Home » Archief » The proposition


[26.10.2006]

The proposition

Peter Breedveld

eva7groot (26k image)
Illustratie: Mirjam Vissers

Den Haag heeft een stuk of vier bioscopen, en die draaien allemaal dezelfde films. Je kunt in bijna elke bioscoop gaan kijken naar Zwartboek, Baas in eigen bos, Afblijven, The devil wears Prada en An inconvenient truth. Voor een meesterwerk als The proposition is dan natuurlijk geen plaats. Die is in Nederland rechtstreeks op DVD uitgebracht en dan mag je als liefhebber van goede films nog van geluk spreken.

The proposition is een Australische film van regisseur John Hillcoat. Het scenario is van rockmuzikant Nick Cave. Het is een western, maar dan gesitueerd in het Australië van de 19e eeuw. Dat er nooit eerder iemand op het idee is gekomen! Net als het Wilde Westen heeft Australië kolonisten, een inheemse bevolking die in de weg staat, ruwe mannen in lange leren jassen en een zinderend decor van rood woestijnzand en gele rotsen. Cave en Hillcoat hebben er alles uitgehaald wat er viel uit te halen en dat loont. The proposition is waanzinnig mooi gefilmd, bloedjespannend en propvol interessante personages. Daarnaast is de film een echt Kunstwerk, in de zin van dat het iets zinvols zegt over het bestaan op deez’ aard.

propositionposter (22k image)

Ik vermoed dat Nick Cave verantwoordelijk is voor het slagen van deze film. De man heeft zich in zijn liedjes altijd al een begenadigde verhalenverteller getoond in de traditie van de oude balladezangers uit het Wilde Westen. Sfeer en markante personages zijn Caves handelsmerk en dat zit dus ook allemaal in The proposition. Ook de soundtrack (beslist klikken, gratis te beluisteren) is typisch Cave, een mengeling van Bluegrass en Aboriginal dreamtime:

“When,” said the moon to the stars in the sky
“Soon,” said the wind that followed the moon
“Who,” said the cloud that started to cry
“Me,” said the rider, dry as a bone

Het verhaal gaat over een man, Charlie Burns, gespeeld door de broodmagere Guy Pearce, die zijn broer Arthur voor de politie moet opsporen. Doet hij dat niet, dan hangt de hoofdcommissaris zijn 14-jarige broertje op kerstavond op. Het wordt al snel duidelijk dat de drie broers betrokken zijn bij een afschuwelijke verkrachtingsmoord, maar een blanke ziel heeft in The proposition niemand. Het zijn allemaal gore hufters, maar bij iedereen schijnt ook wel iets goeds, iets edels door.

PropositionPearce (16k image)
Guy Pearce

De meedogenloze politiecommissaris, prachtig gespeeld door Ray Winstone, is een man die vecht tegen zijn eigen teloorgang. Je ziet zijn verzet tegen de verrotting, de corrumperende invloed van zijn omgeving, die als een kanker aan hem vreet. Hij was naar deze Australische nederzetting gekomen om er beschaving te brengen, de wet te handhaven, maar inmiddels is hij bijna compleet gedemoraliseerd. Tegen de verzengende hitte, de stof en het zweet en de onvermijdelijke radeloosheid is ook hij niet bestand. Het gezag over zijn mannen weet hij alleen met getrokken pistool nog enigszins uit te oefenen, maar zijn eigen grenzen heeft hij allang geleden overschreden. Er is nauwelijks verschil meer tussen hem en de boeven op wie hij jaagt en hij weet het.

Daarom wil hij per se dat zijn vrouw niet naar zijn werk komt. Ze wordt gespeeld door Emily Watson, een porseleinen pop met een warm kloppend hart. Watson is de verpersoonlijking van het Britse Koninkrijk, dat in de meest desolate woestenijen stug blijft vasthouden aan het onverstoorbare Britse decorum. Midden in de broeierige, zweterige stofbende houdt zij de schijn op in een gezellig Engels landhuisje met een keurig aangeharkte voortuin. Een zeepbel waar de boze buitenwereld angstvallig wordt buitengehouden.

Maar Watson komt haar man opzoeken op zijn werk, ziet hem tot zijn oksels in de onuitsprekelijke goorheid bezig en vlucht geschrokken weer naar haar droomwereldje. Ze sleept de vuile gorigheid van buiten zó mee haar huisje in. De schade is onherstelbaar, er zit nu een scheur tussen de beide realiteiten. De betovering is gebroken. Een invasie van de smerigheid, het meedogenloze geweld, de waanzin, het bloed en de stront en het stof, is niet meer te vermijden.

PropositionWinstoneWatson (11k image)
Ray Winstone en Emily Watson

Goed beschouwd balanceert iedereen in The Proposition op de dunne lijn tussen fragiele menselijkheid en monsterlijke chaos. Er is een mooie bijrol van de gelooide John Hurt als immorele premiejager met een poëtische inborst, de meeste Aboriginals in de film zijn gedwongen partij te kiezen: als handlanger van de koloniale bezetter of als guerillastrijder of outlaw (eindelijk eens een film, trouwens, waar Aboriginals niet worden neergezet als weerloze slachtoffers van de boze blanke man).

Winstone is in elke film, waarin hij speelt, een goedzak die niet alleen het hoofd moet bieden aan de barbaarsheid die hem van buiten bedreigt, maar vooral ook aan de zwartheid die in hemzelf zit. Een knuffelige teddybeer die op het punt staat in een grizzly te veranderen. Zie hem bezig in het magnifieke Sexy Beast, als hij tot het uiterste wordt getergd door de psychopathische Ben Kingsley.

Guy Pearce heeft het ’t moeilijkst. Hij lijkt murw geslagen door de loyaliteit aan zijn levensgevaarlijke broer, die hem zijn leven lang lijkt te hebben meegesleept in zijn hypergewelddadige, destructieve waanzin. Uiteindelijk moet hij kiezen tussen zijn broederliefde en een einde aan die waanzin.

PropositionPearceHuston (12k image)
Guy Pearce en Danny Huston

Ik zie een film het liefst op een groot scherm in de bioscoop (zonder het popcorn knagende, telefonerende, schreeuwende, stinkende, weerzinwekkende gajes dat geen ander levensdoel lijkt te hebben dan andermans plezier vergallen), maar het voordeel van de DVD is dat er extra’s opstaan, in de vorm van interviews met de acteurs, de regisseur en de scenarist. Bijna allemaal vertellen ze hoe zwaar het was om lagen wollen kleding te dragen in de beukende hitte van de Australische outback. En je ziet het aan ze, je ziet ze lijden. Je ziet ze halfgek worden.

Een juweel van een film.

Peter Breedveld staat volgens het Kieskompas het dichtst bij het CDA en het verst van GroenLinks.

Algemeen, 26.10.2006 @ 15:25

[Home]
 

9 Reacties

op 26 10 2006 at 15:55 schreef Frans Groenendijk:

"Peter Breedveld staat volgens het Kieskompas het dichtst bij het CDA en het verst van GroenLinks."

Was ook bij mij de uitkomst! Zegt dat wat over ons of over het kieskompas?

op 26 10 2006 at 15:59 schreef Peter Breedveld:

Mijn collega’s komen ook allemaal uit bij ggggristelijke partijen. Een complot van de VU en Trouw?

op 26 10 2006 at 17:06 schreef Max J. Molovich:

Bedankt voor de tip. Een paar jaar geleden heb ik de film The Tracker gezien, van de Nederlander Rolf de Heer. Over een premiejager die met de hulp van een spoorzoeker (een zogenaamde ’tracker’) een aboriginal achterna zit die verdacht wordt van de moord op een blanke vrouw. Had ook iets van een Western (ze reden op paarden), maar viel eigenlijk behoorlijk tegen. Het miste net die oud-testamentische zwaarte waarvoor je dag en nacht bij Nick Cave kunt aankloppen.

op 26 10 2006 at 21:46 schreef DvR:

Nick Cave is inderdaad een geweldige verteller! Niet alleen in zijn songteksten maar ook in zijn verhalen. Voor zijn boek "And the ass saw the angel" (net weer opnieuw uitgegeven) componeerde hij deze beginregel:

Three greasy brother crows wheel, beak to heel, cutting a circle into the bruised and troubled sky, making fast, dark rings through the thicksome bloats of smoke.

Iets later realiseer je je dat deze rondjes-door-de-rook-wiekende kraaien het laatste uitzicht vormen van de onbenijdenswaardige hoofdpersoon, die langzaam opgeslokt wordt door drijfzand. Het is het begin en tevens eind van een waanzinnig mooi verteld verhaal over een doofstomme outcast die opgroeit in een door godsdienstwaanzin en alcohol bevangen hillbilly-omgeving. Een soort inktzwarte variant op Under Milk Wood. Zeer aanbevolen dus – en ondertussen hoop ik de DVD van The Proposition op de kop te tikken.

op 27 10 2006 at 15:36 schreef Wolverine:

op 26 10 2006 schreef Frans Groenendijk:

"Peter Breedveld staat volgens het Kieskompas het dichtst bij het CDA en het verst van GroenLinks."

Was ook bij mij de uitkomst! Zegt dat wat over ons of over het kieskompas?

op 26 10 2006 schreef Peter Breedveld:

Mijn collega’s komen ook allemaal uit bij ggggristelijke partijen. Een complot van de VU en Trouw?

NEE hoor, ik kwam gewoon bij PVdV uit. Terwijl ik toch echt christelijk ben.

op 27 10 2006 at 16:24 schreef tania:

Ik kwam bij de SGP uit en het verst bij GL vandaan.

Op het forum van stand.nl viel mensen dat ook al op! Veel mensen die op Wilders of Pastors willen stemmen, krijgen SGP te horen. Wellicht omdat er geen religieuze/seculiere component in de wegingen worden meegenomen. Het kieskompas is onvolledig en deugt niet.

De stemwijzer (die ook al gebrekkig is) geeft resultaten die meer met het idee van de stemmer overeenkomen.

Kortom: gewoon invullen als tijdverdrijf en verder gezond verstand gebruiken.

op 27 10 2006 at 16:39 schreef Peter Breedveld:

De Stemwijzer adviseert mij EénNL te stemmen. Dat was ik al min of meer van plan. Het grappige is dat als ik de analyse van het Kieskompas lees, ik inhoudelijk meer overeenkomsten heb met EénNL (ongeveer 70 procent) dan met het CDA.

Dat komt door die vragen over de partijleiders, denk ik, en over de invloed van het huidige kabinet op mijn persoonlijke situatie. Ik vermoed toch dat die teveel gewicht krijgen toebedeeld.

op 27 10 2006 at 21:27 schreef Frans Groenendijk:

De stemwijzer gaf als tweede suggestie aan mij (als een van de weinige atheïsten in Nederland) ook de SGP.
Ik vermoed dat dat komt omdat ik "nee" zei tegen de (zogenaamde) rechtsstreekse verkiezing van de mp en "ja" op het mogen weigeren van leerlingen door christelijke en islamitische scholen. (alleen scholen die alle leerlingen accepteren zouden in mijn ogen het volle pond aan financiering via de belasting moeten vangen).

zie eventueel verder
en over de partij van de dieren

op 28 10 2006 at 08:40 schreef Sean:

Peter,

Gisteren naar aanleiding van jouw stukje naar de vidoetheek gerend en ‘The proposition’ gehuurd. Je hebt niets te veel gezegd: een pareltje! en voor mij de film van 2006!

Sean

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS