek produkt zal altijd ruimte zijn. Zolang de economie een beetje lekker draait, uiteraard. Dus wie het zo goed voor heeft met kleine ondernemers, moet eerst maar eens ophouden met stemmen op GroenLinks en dergelijke. Zoek de echte liberalen in de VVD en stem dáár op.
Wie dat niet doet, huilt krokodillentranen voor die ondernemers.
Voor de duidelijkheid: ik kom uit een ondernemersgezin, een banketbakkersgezin, waar nooit een moment is gevreesd voor de Hema, Multivlaai of wat dan ook. Ons banket was gewoon veruit superieur en dat wist iedereen. Wie bij de Hema tompoezen ging kopen, deed zichzelf gewoon tekort.
op 05 11 2008 at 11:30 schreef Alf Berendse:
Dat mensen per week ook een dagje vrij willen zijn, heeft niets te maken met de zondagsrust. Er is voor werknemers van een winkel een maximaal 40-urige werkweek, dus dat dagje vrij kan gemakkelijk. De vraag is of, vanuit welke bezieling dan ook, de zondag per sé het dagje vrij moet zijn. Ik heb veel onregelmatig gewerkt en was afwisselend op alle weekdagen wel eens vrij.
Als een middenstander zonder personeel niet zelf zeven dagen per week en 24 uur per etmaal zijn winkel open wil houden, dan doet hij dat gewoon niet. Maar er behoort geen wet te zijn die zegt dat niemand het mag.
Mijn vader had een kutwinkeltje, op zondag dicht. Kwamen de mensen aan de achterdeur voor een doos sigaren. Hij had elke klant hard nodig, maar als hij op zondag iets verkocht, kon hij een boete krijgen. Omdat hem zo graag een rustdag werd gegund.
op 05 11 2008 at 11:44 schreef Peter:
Aan de andere kant, wie bij de Hema rookworst koopt, doet zichzelf niet tekort.
Maar wij deden niet in rookworsten. En wie wel aan rookworsten doet, moet gewoon betere rookworsten maken (niet zo moeilijk, gewoon beter vlees en minder smaakversterker) en zien waar bijvoorbeeld nog een gat in de markt is. Ik heb altijd verlangd naar rookworsten van rundvlees, die heeft de Hema niet. Wedden dat genoeg mensen graag wat meer betalen voor een goede runderrookworst?
op 05 11 2008 at 11:44 schreef Dick Jansen:
@Peter
Mijn schoonzoon is banketbakker en inderdaad, zijn creaties zijn superieur.
Aan de andere kant, wie bij de Hema rookworst koopt, doet zichzelf niet tekort.
op 05 11 2008 at 11:52 schreef Smeets:
De VVD..Liberaal?… Ha ha ha
op 05 11 2008 at 11:58 schreef Peter:
De VVD is een heterogene club, Smeets, lang gedomineerd door kruideniertjes, maar onder Rutte wordt weer voorzichtig ingezet op een liberale koers, jawel.
op 05 11 2008 at 12:00 schreef EH:
Mooie simplificatie van een ingewikkelde zaak.
Dat zou in de praktijk er waarschijnlijk toe leiden dat Bert Brussen heel veel mensen DWINGT om zondag te werken en Frans zijn enige vrije dag in de publieke ruimte kwijt is..
Mooie overcomplicatie van een doodsimpele zaak.
Mag ik jouw definitie van DWINGEN eens horen, Smeets?
Ik heb zon bruin voorgevoel: als bakker A op zondag werkt, en zijn buurman, bakker B, niet, dan wordt bakker B GEDWONGEN ook op zondag te gaan werken, omdat hij ook zon grote auto voor de deur MOET hebben, niet?
Nee, beste Smeets, als bakker B dan ook besluit om op zondag te gaan werken, dan is daar maar een conclusie aan te verbinden: dat WILDE hij zelf. Bij nader inzien had ie toch liever die grote auto dan zn zondagsrust. Of misschien heeft ie juist liever zijn zondagsrust: het fijne is: wat bakker B precies wil, daar hoeven we ons helemaal gaan zorgen over te maken. Dat wordt onder dit systeem namelijk overgelaten aan de enige persoon die daar wellicht wat zinnigs over te zeggen heeft: bakker B zelf.
op 05 11 2008 at 12:04 schreef Smeets:
Er zullen best liberalen in de VVD vertoeven..Ik vind het vooral een opportunistische eigenbelang eerst partij, zonder welke ideologische basis dan maar ook..
Eigenlijk staat de VVD symbool voor het verval van het liberalisme..Een politieke stroming voor individualiteit, het vrije woord, democratische vernieuwing en ondernemerschap verworden tot geneuzel over buitenlanders, islam en spreekbuis van "ondernemend Nederland"..(En met dit laatste bedoelen we niet de ondernemer)
op 05 11 2008 at 12:06 schreef Dick jansen:
@Peter
Worst blijft een raadsel, indachtig het gezegde: Wie worsten koopt of weduwen trouwt, weet nooit wat daar is ingedouwd.
@Alf Berendse
Wat koop je zoal in een kutwinkeltje?
op 05 11 2008 at 12:13 schreef Peter:
Dat is niet een heel unieke opvatting over de VVD, die jij hebt, Frans. Die hoor ik in bepaalde ‘progressieve’ kringen wel meer.
op 05 11 2008 at 12:15 schreef babs:
Ik kan op zondag een PTT monteur krijgen, kost aleen wat extra.
Niemand hoeft op zondag open, maar is het niet vreemd dat winkels open zijn als niemand tijd heeft om langs te komen en dat ze gesloten zijn als iedereen vrij is. Dat zou je als café of restaurant eens moeten proberen.
Ik vind de willekeur zo storend. Winkels moeten dicht, cafés mogen open blijven. Monteurs rekenen extra, dokters mogen dat maar ten dele.
Een bank die op zondag open is, ik zou het verwelkomen. Ik weet niet of het mag, maar er zit daar een gat in de markt natuurlijk.
Jimmy,
Een referendum per gemeente is in elk geval eerlijker dan dat christenhonden uit de provincie gaan besluiten dat de atheisten in de stad aan zondagsrust moeten gaan doen. Toch vind ik ook een referendum oneerlijk. Ik dwing niemand op zondag te werken, niemand is gedwongen mij die croissant te verkopen, waarom heeft mijn buurman wel het recht mij zondag tot rust te dwingen?
op 05 11 2008 at 12:31 schreef Alf Berendse:
@Alf Berendse
Wat koop je zoal in een kutwinkeltje?
Te laat bedacht ik mij dat het woord ‘kutwinkeltje’ tot onnodige reacties zou kunnen leiden. Aggenebbes winkeltje, klein rotwinkeltje. Mijn vader verkocht rookwaren en alles waarvan hij dacht dat hij er een halve cent op zou kunnen verdienen.