Home » Archief » Lijstjes: de beste films van 2007


[01.01.2008]

Lijstjes: de beste films van 2007

Peter Breedveld

Pinup1 (33k image)

Film (in de bioscoop, niet op televisie) is een probaat middel om mijzelf even te vergeten en het afgelopen jaar heb ik vaak de behoefte gehad aan vergetelheid, dus ik heb een shitload aan films gezien. Weinig arthouse, veel escapisme. Hier volgen mijn vijf favorieten. Schroom niet uw eigen lijstjes eronder te plaatsen.

1) Ratatouille. Dé ster in deze sublieme animatiefilm is wat mij betreft niet de rat Remy maar kokkin Colette. Zij is mijn ideale vrouw: mediterraan, cute, sexy Frans accent, ze heeft een ‘attitude’, maar haar intelligentie en talent zet ze belangeloos in voor de talentloze sukkel van wie ze houdt. De eerste vrouw op wie ik ooit verliefd werd is Sneeuwwitje uit de gelijknamige Disneyfilm, maar sinds ik Ratatouille zag, moeten alle vrouwen in mijn leven zich meten met Colette.

2) El laberinto del fauno. Net als El espinazo del diablo van dezelfde regisseur, Guillermo del Toro, is dit een horrorfilm met de Spaanse burgeroorlog als achtergrond. Een klein meisje daalt af in een griezelige fantasiewereld terwijl haar dagelijkse leven wordt beheerd door een monster dat elke sprookjesfiguur in gruwelijkheid overtreft, haar stiefvader, een Falangistische generaal. Afschuwelijke scène waarin een onschuldige jongeman met de stompe kant van een fles wordt doodgeslagen, terwijl zijn vader gillend moet toezien. Beurtelings betoverend poëtisch en schokkend prozaïsch.

3) Michael Clayton. Mooie, melancholische rol van George Clooney in deze superspannende film over een advocaat die op het punt staat af te glijden in morele corruptie. Glansrol ook voor Tilda Swinton als snoeiharde juriste die over lijken gaat, maar op het punt staat een zenuwinzinking te krijgen. En Tom Wilkinson is als advocaat met gewetensbezwaren (en dús rijp voor een inrichting) ook om te smullen.

4) The Bourne Ultimatum. O, man, dit is een actiefilm zoals het hoort. Twee uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten, met het zweet in mijn handen. De achtervolgingen, de gevechten, de locaties, het tempo van de film, allemaal perfect. Heerlijke film.

5) Atonement. Deze film is verre van volmaakt, maar er zit een fantastische scène in, één ononderbroken camerashot dat volgens mij wel tien minuten duurt. De camera beweegt zich over een Frans strand waar gedemoraliseerde Britse soldaten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wachten op het schip dat hen naar huis zal brengen. Waanzinnig mooi en ontroerend.

Eervolle vermeldingen voor Angel van mijn favoriete Franse regisseur François Ozon (al is die ook verantwoordelijk voor één van de meest ondraaglijke films die ik ooit zag, 8 Femmes). Angel ademt de sfeer en heeft het uiterlijk van die romantische blockbusters waar Hollywood in de jaren veertig en vijftig in grossierde, zoals Gone with the wind (wat ik trouwens een hysterisch overschatte kutfilm vind). Ozon heeft zelfs gezorgd voor duidelijk zichtbare achtergrondprojecties zodat het er allemaal lekker onecht uitziet. Charlotte Rampling speelt een klein rolletje maar is keigoed als altijd. Angel lijkt een pastiche, maar is wel degelijk een serieuze film. Schandalig onderschat door de critici,

en voor 300. Volslagen over the top, deze xenofobische lofzang op de eer op het slagveld. Een ‘verderfelijke en geweldsverheerlijkende’ film, vindt Max Molovich en daar heeft-ie helemaal gelijk in. Ik heb genoten van de eerste tot en met de laatste seconde. Mijn favoriete scène is die waarin de Spartaanse koning Leonidas, met zijn driehonderd soldaten op weg naar Thermopylae om daar een overmacht aan Perzen het hoofd te bieden, versterking krijgt van de Atheners, wier aanvoerder een denigrerende opmerking maakt over het kleine leger dat Leonidas bij zich heeft. Daarop vraagt Leonidas aan een aantal Griekse strijders wat hun beroep is. “Pottenbakker”, zegt de één. “Beeldhouwer”, zegt een ander. Alleen de didgeridooblazer ontbreekt er eigenlijk nog aan. Leonidas grijnst minzaam. “Ik heb meer soldaten bij me dan jij”, zegt hij tegen de Griekse aanvoerder.

De ergste films die ik het afgelopen jaar zag: Becoming Jane, een kostuumdrama over Jane Austen, vol clichés en makkelijke oordeeltjes over de tijd van voor de vrouwenemancipatie. Dodelijk voorspelbaar: Jane gaat naar een bal en ontmoet daar een arrogante kwiebus die ze natuurlijk op het eerste gezicht al niet mag, dan volgt de uitwisseling van stekeligheden maar op zeker moment valt ze toch als een blok voor hem. Gottegot, dat was in Pride and Prejudice toch al veel beter gedaan?

en The last Legion met de immer slaapverwekkende Colin Firth, die zelfs in nazi-uniform (en hier als Romeinse legerofficier) aan mister Darcy doet denken, het meest irritante literaire personage ooit gecreëerd. The last Legion ziet er peperduur uit, maar de acteurs lijken er geen van allen veel plezier in gehad te hebben. Ze acteren alsof ze steeds met stroomstokken naar de set moesten worden gedreven. Maar! Deze film heeft een dikke vette plus en dat is een (overigens volslagen belachelijke) rol van één van de mooiste vrouwen op deez’ aard: Aishwarya Rai.

Ik kijk dit jaar uit naar There will be blood, de nieuwe van Paul Thomas Anderson en met wat er uitziet als de beste rol voor Daniël Day Lewis sinds Gangs of New York:

Iron Man, weer een verfilming van een Marvel Comic, en daar ben ik gek op. Deze is met de charmante Robert Downey jr, herhaaldelijk slachtoffer van de dictatoriale christelijke moraal en betutteling.

De nieuwe film van mijn favoriete regisseur, Paul Schrader, heet The Walker:

Algemeen, 01.01.2008 @ 18:04

[Home]
 

13 Reacties

op 02 01 2008 at 12:35 schreef Max J. Molovich:

Wat ben ik toch een aandoenlijk moralistje bij tijd en wijlen. Helaas heb ik dit jaar veel te weinig films gezien. Mijn filmische hoogtepunten waren vooral series: het laatste seizoen Sopranos, drie seizoenen The Wire en vooral de drie seizoenen Deadwood. Films die mij konden bekoren: The Host van Joon-ho Bong, Zodiac van David Fincher, Das Leben der Anderen van een of andere Duitser, The Bourne Ultimatum (inderdaad een actiefilm zoals actiefilms moeten zijn), The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford van Andrew Dominik (schitterende sfeer die ik voor de gelegenheid elegisch wens te noemen, je moet dat woord toch een keer gebruiken) en verder ben ik vergeten welke films ik heb gezien. Mocht ik er nog opkomen, zal ik niet nalaten dat hier te vermelden. Of wel natuurlijk, maar dan uitsluitend uit luiheid. O ja, Control heb ik ook gezien. Zeer verdienstelijk, niet super. En Enchanted, verrassend betoverend Disneydingetje dat aan het einde wat ontspoort. En Hot Fuzz, heb ik ook gezien. Was lachen. En 300 was inderdaad dus verderfelijk, vooral ook vanwege de overdosis slomo. Ik werd er langzaam krankzinnig van.

op 02 01 2008 at 12:37 schreef Patrick:

Hey Peter,

Bedankt voor je lijstje, altijd leuk.
Ik vond 2007 een mager jaar vergeleken met 2006 (El Laberinto del Fauno, Das Leben der Anderen, United 93). Weinig goeie non-Hollywood films gezien en dat bejubelde Roemeense abortus-drama, daar kan ik me echt niet toe zetten.

Een aantal kanshebbers voor 2007 moet ik nog zien (Atonement, American Gangster, Before the Devil Knows You’re Dead en No Country For Old Men).

Maar goed, hier mijn top 5 so far:

1. Reign Over Me
Gewoon een hele mooie film. Met Adam Sandler en Don Cheadle.

2. Sunshine
Sja, ik ben een sucker voor SF-films en er komen maar heel weinig goede uit.

3. Ratatouille
Er komt tegenwoordig een hoop animatie rotzooi uit maar Ratatouille was heel erg goed.

4. Stardust
Vergeet The Golden Compass. Deze fantasy film (met Robert de Niro in een leuke rol) is geweldig.

5. Eastern Promises
Erg goeie film over de Russische mafia in Londen (met een geweldige rol van Vigo Mortesen).

Eervolle vermelding voor Gone Baby Gone die het bijna in de top 5 haalde.

Slechtste film?
Ik twijfel nog tussen Rush Hour 3 en Music and Lyrics. Maar dat komt alleen omdat ik Inland Empire weiger te kijken ;-)

op 02 01 2008 at 13:08 schreef Hosseyn:

Zelden zo’n saaie film gezien als 300, nog saaier dan sin city. Nee, dan was ‘beowulf’ een stuk leuker.

op 02 01 2008 at 13:12 schreef Hosseyn:

No country for old men, kijk ik ook naar uit! Het is een geweldig boek en de Coen-bros zijn meestal erg goed.

Ridley Scott schijnt Blood Meridian te verfilmen, ook van Cormac mcCarthy. Het wordt al lang aangekondigd, maar blijft een beetje vaag. Terwijl dit toch een gebeurtenis zou moeten zijn à la Apocalypse Now. Misschien nog een magnum opus, op de valreep.

op 02 01 2008 at 13:17 schreef Patrick:

Ik heb best genoten van 300.
Maar het is een typisch geval van ‘style over content’, dus net als toen met Kill Bill scoort ie bij mij dan niet heel hoog.

op 02 01 2008 at 13:19 schreef Peter:

Sin City vond ik ook geweldig. Ik ben een groot fan van Frank Miller. Ik hoop dat een goede regisseur zich nog eens aan Give me liberty gaat zetten.

El laberinto.. ben ik glad vergeten! Die fantastische film moet eigenlijk op de tweede plaats, en dan krijgt 300 een eervolle vermelding.

Jesse James heb ik niet kunnen zien, want in Den Haag heeft die niet eens gedraaid! In Amsterdam draaide die zo laat dat ik met de nachttrein naar huis zou moeten, en daar heb ik een pleurishekel aan, vooral in de winter.

Is Stardust goed? Ik heb het boek gelezen, en alleen al omdat Robert de Niro erin zat, heb ik de film overgeslagen, want alles waar De Niro de laatste tijd inzit is niet om doorhéén te komen. Michelle Pfeiffer moet ook weer eens iets goeds gaan doen, trouwens.

In de videotheek vind je misschien een ander schandalig onderschat juweeltje van Neil Gaiman: Mirrormask.

The Wire, daar ga ik binnenkort het eerste seizoen maar eens van in huis halen.

op 02 01 2008 at 13:44 schreef Patrick:

Iedereen die ik over Stardust heb gehoord tot nu toe vond m erg goed.
En De Niro heeft maar een klein rolletje dus wees niet bang.

3:10 To Yuma is trouwens ook een aanrader.
Christian Bale speelt (zoals altijd) weer erg goed.

op 02 01 2008 at 14:35 schreef Kariem:

The Wire nog niet gezien, Peter? Neem er de tijd voor, uiteindelijk zal het je beter bevallen dan welke HBO-serie dan ook.

op 02 01 2008 at 15:14 schreef Peter:

Ik hoor er goede berichten over.

op 02 01 2008 at 15:57 schreef Ivo:

Wonderlijk dat ze van die kutboeken van Ludlum toch nog zulke spannende films hebben weten te maken. Zelfs Matt "Houten Klaas" Damon is geweldig in die Bourne verfilmingen.

op 02 01 2008 at 23:21 schreef barry:

Ratatouille is inderdaad erg leuk maar Pan’s Labyrinth is een kutfilm met melige dialogen als "Pedro mio Hermano" Over zwart wit gesproken.

op 03 01 2008 at 09:49 schreef Piet:

Kijk, met die Molovich kan ik wel wat. Altijd prettig als je iemand tegenkomt met zo’n overlap van je eigen lijstje. De dingen die ik niet heb gezien ga ik meteen downloaden ;)

(300 heb ik niet eens uitgekeken)

op 04 01 2008 at 18:30 schreef EH:

Gisteren Sweeney Tod gezien: is nog van 2007. Ik had geen hoge verwachtingen: ik houd niet van horror en ook niet van musicals. Maar het was met afstand de beste film uit 2007 die ik gezien heb. Horror is overigens geen goede beschrijving: er gaat redelijk wat bloed om, maar daar draait de film in het geheel niet om.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN NOVEMBER

O De lange arm van Tel Aviv

O Mjoenik

O Wierd Duk stuurt een vriendje om bij mijn baas te klagen

O Jij, racist, jíj bent het integratieprobleem

O Nederland gaat op moslimjacht

O Op de bres voor de domme lul

O De onwaardige discipelen van Theo van Gogh

O Maarten Wolterink

O Mag geen nazi zeggen

O Poepen doen we allemaal

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS