Voorjaarsschoonmaak
Thomas Cool
Nu de lente aanbreekt en iedereen overal de kriebels krijgt om het huis schoon te maken of een nieuwe relatie te beginnen, valt mijn oog op een doos waarin nog exemplaren zitten van het boek van Hans Hulst en Auke Hulst uit 1998, Werkloosheid en armoede, de oplossing die werkt, waaraan ik heb meegewerkt. Deze doos moest ook maar eens leeg, ontstaat zo de gedachte.
Het is alweer negen jaar geleden, bedenk je ook. Mijn zoon van vijf is net veertien geworden, het is niet te geloven, de tijd vliegt. De wereld is danig veranderd, we moeten nu Chinees, Hindi en Arabisch leren, dijken verhogen of leren zwemmen, alles is Internet tegenwoordig.
De analyse in het boek is echter actueel gebleven. Het boek leest nog steeds lekker weg. Het heeft goede recensies gehad en terecht. Het heeft bijvoorbeeld goed verkocht bij het Dickensmuseum. In de tekst is sprake van guldens maar dat maakt niet uit want aangepaste cijfers in euro’s zijn in de PDF van De ontketende kiezer (2003) te vinden. Dit laatste boek tilt de analyse naar het niveau van het functioneren van de democratie, terwijl Werkloosheid en armoede zich op werkloosheid en armoede concentreert en ook een langere geschiedenis en context daarvan geeft. Wie wil weten hoe (jeugd-) werkloosheid ontstaat, waarom kinderopvang zo duur is en waarom de zorg in het verzorgingshuis zo duur is, moet Werkloosheid en armoede maar eens lezen.
Werkloosheid en armoede is uniek in meer opzichten. Hans en Auke hebben inspiratie geput uit mijn Trias Politica & Centraal Planbureau (1994), ze hebben daar hun eigen research aan toegevoegd, en in overleg is een tekst ontstaan die zowel journalistiek als wetenschappelijk verantwoord is. Door deze combinatie en aanpak bevat het boek passages die nergens anders te vinden zijn.
Hoe krijg ik die doos leeg? Ik heb inmiddels exemplaren weggegeven maar voel me daar ongemakkelijk bij omdat vaak de associatie gratis = waardeloos’ ontstaat. Met Internet komt daar gelukkig geleidelijk aan verandering in, met veel gratis maar toch zinvolle websites, maar toch. Oplossing: laat ik er vijf euro per stuk voor vragen, met 2,50 aan verzendkosten. Wie 7,50 overmaakt op mijn giro 3736767 t.n.v. Thomas Cool te Scheveningen, krijgt een exemplaar toegezonden, zolang de voorraad strekt. Vermeld je emailadres voor eventuele terugmelding (bijv. adres onduidelijk of voorraad op).
Lees hier een fragment uit het boek over een cruciale ontwikkeling in de geschiedenis van het Centraal Planbureau en van de voorbereiding van het rijksbeleid ten aanzien van werkloosheid en armoede.
Thomas Cool is econometrist en samen met journalist Hans Hulst auteur van De ontketende kiezer(2003).
Algemeen, 19.03.2007 @ 10:35
4 Reacties
op 20 03 2007 at 12:11 schreef WieboXL:
na 2 dagen nog steeds reacties! verbaasd me nix!! Het stuk gaat ook helemaal nergus over!
op 20 03 2007 at 19:44 schreef Thomas Cool:
Nou ja, op de giro zie ik dat iemand al een exemplaar gevraagd heeft. Iedere lezer is er een!
Ook kocht iemand het boek over de economie van de Antillen, waar hetzelfde economische probleem van een mismatch van belastingen en premies en minimumloon speelt, zie http://www.dataweb.nl/~cool/Papers/PENAFC/Index.html
op 20 03 2007 at 20:03 schreef dewanand:
leuk boek, zoveelste over economie. beetje water naar zee dragen.
schrijf eens een boek met als thema:
economische deportatie van alle moslims, zwarten en allochtonen uit Europa. Vol is vol.
HIermee kan je naam maken als extreem rechtse econoom.
tijd voor actie.
dewanand
ps
mijn nieuwe site regel ik morgen.
op 20 03 2007 at 20:29 schreef Thomas Cool:
Hi Denawand,
Ik moet bekennen dat je benadering een totaal andere is dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Maar je suggestie (eerder gedaan) dat een blanke man (zoals Jan Peter Balkenende ?) alle meisjes in Afrika eens zwanger maakt, om daarmee hopelijk het intelligentiepeil te verhogen, is inderdaad een boeiende. JPB mag het van me proberen. Om daar nu het label "economie" op te plakken, nee, ik vrees dat dit niet past bij wat ik in de schoolbankjes over "economie" heb geleerd.