Home » Archief » Elsevier


[17.09.2008]

Elsevier

Peter Breedveld

Mata_Hari_004 (74k image)

In het recentste nummer van De Journalist een artikel over Het geheim van Elsevier. Daarin proberen Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra en een aantal collega’s van andere gezaghebbende opiniebladen het succes van het rechtse weekblad te duiden. Emile Fallaux, die onlangs afscheid nam van het zieltogende Vrij Nederland, zegt:

‘Een groot deel van succes is te herleiden naar het feit dat een groot deel van de bevolking alleen aan zijn eigen welvaart denkt, en dat is de doelgroep van Elsevier. De VN-lezer daarentegen, is niet alleen in zichzelf geïnteresseerd, maar ook in wat er in de rest van de wereld gebeurt.’

De arrogantie van zo’n zelfingenomen kwiebus. Het zal best zwaar vallen om te moeten toegeven dat de concurrent gewoon een beter blad maakt dan jij. Maar om andermans succes te verklaren door jezelf op het schild van de morele superioriteit te hijsen is wel heel kleinzielig en onsportief. Nogal misplaatst ook, nu het ene na het andere morele paradepaardje van Links met veel drama door zijn hoeven zakt. Drie jaar lang heeft Fallaux een schier onleesbaar kerkblad gemaakt (alleen Hassnae’s column, de boekbesprekingen van Jeroen Vullings en de cartoon van Peter van Straaten zijn het lezen waard) waarin wekelijks werd aangetoond dat er in het begrippenapparaat van meneer Fallaux niet zoiets voorkomt als ‘voortschrijdend inzicht’. Laat ‘m dáár de oorzaak van zijn eigen falen in zoeken, in plaats van in de vermeende slechtheid van ‘de ander’.

Fallaux doet zich trouwens een stuk sjieker voor dan-ie in werkelijkheid is, weet ik van ‘s mans vroegere kennissen.

Ik weet niet waarom Elsevier recordoplages bereikt terwijl alle andere opiniebladen voor hun voortbestaan moeten vrezen. Ik weet wel waarom ik het blad zo graag lees: vanwege de heldere en nuchtere manier waarop steevast de waan van de dag wordt ontmanteld waardoor alle andere Nederlandse media zich laten meeslepen. Klimaatalarmisme, vluchtelingenbeleid, de multiculturele samenleving, de paniek rond bedrijfsovernames door investeringsmaatschappijen, vrouwvijandigheid op de werkvloer, genetische manipulatie, iedere week maakt Elsevier korte metten met de koortsachtige angstvisioenen waarmee overheid en media ons dagelijks proberen de stuipen op het lijf te jagen. Heel zakelijk, door zonder pathos de feiten en cijfers op een rijtje te zetten en inzichtelijk te maken.

Absolute kampioen op dat vlak: economieredactrice Marike Stellinga, die kordaat de vloer aanveegt (excuses voor de rolbevestigende metafoor) met de linkse fabels over de ongelijke behandeling van vrouwelijke werknemers en het leegvreten van bedrijven door buitenlandse investeringsmaatschappijen. Waar Vrij Nederland iedere keer weer briesend een donderpreek afsteekt over discriminatie en roofkapitalisme, trekt Stellinga stoïcijns het ventieltje uit al die opgezwollen verontwaardiging. Ik slaap altijd een stuk rustiger als ik de nieuwe Elsevier uitheb.

Tot voor kort las ik ook HP/De Tijd, maar dat blad is te weinig feitelijk, te veel opinie. Wat kan mij het schelen dat Fleur Jürgens graag Hema-onderbroeken draagt? Eerlijk gezegd was ik van die informatie liever gevrijwaard gebleven. Aan een verhaal over het ledige leven van Jan Eilander heb ik ook geen boodschap. HP/De Tijd heeft bovendien veel artikelen waarin ik mijn eigen mening bevestigd zie. Ik vind dat een verspilling van mijn tijd.

De kracht van Elsevier is juist dat ik nog steeds geconfronteerd word met vermeende zekerheden die ik met de paplepel ingegoten heb gekregen, en waarover ik nooit heb nagedacht. De sociale rechtsstaat, milieuvervuiling, kernenergie, allemaal geloofsartikelen die ik mede dankzij Elsevier overboord heb kunnen gooien, samen met het onvermijdelijke schuldgevoel dat ermee gepaard gaat.

Dat, en uiteraard de wekelijkse cartoon van Ad Kolkman.

Maar het ultieme weekblad is voor Peter Breedveld toch de Eppo.

Algemeen, 17.09.2008 @ 13:55

[Home]
 

34 Reacties

op 17 09 2008 at 15:13 schreef Ellen:

Over stigmatiseren gesproken. Hier – en ik denk in vele huishoudens – wordt van alles gelezen.

Als ik onszelf als voorbeeld mag nemen: NRC – PAROOL – HP – ELSEVIER – DE GROENE – VRIJ NEDERLAND – FD en wat sportgerelateerde bladen. De digitale media laat ik even buiten beschouwing.

Wat een onzinuitspraak van Fallaux. Dat Elsevier tot de rechtse garde behoort lijkt mij juist, maar om dan meteen de lezers in die hoek te plaatsen……. Kortzichtig.

op 17 09 2008 at 16:03 schreef Onwijsgeer:

Inderdaad VN, een blad dat is verworden tot een net (groen) blaadje dat tendeert naar de zeurderige, arrogante gelijkhebberigheid die ik steeds minder begin te pruimen van links. Ik lees het al heel lang, al vanaf de de tijd dat het nog een soort tabloid-formaat was (met een bijlage) en er echte, vaak geruchtmakende onderzoeksjournalistiek werd gepleegd (van Thijn, Ferdinandusse, Bibeb e.a.).
De laatste tijd constateer ik bij mezelf steeds meer weerzin om het te lezen.
Ik ben tot dusver te lui geweest om het op te zeggen, maar ga er nu toch werk van maken. Ik voorzie dat ik op zijn minst mijn stropdas weer om doe om Elzevier te gaan lezen, eerst in de openbare bieb. Met een meewarige, naar nostalgie neigende blik, zal ik aldaar ook VN doorbladeren teneinde mijn gelijk bevestigd te zien, telkens weer. Dan zal ik me op Elzevier abonneren (en zal ik mijn vrouw vragen een proef-abbo op VN te nemen, voor weinig).

op 17 09 2008 at 16:05 schreef Jimmy:

Peter,

Geheel eens, zeer terecht dat Stelling met nadruk genoemd werd. Ik wou recentelijk Marike Stellinga ook al eens een pluim geven voor haar stukken over kapitalisme en vergrijzing. Haar analyses zijn werkelijk voortreffelijk en verdienen een bredere circulatie.

Syp Wynia is m.i. ook erg goed.

Derk-Jan Eppink en Oene van der Wal sla ik wel altijd over.

op 17 09 2008 at 16:32 schreef Ivo:

De Eppo!
God, wat was dat blad goed.

Ik ben abonnee geweest van ’77 t/m ’83 en herlees de (meeste) verhalen nog steeds. De voorpret wanneer er een nieuw verhaal van b.v. Storm of Agent 327 werd aangekondigd.

Tegenwoordig lid van Elsevier.

op 17 09 2008 at 16:50 schreef Nico:

Goed stuk Peter, en heel herkenbaar. De druiven zijn nogal zuur ter linkerzijde zo lijkt het.
Off topic: door die cartoon van Kolkman moet ik opeens weer denken aan de waanzinnig cynische tekeningen van Yrrah (Harry Lammertink), ooit in de Rijam agenda. Ik kan nauwelijks meer iets van zijn werk terugvinden, zelfs niet op internet.
Heeft iemand een tip voor me ?

op 17 09 2008 at 18:23 schreef babs:

Er is best ruimte voor een goed links blad. Een blad dat op zijn Tjerks uitlegt waarom de VS en Israel zo slecht zijn. Een blad dat het grootkapitaal kritisch onderzoekt, zoals vroeger het TV-programma Gouden Bergen. Een blad dat pertinent weigert een gristenpoliticus positief in beeld te brengen tenzij deze openlijk van zijn geloof valt. Een blad dat positief is over antimilitaristische inbraken en negatief over privatisering in de gezondheidszorg.

Vrij Nederland was zo’n blad, heel lang geleden.

op 17 09 2008 at 19:46 schreef Frank:

Ik ben jarenlang abonnee van VN geweest, hoewel ik toch erg rechts van het midden sta, politiek gesproken. Maar er stonden altijd goed leesbare en interessante stukken in. Ook al was je het niet altijd eens met sommige opiniërende stukken, stof tot nadenken gaf VN toen al wel, ook al door de puzzle van Jelmer Steenhuis en, niet te vergeten, de kook- en eetstukken van Hugh Jans en daarna Diny Schouten, en de financiële (beurs-)beschouwingen van Wim van der Meulen.

Maar met het aantreden van Fallaux heeft inderdaad de neergang ingezet, met als triest dieptepunt het hoofdredactioneel commentaar toen Rita Verdonk weigerde haar portefeuille op te geven.

op 17 09 2008 at 20:01 schreef Bert Brussen:

Het feit dat HP/De Tijd zich al lang zo rechts en zuur mogelijk positioneert en het desondanks niet voor elkaar krijgt lezers aan zich te binden of überhaupt advertenties binnen te slepen, had voor Fallaux duidelijk genoeg moeten zijn.

Het ligt dus niet (alleen) aan het rechtse karakter van het blad maar ook aan het feit dat Elsevier een goed gemaakt blad is. En dat lukt HP dus niet zo. Het voorbeeld van ene Fleur Jurgens die een COMPLETE PAGINA krijgt om haar Merel Roze stukjes te publiceren zegt voldoende.

Maar was Fallaux niet een Oud Mediale linkse dinosauriër die het onlangs nog opnam voor extreem-links activisme in de jaren tachtig?

op 17 09 2008 at 20:40 schreef Jimmy:

Fleur Jurgens is wat saai, maar af en toe blijf ik hangen als ze wat onderzoeken bespreekt in haar stukjes. (Ex-PvdA/dino Van Dam is daar ook wel goed in trouwens.) Wat Brunt en die andere vaste columnist (van Baar?) te melden hebben in de HP, zou ik niet weten.

Die sla ik instinctief over.

op 17 09 2008 at 23:01 schreef Pieter:

Het enige echt leuke onderdeel van VN was altijd de wekelijkse reubriek ‘Geknipt voor U’, met de hilarische vondsten van oplettende lezers. Er is ooit nog een ‘Best Of’ gemaakt maar die is nergens meer te vinden. Ok ik zoek verkeerd natuurlijk.

op 17 09 2008 at 23:07 schreef Aun:

Elsevier heeft het voordeel dat de VVD nu niet in de regering zit, en dat het blad zich daardoor wat minder salonfähig hoeft te gedragen. Maar ik ben bang dat wanneer de VVD weer zal toetreden tot een kabinet, het blad haar wijsheid en lezersaantal zal verliezen.

op 17 09 2008 at 23:20 schreef Max J. Molovich:

Toevallig heb ik het vandaag nog over Emile Fallaux gehad. Dat hij ooit Ian Kerkhof als belangrijke belofte voor de Nederlandse film had uitgeroepen. Totdat Kerkhof met Naar de klote definitief door de mand viel, bleef hij een -steed minder – belangrijke nieuwe belofte, die vooral bezig was zichzelf te bevredigen met zijn films waarin je struikelde over vrouwen en elkaar onderschijtende homo’s die ontschuldige zwartwitfilmpjes op hun naakte lichamen kregen geprojecteerd. Kortom, daar had je geen reet aan.

Jaren later had Fallaux zelf een film gemaakt waarin Ramses Nasser in plaats van godverdomme mon dieu zei. Werkelijk waardeloos, in elke zin van het woord. Dat was het jaar nadat hij was gestopt met het directeurschap van het Internationale Filmfestival Rotterdam.

Toen hij in die positie zat, heb ik ‘m overigens nog wel eens gesproken. Zeer aimabele, sympathieke man.

Overigens vond ik het artikel over Rupert Murdoch die de Wallstreet Journal had overgenomen zeer lezenswaardig. Nu was dat gekocht, maar toch. Met name de foto’s waren ronduit fantastisch. De angst, woede en het dedain datop de gezichten van de Journal-journalisten stond te lezen, afgetekend tegen een op twee verhuisdozen orerende Murdoch, vond ik van een veelbetekenende schoonheid.

op 17 09 2008 at 23:22 schreef Max J. Molovich:

Dat artikel las ik overigens dus als u het wil weten in de VN, die ik deze week had gekocht omdat ik wat leesvoer in de trein wilde hebben en mij aangetrokken had gevoeld door het interview met Paul Verhoeven over zijn Jezustheorieën.

op 18 09 2008 at 06:44 schreef Peter:

Het enige wat ik ooit heb gelezen in Opinio, is een artikel van die lesbische dichter, die ooit een jack van David Bowie stal, daar heel trots op is, vindt dat Bowie niet moet zeiken (hij is immers rijk) en er verder ook niet over wil worden lastiggevallen.

Maar natuurlijk, dacht ik, alleen als anderen stelen en onrecht plegen, is dat een probleem. Voor jezelf zijn er natuurlijk altijd rechtvaardigingen en verzachtende omstandigheden.

En van rijken mag je wel stelen als je conservatief bent, kennelijk. Niet als je socialist bent.

op 18 09 2008 at 07:44 schreef Jimmy:

@Tarak

Nee, ik vind het niet jammer dat Opinio niet meer bestaat. Het blad begon goed, vond ik, maar vrij snel werd het eentonig en een tijdje later heb ik het lidmaatschap stopgezet. Het ging nergens meer over. Bovendien stonden er soms ronduit stompzinnige artikelen in, zoals die van Norman Podhoretz: "bombardeer Iran nu!".

Civis Mundi heb ik sinds een paar edities en dat is best goed. Het is weer es wat anders. The Economist is ook altijd wel interessant, maar wel saai geschreven, kritiekloos pro-Amerika en je moet er wel even voor gaan zitten.

op 18 09 2008 at 12:00 schreef Bert Brussen:

Die rubriek "Geknipt voor u" die was ZO geniaal. Eigenlijk zouden we dat in ere moeten herstellen, wij van het internet.

op 18 09 2008 at 12:50 schreef Tarak:

Vinden jullie het ook zo jammer dat Opinio niet meer bestaat?
Ik las het graag.

op 18 09 2008 at 19:10 schreef Ayo:

je vergeet de kruiswoordpuzzel achterin Vrij Nederland, dat is de enige reden dat ik nog wel een stapel oude VN van iemand accepteer. En vroeger "geknipt voor U" maar voor de rest…. idd onleesbaar. Blij dat ik het eens van iemand anders hoor. Het is dan ook geen tijdschrift waar nou veel over gepraat wordt.

op 18 09 2008 at 19:34 schreef Peter Breedveld:

Daar heb je gelijk in Ayo, niemand praat over VN, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er over Elsevier ook niet veel wordt gepraat. Geenstijl, dat leest wel zowat iedereen die ik ken.

op 18 09 2008 at 20:43 schreef Bert Brussen:

Opinio, het idee was leuk, uitvoering ronduit kut. Na vier nummers was het zo’n beetje een papieren Het Vrije Volk geworden, met elke keer weer dezelfde oeverloze herhalingen van Bart Jan Spruyt en Theodore Dalrymple.

Af en toe krijg ik echt het idee dat conservatieven echt in een kramp zitten en gewoon niet kunnen stoppen met hun van stal halen van hun stokpaardjes.

Zelfs Kinnegin komt nooit verder dan "een gezin is geweldig, de vrouw als broedmachine is O.K.!"

Het is zo zouteloos en zoooo voorspelbaar. Dat doet Elsevier toch beter, voor een conservatief blad.

op 19 09 2008 at 07:35 schreef Peter:

Nee, het is de Eppo.

op 19 09 2008 at 08:02 schreef Bert Brussen:

Fuck de Eppo. PEP it is!

op 19 09 2008 at 08:24 schreef Peter:

Jij bent veel te jong voor de Pep en dat Pep zo geweldig was, heb je, vermoed ik, van horen zeggen. Mannelijke vijftigers die met vochtige ogen ‘Por dios, wat een blad!’ mompelen. Maar Pep bestond vooral uit tweedehands strips die al eerder in Kuifje en Robbedoes hadden gestaan, slecht gedrukt, flets gekleurd.

Eppo had veel meer eigen auteurs, een eigen smoel, met spectaculaire themanummers rond horror en de Middeleeuwen, of een 3D-nummer. Het plezier spatte er elke week weer vanaf.

Eppo dus. Het blad komt trouwens weer terug.

op 19 09 2008 at 09:46 schreef mart:

Het hoogtepunt van de VN is voor mij altijd Sanders. Gelukkig ook online te lezen.
Verder altijd wel grappig te lezen hoe de wereld eruit zou moeten zien volgens links. Kromme tenen krijg ik allang niet meer,eerder een opgeheven wenkbrauw.
Ik zal nooit Grijs z’n column vergeten waarin hij verkondigde dat de krediet crisis niks voorstelde en dat even voorrekende.
Van mij mag het wel blijven.
Nog zo’n gouwe ouwe uit de Eppo, De opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigie’.
http://www.vn.nl/Opinie/StephanSanders.htm

op 19 09 2008 at 10:04 schreef Peter:

Trigië, dat háát ik! Fascistoïde, xenofobe – en het allerergst – volstrekt humorloze, houterig geschilderde strip.

Nee, daar kwam Eppo ook weer keihard overheen met Storm, óók Don Lawrence, maar met veel betere scenaristen Martin Lodewijk en Dick Matena.

op 19 09 2008 at 10:52 schreef Bert Brussen:

Stephan Sanders is een elitaire janknicht met het wereldbeeld van een Vijzelgracht-bewoners.

@Peter: Nee ik werd in mijn jeugd ooit verblijd met een groot boek bestaande uit een aantal gebundelde jaargangen PEP. Die heb ik dus stukgelezen. Vandaar dat ik het ken uit persoonlijke ervaring.

op 19 09 2008 at 11:01 schreef Peter:

Ah, jeugdsentiment.

op 19 09 2008 at 12:12 schreef ReneR:

Maar het ultieme weekblad is voor Peter Breedveld toch de Eppo.

mmmm ik dacht dat het de Donald Duck was

op 19 09 2008 at 13:54 schreef Paco:

Gaan het over wielrenners waar een bepaald aantal Eppo hebben gebruikt?.
Die mag je daar niet voor schorsen. Schande.

op 19 09 2008 at 15:44 schreef Spuit Elf:

Dus wie Elsevier leest sust zijn geweten? Dat komt natuurlijk altijd van pas. Vond ik trouwens ook van de Intermediair, die wisten precies uit leggen dat de klimaatverandering weinig met de industrie te maken heeft (wat ik overigens nog steeds geloof).

Ik denk dat Links niet meer interssant is omdat de meeste linkse doelen allang bereikt zijn. (En gedeeltelijk alweer tenietgedaan).

op 19 09 2008 at 18:33 schreef Hosseyn:

Het ergste van Trigië was hoe ze in één generatie, of sterker nog, binnen een paar jaar, van een van primitief feodalisme evolueerden tot een high-tech maatschappij met interstellaire ruimtevaart. Hoe heetten die blauwe mannetjes ook weer? Die fouterikken? En ze reden op Krieds! En dan zat er ook nog een token nigger bij, volgens mij de enige die op heel Elekton rondliep.

op 19 09 2008 at 23:36 schreef Tjerk:

"Trigië, dat háát ik! Fascistoïde, xenofobe – en het allerergst – volstrekt humorloze, houterig geschilderde strip."

Alsof Storm anders getekend werd door Don Lawrence.

Alle fascistoïde, xenofobe strips, Peter? Neen, toch zeker?

En ik zie nog steeds het essentiele verschil niet tussen dit:

En dit:

op 19 09 2008 at 23:52 schreef Peter:

Mijn God, ben je er nog steeds niet overheen?

Dat lijkt me een Godwin Oude Stijl. Gelukkig ben ik minder hysterisch dan jij en zie ik het verschil nog wel.

En minder rechtschapen dan jij, want iemand moet het rapalje straks bij je huis weghouden, en zelf ben je er te sjiek voor.

op 20 09 2008 at 12:57 schreef Tjerk:

O ja, Peter, gelukkig kom jij me redden als er straks een meute woedend geteisem met fakkels en bijlen oprukt naar mijn huis.

Over welk rapalje heb je het trouwens? HVV’ers? Baardmannen? Tokkies? Bontkraagjes? Corpsballen?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS