Micha Kat
Stan de Jong
Micha Kat is beslist een wonderlijke figuur. Ik ken hem eigenlijk al jaren (maar niet heel goed). Begin en midden jaren negentig kruisten onze wegen elkaar toen ik nog in Utrecht woonde en vooral voor onderwijsbladen (saaaaaiiii) slecht betaalde stukjes pende. Micha had een column in zo’n onderwijsblad en was net als ik jurist. En Micha deed ‘het’ met de hoofdredactrice van het faculteitsblad waar ik ooit redacteur was geweest.
Ik was eigenlijk wel een beetje jaloers op Micha. Niet vanwege die dame overigens. Micha had het goed voor elkaar. Hij freelancte voor het gezaghebbende NRC Handelsblad, was hoofdredacteur van een nieuw en lekker juridisch blaadje (ik meen Mr. maar het kan ook dat andere magazine zijn geweest, alles met rechten was booming in die jaren) en had een fraai gevulde orderportefuille. Ik daarentegen begaf mij in de gutter der vaderlandse journalistiek. Wat had hij dat ik niet had? Een grote bek zeker! Brutale schoft!
Enkele jaren geleden kwam ik Micha Kat weer tegen. Inmiddels was mijn situatie aanzienlijk verbeterd. Ik was toegetreden tot het mij geliefde blaadje HP/De Tijd en timmerde eindelijk een beetje aan de journalistieke weg. Micha woonde vlakbij de redactie in de Amsterdamse Pijp, maar werkte niet meer voor NRC. Sterker, hij leefde danig in onmin met de courant die hij partijdigheid en nepotisme verweet – een verlengstuk van het establishment.
Eerst op de site van Theo van Gogh, later op een eigen website, NRC Ombudsman, onder de naam Lux et Libertas-ombudsman streed Micha zijn heilige strijd.
Querulantje. Paranoide complotdenker. Rancuneuze idioot. Zo werd wel geringschattend over Kats woedende epistels gesproken door het zogenaamde denkende deel der natie. Wie de nuance zocht, was nu niet bepaald bij Micha aan het juiste adres.
Maar De Gezonde Roker was populair in die dagen en Kats ronkende stukjes tegen NRC-redacteuren vonden gretig aftrek in de grachtengordel. Dus had de gedachte bij HP – in die jaren nog het bijtertje onder de opiniebladen – postgevat om Kat maar eens te bevragen over zijn motieven en argumenten. Aan ik-zei-de-gek de eer Micha een interview af te nemen. Voor het resultaat leze men: De kwelgeest van NRC.
Tijdens dit interview in 2003 maakte Kat een verre van opgefokte of gefrustreerde indruk. Hij legde rustig uit wat er volgens hem mis was met het eens zo na aan zijn hart gelegen NRC. Ik begreep hem, was het deels met hem eens en bewonderde zijn eenzame kruistocht. Want men mag nooit onderschatten wat er over je heenkomt als je je tegen de gevestigde orde keert.
Micha Kat vuurt wild om zich heen. Soms schiet hij mis, soms schiet hij raak en af en toe schiet hij in zijn eigen voet. Maar maakt dat de kern van wat hij te zeggen heeft minder waar?
Op dit moment woont Micha – heus – in Kazachstan. Hij mag zich, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen, een persoonlijke vriend van Borat noemen. En zijn queeste gaat onverminderd voort. In april 2007 staat de premiere van Cultural learnings of Kazachstan for Make Benefit Glorious Nation of Holland gepland. Lijkt me de moeite waard.
Stan de Jong (1963) is schrijver en journalist. In 2003 publiceerde hij het boek De Deventer moordzaak de omstreden veroordeling van Ernest L. (uitgeverij Balans). Eind 2005 kwam Prettig weekend ondanks alles uit bij uitgeverij Xtra, over de moord op Van Gogh. Momenteel werkt hij als onderzoeksjournalist bij Nieuwe Revu.
Algemeen, 27.11.2006 @ 13:39
2 Reacties
op 29 11 2006 at 18:34 schreef Jeroen Mirck:
Met Micha Kat heb ik nauw samengewerkt toen ik hoofdredacteur was van studentenblad Memory Magazine. Een gedreven man, die deskundig schrijft over accountancy en advocatuur. Toch laat hij niet na om in zijn ogen ‘foute’ mensen uit het wereldje genadeloos op hun nummer te zetten. Het juridische blad dat hij maakte, heet trouwens Amice, maar het bestaat niet meer.
De kritische bejegening van NRC Handelsblad heeft alles van een queeste. Daarin slaat Kat soms te ver door. Dat doet echter weinig af aan zijn andere werk.
Lees ook eens dit uitgebreide journalistieke profiel van Kat:
http://www.netkwesties.nl/editie63/artikel1.html
op 29 11 2006 at 22:30 schreef stan de jong:
Gelezen, prima stuk op Netkwesties.
Overigens viel me op dat Netkwesties inmiddels gesponsord wordt door… NRC Handelsblad. Ik ruik een complot!