Pas op voor de NVJ!
Stan de Jong
Illustratie: Ilah
Weet u waar ik nu zo bang voor ben, na de voor de Telegraaf-journalisten goed afgelopen gijzelingsaffaire? Voor de NVJ!
Klinkt gek, want als er een ingeslapen, politiekcorrect clubje is, dan wel deze Vereniging voor Journalisten. Het vakbondje dat zich doorgaans liever bezig houdt met de persvrijheid in Kuifje-staten dan in het eigen land. Wij van de NVJ waarschuwen Kirgizië voor de laatste keer! Is wel zo gemakkelijk en veilig, en je komt nog eens ergens als NVJ-bestuurder, nietwaar?
Blaffende schoothondjes bijten niet.
Waarom zou iemand in hemelsnaam voor de NVJ bang zijn, is dan ook de volkomen terechte vraag. Welnu, lieve lezer, dat komt door het volgende. De roep om een verschoningsrecht voor journalisten klinkt na de gijzeling van Mos en De Haan (een actie die door de heren zelf inmiddels als ‘fascistisch’ is gekenschetst – zo kennen we De Telegraaf weer) luider dan ooit. In navolging van advocaten en artsen moeten journalisten zich kunnen beroepen op een beroepsgeheim, is de redenatie.
Probleempje is alleen: wie is een journalist? De beroepsgroep is, anders dan advocaten en medici, niet gedefinieerd. Iedere idioot die een pen kan vasthouden mag zich journalist noemen – het is terecht een vrij beroep. Dat betekent echter wel dat ook drugsbaron Steve Brown en vermeend afperser cq zakenman Erik de Vlieger zich inmiddels onder deze beroepsgroep scharen. En als Mink Kok verstandig is, spijkert-ie vandaag nog een bordje met ‘Mink – journalistiek & copy’ aan zijn celdeur. Hoeft-ie nooit meer te vertellen van wie die toch al die gestolen dossiers heeft gekregen. Dat behoort tot mijn verschoningsrecht!
Enfin, mijn twijfels hierover heb ik in het blogje hieronder reeds uit de doeken gedaan.
Maar nu komt de NVJ redding bieden. Het voormalige schoothondje van persbreidelaar P.H. Donner zal, zo is mijn voorspelling, in eendrachtige samenwerking met de overheid gaan werken aan een regeling waarin journalisten na een selectieprocedure voortaan geregistreerd moeten worden. Om aldus aan het duivelse dilemma te ontsnappen. En wat is er nu gemakkelijker en rechtvaardiger dan dat de NVJ de selectie voor haar rekening neemt?
Goedgekeurd door de NVJ? Dan krijgt u recht op verschoning. Word lid van de NVJ. Uit naam van het Vrije Woord!
Ja, de NVJ zal in de toekomst gaan bepalen wie zich journalist mag noemen. Geenstijl? Liever niet. Micha Kat? Gatverdamme. Pamela Hemelrijk? Die paranoïde heks komt er bij ons niet in! Stan de Jong? Heeft geen eens een journalistieke opleiding genoten.
Daarom zeg ik: liever geen verschoningsrecht voor journalisten. Hoe paradoxaal het ook is, daarmee is het Vrije Woord het meest gediend.
Stan de Jong (1963) publiceerde De Deventer moordzaak de omstreden veroordeling van Ernest L. (uitgeverij Balans) en Prettig weekend ondanks alles (uitgeverij Xtra). Momenteel werkt hij als onderzoeksjournalist bij Nieuwe Revu en neemt hij waar als NRC Ombudsman voor Micha Kat die, serieus, in Kazachstan zit.
Algemeen, 05.12.2006 @ 10:29
3 Reacties
op 05 12 2006 at 10:57 schreef Dany:
Theoretisch heb je helemaal gelijk. Maar het verschoningsrecht van advokaten wordt ook met voeten getreden in Nederland. Afluisteren van telefoons. Afluisteren van gesprekken in HvB’s en gevangenissen. Onderscheppen van electronische communicatie.
Dus wat mij betreft mogen ze het aan iedereen geven. Want het stelt weinig meer voor.
op 05 12 2006 at 16:19 schreef Oobio:
Ik miste nog de vermelding van http://www.denieuwereporter.nl, waar de nederlandse journalistiek al bloggend over de toekomst van de journalistiek in Nederland bespreekt.
Wat mij verder opvalt zijn de ‘kattensprongen in het nauw’ van de zgn. ‘oude media’ en de overheid om controle op haar onwenselijke en ongewelvallige communicatiestromen te krijgen.
Veel gewichtige zaken zijn met de komst van het internet en de opkomst van het blogfenomeen namelijk veel transparanter geworden.
Dit heeft als gevolg dat het nu niet alleen de overheid is die de burger controleert (in Nederland schijnt er meer te worden afgeluisterd dan waar dan ook in de wereld), maar dat de burger nu ook kans ziet effectief mee te doen in het publiek debat en met behulp van moderne techniek ook de overheid en haar instellingen een klein beetje beter in de gaten kan houden.
Niet dat dit rechtstreeks met de gijzeling van journalisten te maken heeft, maar dit zou volgens mij een randverschijnsel kunnen zijn van het paniekvoetbal dat gespeeld wordt wanneer men de controle op informatie verliest.
Of zie ik dat verkeerd?
Goede blog trouwens.
op 16 12 2006 at 11:26 schreef m.:
wat een leuke tekeningetjes allemaal van Ilah in deze editie………
JUMMIEEEEEEEE !!!!!!!!!