Home » Archief » Een stortbak van gedachten


[02.06.2007]

Een stortbak van gedachten

Peter Breedveld

Naaktbaby (68k image)

Op een mooie zonnige dag liep student politicologie Ahmed Kissami (21) over de Amsterdamse De Boelelaan, toen hij werd gemolesteerd door een motorrijder. Het was een beer van een vent, die hem uitschold voor kanker-Marokkaan en hem verweet dit land ‘te verneuken’. Hij dreigde Kissami te overrijden, maar die kon zich in veiligheid brengen door vlak achter een verkeerslicht te gaan staan. Gelukkig kwamen er net politieagenten voorbijrijden. Tot Kissami’s grote ontsteltenis lieten de agenten de motorrijder echter ongemoeid. Kissami werd ondervraagd en zijn gegevens werden genoteerd. “Alsof ik degene was die mensen op straat bedreigt”, zegt hij verontwaardigd.

Kritische schijtmentaliteit
Mensen laten zich teveel leiden door vooroordelen, denkt Kissami. “Ze zien een Marokkaan die ruzie heeft en gaan ervan uit dat de Marokkaan de ruzie wel zal hebben veroorzaakt.” Zijn vriend Robert van Raalte (20), die ook politicologie studeert, is het met hem eens: “Iedereen gaat af op uiterlijkheden.” Hij is Indo en draagt dreadlocks, uiting van zijn verbondenheid met de rastabeweging. “Je moet mensen zien kijken als ik in de tram opsta voor een oudere dame”, zegt hij. “Dat verwachten ze totaal niet van iemand als ik.”

Kissami en Van Raalte vinden zichzelf ‘moeilijk te plaatsen’. Hun ervaring is dat ze zelden voldoen aan de verwachtingen die mensen van hen hebben. “We komen ook allebei niet uit een academisch milieu”, zegt Robert. “We hebben allebei ouders die moeten bikkelen voor hun inkomen.” Dat onderscheidt hen van veel andere studenten, hebben ze gemerkt. “Robert en ik zitten op dezelfde pagina qua gedachten en interesses”, verklaart Kissami. “Allebei hebben we dezelfde kritische schijtmentaliteit ten aanzien van de maatschappij. Wij zijn bereid de gevestigde orde ter discussie te stellen.”

Wat die precies behelst, die ‘kritische schijtmentaliteit’, is te zien op Straatpolitiek.nl, een kekke website waarop de beide heren hun overdenkingen kwijt kunnen over zaken als vooroordelen, daklozen, wildplassen en ‘hoe we met elkaar omgaan op straat’.

“Op Straatpolitiek.nl vind je de woorden die je denkt, maar niet hoort”, verklaart Kissami plechtig. Van Raalte kijkt bedenkelijk. “Dat klinkt wel een beetje Fortuyn-achtig”, zegt hij. “Ik schrijf veel over dingen waar ik vragen over heb”, gaat Kissami verder. “Ik merk dat als ik er met anderen over praat, die daar vaak laconiek op reageren. Het verbaast ze dat ik me er druk over maak.”

Klauwen van Babylon
Geld geven aan daklozen is zo’n onderwerp. “Veel mensen geven niks aan daklozen, omdat ze bang zijn dat die het uitgeven aan zaken als drugs of alcohol. Ik heb die zorgen ook wel, maar daarom koop ik vaak een broodje voor ze, of iets anders te eten.” “Ik moet zeggen”, interrumpeert Van Raalte hem, “dat ik de daklozen in Amsterdam wel innovatief vind bij het bedelen. Ik zag er eens een met een fietspomp, die pompte banden op voor een euro, en ook wel eens iemand die een gedicht voordroeg. In Suriname zijn ze niet zo. Daar houden ze gewoon hun hand op.”

Van Raalte is net terug van een studiereis naar Suriname. De grote kloof tussen arm en rijk in dat land heeft hem erg aangegrepen en hij heeft erover geschreven op Straatpolitiek.nl:

‘Jim, een vriend en studiegenoot, loopt naar buiten. Ik leg hem uit wat ik gezien heb, en de sluizen openen zich. Ik probeer me afzijdig te houden van de rest van de groep. Ik wil me sterk houden, maar de tranen kan ik niet laten. Jim probeert me te troosten, en langzaamaan krijg ik mijn ogen droog.’

“Ik had er niet bij stilgestaan dat de tegenstellingen zó groot zouden zijn”, vertelt Van Raalte. “Ik heb daar erg nare dingen gezien. Vooral als ik de situatie van sommige kinderen zag, deed dat pijn. Ik heb geld gegeven, maar daar kun je niet mee blijven doorgaan. Uiteindelijk heb ik de kinderen op straat pennen en notitieblokjes gegeven. Zakken vol.”

‘Wat moest er van deze kinderen terechtkomen? Hoe zou hun toekomst eruit zien? Kunnen ze ooit ontsnappen uit de klauwen van Babylon?’, schrijft Van Raalte. Babylon, dat is een begrip uit de rastabeweging, legt hij uit. “Het is het systeem van kolonialisme, racisme, imperialisme en kapitalisme. En ik zit daarmee, hoe het kan dat het systeem zo met mensen fokt.”

In Nederland gaat het ook de verkeerde kant op, vindt Kissami. “Voor de huidige regering tellen alleen nog maar getallen en hokjes. Alles moet zo efficiënt mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten. Het is hard voor de mensen die de snelheid van de westerse samenleving niet aankunnen.”

Aanvankelijk wilden Kissami en Van Raalte beiden de politiek in om de wereld te verbeteren, maar na twee jaar politicologie maken ze zich er geen enkele illusie meer over dat binnen de politiek iets te veranderen valt. Kissami werkt nu voor een bank, waar hij aantrekkelijke carrièreperspectieven ziet. “En ik heb bedacht dat juist vanuit het bankwezen veel valt te doen, omdat je daar te maken hebt met de aandelenmarkt, hedgefunds enzovoort.” Van Raalte wil journalist worden, “om de boodschap over te dragen”.

Palestijnse kwestie
Tot het zover is, proberen Kissami en Van Raalte het systeem te verslaan met Straatpolitiek.nl. “We schrijven nu nog met zijn tweeën, maar de bedoeling is een collectief van mensen bij elkaar te krijgen die regelmatig een bijdrage leveren”, aldus Van Raalte. Hoeveel bezoekers ze dagelijks op hun site hebben, weten ze niet, omdat het beheer in handen van iemand anders is, die daar verstand van heeft. “We zien de laatste tijd wel reacties verschijnen van mensen die we niet kennen, dus we worden steeds bekender”, vertelt Van Raalte.

Straatpolitiek.nl is voor hem nu een ‘stortbak voor zijn gedachten’, maar Kissami zou er ook andere dingen mee willen, bijvoorbeeld een tegenwicht bieden voor de eenzijdige informatie over de Palestijnse kwestie in de gevestigde media. “Zodat lezers zich een ander beeld over de bezetting van Palestina kunnen vormen.”

Van Raalte kijkt nu weer wat bedenkelijk. “Op bepaalde vlakken zullen we het wel nooit eens worden”, besluit hij.

Eerder verschenen in Ad Valvas. Lees ook de mening van Kissami en Van Raalte over dit artikel op Straatpolitiek.nl.

Algemeen, 02.06.2007 @ 10:25

[Home]
 

13 Reacties

op 02 06 2007 at 12:30 schreef Sabian:

Niet leuk om twee jonge gasten meteen van repliek te dienen en zo’n website gaat tenminste ergens over, maar toch;

"Mensen laten zich teveel leiden door vooroordelen, denkt Kissami. “Ze zien een Marokkaan die ruzie heeft en gaan ervan uit dat de Marokkaan de ruzie wel zal hebben veroorzaakt.” Zijn vriend Robert van Raalte (20), die ook politicologie studeert, is het met hem eens: “Iedereen gaat af op uiterlijkheden.”

Ben ik nou gek of…dat is toch een vooroordeel? Roepen dat "de mensen" altijd alle maroc’s overal in Nederland als aanstichter zien van straatruzies?

“Iedereen gaat af op uiterlijkheden.” Hij is Indo en draagt dreadlocks, uiting van zijn verbondenheid met de rastabeweging. “Je moet mensen zien kijken als ik in de tram opsta voor een oudere dame”, zegt hij. “Dat verwachten ze totaal niet van iemand als ik.”

…zelfde laken een pak, "iedereen". Los daarvan, uiterlijk IS communicatie, dreads STAAN voor iets, het heeft symbool functie. Bijv, even mijn vooroordelen op je testen; als ik je zou zien lopen zou ik er vanuit gaan dat je Eeka Mouse beter digd dan BZN, je niet vindt dat sensi/weed een kwaadaardig fenomeen is, je gewone shampoo vervangt voor natuurlijke reinigingsmiddelen en liever geen voedsel uit conservenblik eet, maar vers. De kans groot is dat je zelf gevonden en gekozen hebt voor Jah en niet zo bent opgevoed door je ouders, being indo en niet african. De meeste rasta’s die ik heb ontmoet staan ondanks hun afkeer van UB40 wel open voor crossovers met bijv rock of streetbeats, mijn verwachting is dat je die mening min of meer zult hebben. Omdat je in Nederland woont is er een kans dat je ondanks je visie toch geen hekel aan homo’s hebt maar de oorspronkelijke rasta’s beweren dat ze naar de hell gaan, een innerlijke strijd is niet ondenkbaar. Etcetc, vooroordelen zijn net als "smaak" en hebben een oorsprong als survival tool omdat ze gedrag voorspellen bijv. dat lange groene sissende wezens zonder pootjes beter niet geaaid kunnen worden of blauwe bloemen beter niet gegeten. Je hebt ze zelf ook en het bestrijden ervan is zinvol, maar verdwijnen zal het nooit vrees ik.

Maar wel tof zo’n forum!!

op 02 06 2007 at 15:31 schreef fritzie:

Inderdaad Sabian,

"“Je moet mensen zien kijken als ik in de tram opsta voor een oudere dame”, zegt hij. “Dat verwachten ze totaal niet van iemand als ik.”
"
En hij kan ook nog gedachten lezen !
Een soort non-communitatieve communicatie.
En hun Kritische schijt-mentaliteit is helemaal geweldig:
"Geld geven aan daklozen is zo’n onderwerp. “Veel mensen geven niks aan daklozen, omdat ze bang zijn ( Gevalletje telepathie!) dat die het uitgeven aan zaken als drugs of alcohol. Ik heb die zorgen ook wel, maar daarom koop ik vaak een broodje voor ze, of iets anders te eten.” "

Het is me toch wat.
Het in "Babylon" de gewoonste zaak van de wereld dat men, uit solidariteit, mededogen in wetgeving heeft verankerd, iets wat men in Suriname nog steeds niet doet. Dat Daklozen dakloos zijn, is een keuze uit vrije wil.

In "Babylon" heeft men altijd(!) recht op een financiele en medische hulp.
Schijten wel, maar Kritisch ?
welnee.

op 03 06 2007 at 18:01 schreef Peter Breedveld:

Wat doe jij eigenlijk, Fritz, om de wereld een beetje leuker te maken?

op 03 06 2007 at 20:11 schreef Rick de Bie:

Ik ben zo benieuwd naar die schijtmentaliteit en dan ook nog kritisch. Zijn ze voor verhuftering? Of identificeren ze juist de discutabele mentaliteit?

Toch een goed idee van deze jongeren, die het ook niet meer weten.

Het zou mij een lief ding waard zijn om de ontwikkelingshulp aan alle landen te kappen behalve aan Suriname.

http://www.straatpolitiek.nl

op 04 06 2007 at 14:10 schreef metatron:

Ik las het als eerst het stukje ‘Slachtofferrol’ van Robert. Na enige zinnen begon ik al weerzin op te bouwen. Totdat ik bij het stuk kwam dat hij bewust als rastafari door het leven wil. Toen werd mijn vooroordeel bevestigd. We hebben te maken met een klassiek geval van ijdeltuiterij. Kijk mij eens zonder handjes fietsen. Ruud Lubbers zijn vrouw Ria was ook zo’n type. Ze zei van zichzelf dat ze gewoon een gekke meid was. Het is het soort mensen die vanwege een persoonlijkheidscrisis een rol zoeken die bij hen past. Het liefst een beetje dwars en hip. En dan tegen de buitenwacht gaan oreren dat ze zichzelf zijn en dat niemand er een fuck mee te maken heeft hoe ze zich gedragen en kleden. Het verongelijkte en verontwaardige ijdeltruttig gedrag van een persoon die zijn eigen frustraties afreageert op zijn omgeving. Pathetic!

op 04 06 2007 at 22:57 schreef Hansje Castorp:

@Metatron

Hier gaat het om twee piepjonge auteurs die inderdaad nog flink bezig zijn hun eigen identiteit voor zichzelf te verkennen en te plaatsen. Ze schrijven stukjes omdat ze menen dat verschillende discussies niet aansluiten bij hun belevings en gedachten wereld. Hebben de moed om die leegte trachten te vullen met hun eigen gedachten en die gelijk bloot te stellen aan de kritische en brede omgeving van het internet. "Pathetic"? Als hun teksten waarde hebben, is het volledig oninteressant wat de drijfveren van de auteurs zijn.

Maar zegt u mij eens: Wat voor motivatie tot het uitwerken en publiceren van eigen gedachten zou u wel kunnen billijken? Is de heer Breedveld wellicht ook een potsierlijke ijdeltuit met voorliefde voor vergeelde naaktfotos uit een verloren tijdperk?

op 04 06 2007 at 23:01 schreef Peter Breedveld:

Is de heer Breedveld wellicht ook een potsierlijke ijdeltuit met voorliefde voor vergeelde naaktfotos uit een verloren tijdperk?

Sounds like me!

op 05 06 2007 at 04:05 schreef Arjan:

Jaja, op zich goed geschreven. Alleen iets te veel de geur van het arme negertje onderdrukt door de rijke, slechte witte man. En een rasta die opstaat voor een oud vrouwtje in de tram is echt geen uitzondering. Het zijn meer de Rosa Parks die verdommen enig fatsoen te tonen.

op 05 06 2007 at 11:58 schreef Rick de Bie:

Er wordt wel vliegensvlug ingegrepen als je in je commentaar niet mee wilt gaan in hun droomwereld.

op 06 06 2007 at 14:02 schreef fritzie:

Wat doe jij eigenlijk, Fritz, om de wereld een beetje leuker te maken?

Ik leuk ?
Nou om te beginnen doe ik:
http://video.google.com/videoplay?docid=4499562022478442170&q=global

maar ook: ISBN:9045014645

best leuk en tevens waardevol voor de wereld !

op 06 06 2007 at 14:12 schreef Peter Breedveld:

Nou weet ik nog niks. Kun je niet normaal communiceren of zo? Als ik vraag wat jij doet om de wereld een beetje leuker te maken, dan zou je daar toch op kunnen antwoorden: ‘Nou, ik doe dit en dit en zus en zo’. Dan weten wij wat jij doet om de wereld leuker te maken. Ik heb geen zin om naar een saai filmpje op YouTube te kijken en dat boekje zegt me ook niks. Salomon Kroonenberg, ben jij dat?

op 06 06 2007 at 21:27 schreef Fritzie:

Doe dat filmpje nou maar. interessant genoeg en niet youtube, maar wat serieuzer.
20€ voor een Kroonenberg en je verrijkt je leven.
Dus niet zeuren nu, verleg je grenzen !

op 06 06 2007 at 21:34 schreef Peter Breedveld:

De wereld leuker maken noemt-ie dat. Normaal een vraag beantwoorden kan je al niet.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS