Gregorius Nekschot
Een psychiater kenschetste de persoonlijkheid van Gregorius Nekschot (Summer of Love, 1967) op basis van zijn prenten, als ‘eng en gevaarlijk’, maar Gregorius wordt steeds salonfähiger. Hij is tegenwoordig wel mooi de huiscartoonist van het instituut Propria Cures. Zie het interview met de meester. Koop de bundel. Meer cartoons op Misselijke Grappen .
Algemeen, 18.03.2007 @ 10:48
12 Reacties
op 18 03 2007 at 23:28 schreef Wampie:
Vanavond werd ‘Tatort Linnaeusstraat’ uitgezonden, een Duitse documentaire over de moord op Theo van Gogh en verdenkingen tegen de AIVD. In de Duitse documentaire merkt een van De Vrienden van Theo van Gogh op dat deze moord effectiever is geweest dan een bom met vele slachtoffers, omdat mensen nu niet meer durven te zeggen wat ze denken, daarbij verwijzend naar de zelfcensuur van cabaretiers en cartoonisten. "De komende vijftig jaar zal geen cartoonist Mohammed nog durven tekenen."
Daarbij wordt voor het gemak het werk van Gregorius Nekschot vergeten. Maar waarom zou je een moedige cartoonist aankaarten als je het ook over jezelf kunt hebben?
Feit is dat Van Gogh door zijn dood vooral de mond is gesnoerd als opiniemaker en columnist. Zijn films waren veel minder controversieel. In werkelijkheid vonden sommige Vrienden zijn schrijfsels weinig chic en wellicht slechte reclame voor de films. Met een reactionaire regisseur dreigt in medialand al snel het verdomhoekje. Over zijn weblog ‘De Gezonde Roker’ werd wat lacherig gedaan. Aan ‘Submission’ heeft Van Gogh gewoon meegewerkt, niet afhankelijk van enigerlei goedkeuring en onder zijn eigen vlag.
Juist in zijn rol van columnist heeft Van Gogh zich gehaat gemaakt bij de culturele elite, politici en islamfundamentalisten — en geliefd bij zijn fans. Bij leven werden zijn columns beter gelezen dan zijn films bekeken.
Het bij herhaling negeren van Van Gogh als columnist door mensen die zeggen dat ze zijn beste vriend waren, is een vorm van grafschennis.
op 19 03 2007 at 12:22 schreef Bernadette:
Helemaal mee eens, Wampie.
op 19 03 2007 at 12:56 schreef wouter:
Weet iemand waar het lied van Hans Teeuwen na te lezen is?
op 19 03 2007 at 13:22 schreef Jan:
Hier!
Zet God op de pot, steek de profeet in je reet en dans voor het vrije woord. En als je dan wordt doodgeschoten heb je van dit lied genoten. De een die wordt verdreven, de ander wordt vermoord; hiep, hiep hoera het vrije woord!
Christenhonden, geitenneukers, iedereen doet mee. Jezus en Mohammed op een openbare plee. Nee ik mag niet kwetsen, mijn excuses, en voor straf laat ik me pijpen door de Meiden van Halal.
Het vrije woord gaat nooit verloren, al vliegen de kogels om je oren. Maar als zon baard me dood wil schieten, hoop ik dat-ie mist. Want ik ben een bon-vivant, ik ben geen zelfmoordterrorist.
op 19 03 2007 at 13:39 schreef Peter Breedveld:
Wat een fantastische tekst. Hier kun je naar Teeuwen kijken en luisteren.
op 19 03 2007 at 14:49 schreef Wampie:
Hans Teeuwen was geweldig, ook zijn ’toespraak’!
Schattig trouwens om Max Pam tijdens het interview met Hans Teeuwen op het GS-filmpje te zien hopen dat de microfoon na afloop ook bij hem komt.
op 19 03 2007 at 19:02 schreef Tjerk:
Dat, of hij wilde Hans Teeuwen niet kwijtraken in de massa, en nog even met ‘m napraten.
Intenties toeschrijven zegt veel over jezelf.
Gokje. Jij hebt het niet zo op Max Pam, Wampie?
op 19 03 2007 at 23:12 schreef Wampie:
Ha, Tjerk. Ik volg Max Pam graag, hoor, en lees de meeste van zijn stukken. Meestal vind ik hem een goed en scherp schrijver. Maar ik weet ook dat hij een enorme ijdeltuit is, vandaar mijn grapje. Verder vind ik de informele strijd om het Beste Vriend-zijn van Theo van Gogh intrigerend. Gewoon, uit belangstelling voor de menselijke soort.
op 19 03 2007 at 23:32 schreef Tjerk:
@Wampie; Helder! Zowel wat Pam betreft, als wat de competitie om de beste-vriend-van-theo te zijn betreft.
Wat wel opvallend is, is dat in de kring rond Theo van Gogh een aantal spraakmakende opinievormers zitten, die stuk voor stuk staan voor de vrije expressie. Ik raak altijd weer gerustgesteld als ik Theodor Holman of Max Pam over de vrijheid van meningsuiting hoor spreken.
op 20 03 2007 at 12:31 schreef Ad:
Apropos zelfcensuur bij cartoonisten:
Vorige week vond in het persmuseum de uitreiking van de junior inktspotprijs plaats. Gebruikelijk daarbij is dat iemand dan een praatje houd en de aanwezige cartoonisten wat veren tussen de billen plant.
Zoniet deze keer.
Spreker was Jaffe Vink, die de stelling poneerde dat de cartoon inmiddels wel op sterven na dood was, gezien alle veilige, gemakzuchtige, gezellige meuk die was geproduceerd.
Dat was erg leuk. Vooral in die situatie.
(overigens won ons aller Mirjam Vissers de derde prijs).
op 20 03 2007 at 12:33 schreef Ad:
ojee. d/t foutje
op 20 03 2007 at 18:12 schreef Tjerk:
Tja, ik vind het plaatje hierboven ook gemakzuchtig. En niet eens gezellig.
Wat is Gregorius z’n punt? Dat een geadopteerd kind in handen van een pedofiele pleegvader kan vallen? Of dat gereformeerde gristenen zulke notoire incestplegers zijn?
Beetje niveau poep- en pieshumor. En dat heb ik trouwens met veel van zijn prentjes. Die zijn een eindeloze herhaling van hetzelfde standje. De schok is er lang van af, en de boodschap, zo die er al was, is te generiek geworden.
Kom op Nekschot! Verzin eens iets nieuws!