Brood en spelen
Frans Smeets
Voor iemand die niet van sportkijken houdt, is het de komende weken weer afzien. De Olympische Spelen komen er namelijk aan. De periodes waarin je zonder sportgezeur aan het maatschappelijk leven kon deelnemen worden steeds zeldzamer. Een incidenteel wedstrijdje is er echt niet meer bij. Oranjeloos inkopen doen is, vooral dit jaar, onmogelijk geworden. De media ademt oranje en de sukkels die zich nog niet hebben laten overhalen tot het kopen van de laatste ADHD-TV via Llenen.nl, krijgen een laatste kans.
In de jaren 80 kon men nog vluchten in Linkse media die de sport vooral als een goedkoop middel tot onderdrukking zag. Hieraan kwam een abrupt einde toen de goeroe van intellectueel Nederland, Jack Spijkerman, eeeeh, ik bedoel, Freek de Jonge, na een mislukte actie voor een boycot van het WK in Argentinië, opeens zijn liefde voor het voetbal verklaarde en daarmee deze sport voor links Salonfähig maakte. Binnen enkele jaren werden de voormalige voetbalhaters clubfans en stonden ze te netwerken met het bedrijfsleven in de skybox. Sindsdien durven ook linkse politici niet langer een desinteresse voor het spelletje aan de dag te leggen.
Vroeger had ik de vrouw nog wel eens als bondgenoot. Maar zelfs deze laatste bastion van verzet is gekraakt, nu voetbalhoertjes tot BN-er en mode-iconen zijn verheven.
De aanwezigheid van sport is dermate dominant geworden, dat eigenlijk niemand meer die sport ter discussie durft te stellen. Zelfs de partijen aan de flanken van ons politiek stelsel vrezen het electorale verlies bij kritiek op het oranjegevoel. En de media, ach, de windmolen die media heet, altijd bang voor verlies aan reclame-inkomsten, al zal dit natuuuuurlijk de redactionele vrijheid nooit beïnvloeden.
Oké, dat is allemaal nog tot daar aan toe. Daar valt nog mee te leven. Voetbalsupporters vertegenwoordigen niet zo’n hele grote groep en de kijker met zijn bord op schoot wil niet gestoord worden.
En op zich kun je je aan de meeste sportactiviteiten nog redelijk makkelijk ontrekken; met uitzondering van het WK/EK-voetbal èn de Olympische Spelen. Een jaar met twee van dit soort festiviteiten is afzien voor een sporthater!!
Dit jaar tijdens het EK in Oostenrijk zagen we weer een gesundes Volksempfinden. Volwassen mannen en vrouwen die zich vrijwillig en massaal voor schut zetten met hun debiele oranje sjaaltjes, vlaggetjes, toeters, pruiken, wuppies, welpies en andere prullaria. Nepkrijgers die in samenhorigheid ten strijde trekken, zich massaal moed indrinken en terugkeren van de uitzichtloosheid van de strijd.
Voetbal is dan inderdaad een substituut voor oorlog. De natie mòet verdedigd. Deze massapsychose gaat vervolgens als een nachtkaars uit bij uitschakeling. Het doet me altijd een beetje denken aan de orgie in het boek Het Parfum van Susskind, waarna iedereen de volgende dag alles collectief uit schaamte vergeet en gewoon weer aan het werk gaat.
En riskeert u het niet om, op straffe van excommunicatie, u hieraan te ontrekken. Ten tijde van oorlog gelden andere wetten en de doodstraf voor verraders!!
Deze nationalistische massapsychose is natuurlijk voor het nihilistische bedrijfsleven een marketingeitje om hun omzet een procentje te laten stijgen. Ze kunnen precies in hun agenda kijken wanneer het feest’ weer MOET beginnen en proberen het vuurtje tot ongekende hoogte op te stoken. De Blokkerbrulleeuw als Nederlandse identiteit. Het klopt wel.
Voor de staat zijn deze collectieve uitingen echter een belangrijke verwelkoming ter versterking van de cohesie tussen haar en haar onderdanen, de legitimatie van het eigen regime en de bevestiging van de grootsheid van het eigen land. Sportfestiviteiten zijn een buitenkansje voor de overheid. Dat wisten ze in de oudheid al. Dit verklaart waarom de overheid de sport zo’n warm hart toedraagt en zich er zo intensief mee bemoeit. Voor de sporters mag de sport misschien niets te maken hebben met de politiek, voor de politiek is sport gelijk aan politiek. Met name in onzekere tijden zie je de politiek hopen op een sportieve overwinning. Een tranende sporter bij Het Wilhelmus onder de schaduw van de gehesen driekleur. Dè natte politieke droom van elke Balkenende.
En dan krijgen we dit jaar dus ook nog de Olympische Spelen: het grootste politieke spektakel van de wereld, plaatsvindend in de grootste dictatuur van de wereld. Een mooie combinatie. Het toernooi waarin ieder land zijn eigen grootsheid kan laten zien, waar men met de hoeveelheid medailles zijn positie in de wereld kan ijken en waar nieuwe machtsverhoudingen zichtbaar worden. Dat was in 1936 zo, dat was tijdens de koude oorlog zo en dat is nog steeds zo. En er kan, last but not least, veel geld verdiend worden.
Zelfs voor onze calvinist Balkende zijn deze belangen groot genoeg om onderdanig op de schoot van een communistische heilstaat te gaan meeklappen. Arme sporter die aan een Chinees mag laten zien dat daar zìjn Grote Leider zit.
Een samenraapsel van nationale politici, het hoerige bedrijfsleven, wethouders Hekkings, vadsige Willem, sportmongool Terpstra en natuurlijk onze Babyboomer Freek die in gezamenlijkheid van het eigenbelang en over de rug van de sportsukkels, de parade gaan afnemen. Dit alles, terwijl politieke gevangenen op enkele kilometermeters wegkwijnen. Dat heeft volgens Freek tegenwoordig te maken met cultuurverschillen. Volgens mij heeft Freek persoonlijk gewoon even niets te winnen bij het innemen van een anti-Chinastandpunt. Strijd is namelijk vooral fijn als je van te voren weet dat je aan de goede kant van de moraal staat. Bah, zo’n typisch babyboomtrekje.
En vervolgens verwachten we van de Sporters een gebaar! Een soort dromerig verlangen van de media om beelden vast te leggen als die van de Black Power-beweging in 1968. Van den Hoogenband met Tibetaanse haarsnit en onze Freek op de achtergrond met zijn hypocriete duim omhoog.
Als ze mensenrechten werkelijk zo belangrijk vinden, waarom boycotten de media de Olympische Spelen niet? Stel je eens voor, een Olympische Spelen zonder berichtgeving. Dàt zou pas een statement zijn! Waarom moet iemand anders, en in dit geval de zwakste partij, de prijs betalen voor hun behoefte aan moraliteit (lees: nieuws). Er is niets dat de kranten belet om zelf in actie te komen. Breng een krant uit met daarin een foto van ‘De geëxecuteerde’ van de Dag en plaats deze op de voorpagina. Stuur de journalisten op pad met een Free Tibet‘-petje of hou gewoon je mond, zoals de meeste hun mond dicht houden.
Geen enkele krant of ander medium zal echter zelf een duidelijke positie innemen met als argument, dat de berichtgeving objectief hoort te zijn en dat ze slechts het nieuws brengen. Gaaaaap. In feite bedoelen ze, dat ze bang zijn voor verlies aan reclame-inkomsten en willen ze hun sportlezers niet voor het hoofd stoten. Daarmee zijn ze in feite al een gewillig en onderdanig verlengstuk van de Chinese Olympische propaganda. Hoezo objectief?
De media verwacht van de sporters een signaal en gaat ondertussen zelf ongebreideld door de China-hype te exploiteren. De publieke omroepen sturen vetbetaalde Rosenmuller naar China en hebben de hele maand augustus China-filmmaand’. De kritische films zijn aan het eind van de dag, zodat reclamebelangen van de Rabobank met zijn hockeymutsjes niet in het geding komen. En dan hebben we het nog niet over de sportjournalisten die mogen aanschuiven aan Het Chinese Banket.
In mijn eigen kunstwereldje zijn de Chinese items ook niet aan te slepen. Het Groninger en Drents Museum staan het gehele jaar in het teken van China met de expositie genaamd Go China‘. Kunst, goedgekeurd door de Chinese overheid en de tentoonstellingen persoonlijk geopend door de Chinese ambassadeur. Nou heeft kunst natuurlijk wel belangrijkere dingen aan het hoofd dan zich bezig te houden met futiliteiten als mensenrechten, dat begrijp ik ook wel.
Het bedrijfsleven, de politiek, de media en de kunst, allen zijn ze om uiteenlopende redenen Chinageil en dansen ze mee op de vulkaan. Het bedrijfsleven uit winstbejag, de politici uit opportunisme, de media uit afhankelijkheid en lafheid, en de kunstwereld heeft al dertig jaar geen eigen mening meer. Van het bedrijfsleven en de politiek kun je het verwachten dat ze over lijken gaan, maar vooral van de laatste twee zou je een meer onafhankelijke, vechtlustige en vrijheidslievende positie willen. Helaas hebben ze het verdedigen van mensenrechten moreel uitbesteed aan de sporters.
Dat belooft veel goeds voor de Nederlandse toekomst.
Go China!
Kunstenmaker Frans Smeets houdt van nestbevuiling en heeft een kunstwerk over de kunstwereld gemaakt.
Algemeen, 06.08.2008 @ 18:57
12 Reacties
op 06 08 2008 at 22:45 schreef ron:
Wat een prachtig stuk!!
De wijze waarop hiermee de hypocritie van al dat boegeroep aan de kaak wordt gesteld, is me uit het hart gegrepen.
op 07 08 2008 at 13:04 schreef Loor:
Als ze mensenrechten werkelijk zo belangrijk vinden, waarom boycotten de media de Olympische Spelen niet? Stel je eens voor, een Olympische Spelen zonder berichtgeving. Dàt zou pas een statement zijn!
Exactly!
Waanzinnig stuk, Frans.
op 07 08 2008 at 17:09 schreef philippine:
Kleine voeten, grote voeten, van Anja Meulenbelt. Leuke berichtgeving over hoe Anja Meulenbelt Mao’s China zag in ‘Anja haar grote voeten’, Keesje Maduraatje.
op 07 08 2008 at 18:28 schreef Benfatto:
In een wereld waarin bedrijfsleven, media en kunst allen ingekapseld zijn door de politiek is het logisch dat moraliteit aan de sporters wordt over gelaten.
op 07 08 2008 at 19:13 schreef jhhj:
Op frontaal naakt zitten alleen maar gekken, manisch-depressieven, leugenaars, haters, knijp-ogen en eng-grijnsers. Jullie steunen de baardbeesten, haathindoes en aapvolkeren van de wereld.
op 07 08 2008 at 20:17 schreef Benfatto:
@ jhhj: tot welke categorie rekent u zich?
op 08 08 2008 at 01:11 schreef ReneR:
Ik herken wel wat in dit stuk.
Regelmatig hoorde ik ook vooral tijdens de politike verkiezingsdebatten vanuit rechtse hoek men de SP beschuldigen van Maoisme.
Diezelfde rechtse ballen weten anders niet hoesnel ze de konten van de chinese zakenlui en politici moeten likken als er op economisch gebied wat behaald kan worden met de chinesen. Is dát nou niet hypocriet??????
Deze rechtse inhalige ballen die zonder scrupules hele bedrijven met duizenden arbeidsplaatsen hier naar daar laten verhuizen om mensen in China voor een appel en een ei te laten werken zijn in mijn ogen de nieuwe landverraders; kapitaal-NSB-ers.
Het is tijd voor de revolutie
op 08 08 2008 at 04:54 schreef leo_s:
Na het lezen van dit voortreffelijk betoog ben ik bereid om het Frans te vergeven dat hij ooit een skulptuur van Bono heeft gemaakt.
De muziekwereld van Bono en Bob Geldoff is immmers, net als de sportwereld van prins willem, in Peking uitverkocht aan de politici
op 08 08 2008 at 09:53 schreef Chris:
Prachtig stuk, alhoewel de oranje hype ook wel leuk is zonder je druk te maken over alle achterliggende politieke fratsen.
Btw mijn ADHD tv wordt over 3 dagen geleverd ook al heeft dat niets met de olympische spelen te maken!
op 08 08 2008 at 11:30 schreef babs:
ReneR,
Ik verplaats arbeid van Duitsland, Nederland en Frankrijk naar Oost Europa. In plaats van één West-Europeaan zet ik vaak twee Oost-Europeanen neer. Hebben dus twee mensen een baan ipv één en betalen de klanten minder geld voor beter functionerende diensten.
Geen Nederlanders nee, en dat kan me niks schelen. Ben met liefde landverrader, want ik heb niks met landen. Maar juist het houden van banen in Nederland, voor Volk en Vaderland, juist dat komt in de buurt van de NSB. De landverrader en de kapitalist, dat ben ik, maar de NSBer dat ben je zelf.
Het is de hypocrisie die in het stuk van Smeets uitstekend wordt neergezet. Hypocrisie is het kopen van in China gemaakte produkten en tegelijkertijd klagen dat produktie naar China wordt verplaatst.
op 09 08 2008 at 16:26 schreef Fidel T.:
Goed stuk Smeets, dat zal ze leren.
@leo_s: http://www.naomiklein.org/reviews/bono-ization-activism
op 12 08 2008 at 20:14 schreef J.J. v.d. Gulik:
Het is nogal aanmatigend om China te kapittelen over mensenrechten daar het westen zich daar regelmatig zelf ook niet aan houdt en het bovendien maar de vraag is of westerse mensenrechten wel voldoende van toepassing zijn op de Chinese omstandigheden.
Vaak gaat het bij klachten over de Oeigoeren, etnisch Turkse islamitische Chinezen die zelfs na een paar eeuwen niet geassimileerd zijn. Aan dat laatste gegeven zou beter aandacht kunnen worden besteed. En omdat het hierbij om islamieten gaat zou er voor mogelijke mensenrechtenschendingen eigenlijk primair gekeken moeten worden naar de islamitische mensenrechten en niet naar de westerse mensenrechten.
De neoliberalen zijn bezig China een permanente status op de troon te bezorgen. Als het ideaal bereikt is zal er een druk in omgekeerde richting komen en zal het westen onder druk worden gezet om zich meer te gaan conformeren aan Chinese normen.