Eindejaarslijstjes: boeken
Peter Breedveld
Illustratie door Dick Matena uit Om wat er nog komen moet.
Eindejaarslijstjes zijn leuk. De komende dagen ga ik u lastig vallen met mijn favoriete films, boeken, CD’s en stripboeken van het afgelopen jaar. U wordt van harte uitgenodigd om er uw eigen top 5 aan toe te voegen. Vandaag mijn favoriete boeken.
Ik heb het afgelopen jaar verdomd weinig nieuw werk gelezen. Het meest gegrepen werd ik door een boek dat al in 1976 verscheen: The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind van Julian Jaynes. Verder ben ik me een weg aan het vreten door de Griekse en Romeinse klassieken, want ik ben thans geobsedeerd door de Oudheid. De beste roman die ik las verscheen in 2005 en mag dus niet in mijn Top 5 worden opgenomen: Los van de Vlaming Tom Naegels, over een journalist die wordt verscheurd tussen zijn politieke correctheid en de harde realiteit van de multiculturele samenleving.
1) Hafid Bouazza en Dick Matena: Om wat er nog komen moet. Zie ook hier. In zijn voorwoord schrijft Bouazza dat de gedichten in deze bundel te expliciet’ zijn om erotisch te worden genoemd’. Dat suggereert een hoop liederlijke vunzigheid, maar zo is het niet! Dit is pure, gevoelige, aanstekelijke poëzie uit de Arabische middeleeuwen. Volgens Suzanne Meeuwissen van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, dat dit niet wilde financieren, is dit pornografie en dus geen literatuur en bovendien, mekkerde ze, zouden moslims hier aanstoot aan kunnen nemen. Dat is allemaal al erg genoeg, maar waar ze echt volledig de mist ingaat is als ze zegt dat de culturele rijkdom’ in dit derde deel van Bouazza’s Arabische Bibliotheek ontbreekt. Ik beweer het tegenovergestelde: dankzij Bouazza krijgen we eens iets heel anders van de Arabische wereld te zien dan die explosieve schreeuwlelijkerds die we dagelijks via de media voor onze kiezen krijgen. Bouazza is de ultieme bruggenbouwer! Ga dus eens deaud, mevrouw Meeuwissen en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds! O nee, dichter Bouazza zegt het natuurlijk weer veel mooier: mogen ze verkracht worden door vier kameelhengsten. Dat zal ze leren.
2) Jonathan Israel: Radicale Verlichting. Dit is adequaat tegengif voor de ziekelijke weg-met-ons-mentaliteit die in progressieve kringen woekert. Israel laat zien hoe belangrijk Nederland was voor de Verlichting. Dankzij Spinoza en een hele keur aan Nederlanders waarvan ik nog nooit had gehoord hebben wij nu het Vrije Westen, dat het waard is om bevochten te worden. Een historicus die meeslepend schrijft en zich in het huidige multiculturele debat mengt en een paar harde statements durft te maken. Israel is een held. Besteed die 80 euro, die dit boek kost, het is een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.
3) Naema Tahir: Kostbaar bezit. Dit boek besprak ik hier:
Is het dan niemand opgevallen dat Kostbaar bezit vooral ook een hartstikke geil boek is? Ja, ik zal het maar eerlijk toegeven, voor mij werkt het. Ik weet ook wel dat het niet in orde is dat een oom zijn minderjarige nichtje neukt, maar mevrouw Tahirs prikkelende pen won het van mijn verontwaardiging. Ik vind het een schande dat de verstikkende maagdelijkheidscultus in veel culturen vrouwen tot wanhoopsdaden drijft, maar ik was er tijdens het lezen van Kostbaar bezit niet zo mee bezig. En ja, het laatste verhaal (Kostbaar bezit bestaat uit drie kortverhalen), Devotie, gaat over een strenggelovige vrouw die wordt verscheurd door haar loyaliteit aan haar afvallige, door kinky seks geobsedeerde man en die aan de islam en zou je dus als een prikkelend politiek statement kunnen zien, maar ik kreeg er vooral zin in seks van.
Twee keer het woord prikkelend’ in één alinea. Waar was ik met mijn gedachten?
4) Jona Lendering: Oorlogsmist. Lees mijn interview met deze briljante historicus hier:
Geschiedenisboeken moeten aanzetten tot denken over het heden, anders hoef je het verleden ook niet te bestuderen. In feite is het onvermijdelijk dat je parallellen ziet, omdat de oudhistoricus alleen die dingen kan zien die hij uit de eigen tijd herkent. Hij heeft een ander vak dan een journalist, die als hij iets niet begrijpt, kan doorvragen en zo eventuele vooroordelen kan afleren. De historicus moet het doen met een beperkt aantal bronnen en zal nooit buiten zijn vooroordelen kunnen treden. Hij kan hooguit waarnemen dat iets in het verleden net als nu lijkt te zijn geweest, of net niet. Je kunt alleen dingen in het verleden zien die je ook in de eigen tijd herkent.
5) René Süss: Luthers theologisch testament. In zijn proefschrift Luthers theologisch testament – Over de joden en hun leugens betoogt theoloog René Süss dat Luther zijn hele leven een virulente antisemiet is geweest. Hij promoveerde in het hol van de leeuw, de Brusselse faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid. Wat de Brusselse gemoederen waarschijnlijk het meest heeft verhit, is de rechtstreekse lijn die Süss trekt van Luther naar Adolf Hitler en de holocaust: De reformator en de dictator reiken elkaar over de eeuwen heen de hand in hun mateloze, radicale en obsessieve jodenhaat.’ Lees mijn artikel over dit boek.
Mijn favoriete films van 2006 staan hier.
Algemeen, 31.12.2006 @ 15:43
14 Reacties
op 01 01 2007 at 10:11 schreef Bitterzoet:
zou het lukken? Ben ik nog geblockt of mag ik weer in 2007?
de beste wensen aan iedereen…. en vonden jullie Lebbis & Jansen ook zo drakerig?
op 01 01 2007 at 12:19 schreef wablief?:
een gelukkig nieuwjaar allemaal!!!!
op 01 01 2007 at 23:31 schreef Wampie:
Ha, Bittertje, leuk dat je hier nog/weer bent!
Geblockt? Of bedoel je een writer’s block?
Het valt me wel van je tegen, hoor, dat je blijkbaar verwachtingen had van Lebbis & Jansen.
op 02 01 2007 at 02:27 schreef CoJo:
"Eindejaarslijstjes zijn leuk. De komende dagen ga ik u lastig vallen met mijn favoriete films, boeken, CDs en stripboeken van het afgelopen jaar."
Gelukkig nuanceer je je eigen stelligheid al, Peter. Eindejaarslijstjes zuigen en zijn eigenlijk vooral leuk voor degene die denkt dat de wereld zit te wachten op zijn oudejaarslijstjes.
Toch wens ik je een geweldig 2007! Keep up the good work.
op 02 01 2007 at 11:01 schreef Peter Breedveld:
Eindejaarslijstjes zuigen en zijn eigenlijk vooral leuk voor degene die denkt dat de wereld zit te wachten op zijn oudejaarslijstjes.
Ja dat hoor je vaak. Nou en?
Je hebt nog mijn favoriete CD’s en mijn favoriete stripboeken te goed. So stay tuned!
Verder veel dank.
op 02 01 2007 at 13:59 schreef CC:
@Peter en andere loggers,
De beste wensen voor 2007
ON-TOPIC
Interessante boekenlijst die mijn leeshonger prikkelt.
m.vr.gr.
CC
op 02 01 2007 at 14:10 schreef Ad:
hee, bitterzoet is ‘r weer. leuk.
peter, over cd’s gesproken, nog bedankt voor de juana molina-tip!
op 02 01 2007 at 15:15 schreef Peter Breedveld:
Bittertje heeft zeker een nieuw IP-nummer. Ik heb, in het voorbijgaan, tien minuten Lebbis en Jansen gezien. Dat was een volstrekt humorloze jeremiade over de Schipholbrand, waarbij de Stalinistische geschiedvervalsing uiteraard niet werd geschuwd.
Ik wil wedden dat een dergelijke klaagzang over de affaire met het gifschip Probo Koala (verantwoordelijke politicus: GroenLinks-wethouder Marijke Vos – dodental: tien. Waar blijven de posters waarop Vos wordt afgeschilderd als moordzuchtige, gewetenloze koloniaal?) heeft ontbroken.
Vond je Juana Molina goed? Heb ik nog een tip: Jesca Hoop.
op 02 01 2007 at 15:31 schreef Wampie:
Begrijp ik goed dat Bittertje een ban aan haar rok heeft gehad? Toch niet omdat ze hier meer blote piemels wilde zien?
op 02 01 2007 at 15:36 schreef Peter Breedveld:
Wat dacht je. Blote piemels eisen, dat kan echt niet.
op 02 01 2007 at 19:11 schreef Max J. Molovich:
Gelukkig Nieuwjaar, herr Breedveld. Moge elk denkbaar Opperwezen u ook in 2007 genadig zijn.
op 02 01 2007 at 19:14 schreef Bitterzoet:
Ha Wampie, ha Ad, alles goed? Ja, ik ben er weer. Even, denk ik, haha. Want blijkbaar is de opheffing van mijn ip-ban niet echt de bedoeling.
Wees gerust Wampie, ik had geen verwachtingen van Lebbis & Jansen. Totaal *niet* zelfs. Kun je nagaan; wat een prestatie dat ze me desondanks tóch nog misselijk kregen. Heb het niet langer dan 10 minuten kunnen aanzien.
op 02 01 2007 at 19:22 schreef Peter Breedveld:
Nee hoor, Bittertje mag blijven. Maar denk erom: geen gezeur over blote piemels.
Dank u wel, tovaritch Molovitch. U ook een heel fijn nieuwjaar gewenst, en moge Allah uw pad verlichten.
op 04 01 2007 at 12:27 schreef KeesB:
Interessante lijst Peter, ik zou al deze boeken wel willen lezen. Ook je filmlijst vond ik leuk, alleen The Departed en Brokeback Mountain gezien, kan met beide keuzes instemmen. Benieuwd naar je muzieklijst.