Home » Archief » Een prettig gesprek


[09.04.2005]

Een prettig gesprek

Lagonda

Naaktgroepstaanda (167k image)

“Hallo?”

“Ja, hallo, Karol. Kom maar verder.”

“Ik zie haast niks.”

“Nee, dat klopt. Voor jou is hier nogal donker. Mijn verontschuldigingen daarvoor. Hoe voel je je hier?”

“Ja, wel goed ja. Beter dan ik me kan herinneren.”

“Dat is mooi, maar probeer hier niet teveel te wennen, want je zult binnenkort verdergaan.”

“Verdergaan? Waar ben ik dan?”

“Nou ja, dat lijkt me duidelijk, Karol. Je bent overleden, en ik spreek nu tot jouw ziel, en je onstoffelijke restanten.”

“Mijn ziel? Met wie spreek ik eigenlijk?”

“Ja, die is goed. Met God natuurlijk! Aangenaam, overigens.”

“U bent God? Ach, Heer, ik … kan niet meer knielen, maar het is hier … U bent …”

“Jaja, ik weet het. Het is hier heel anders dan je had verwacht, nietwaar? Ik begrijp je verwarring, maar besef je dat je die zelf hebt veroorzaakt.”

“Maar dit kan de hemel toch niet zijn?”

“Dit is de hemel ook niet, Karol. Ik weet ook niet waar de hemel is, althans, ik heb hem nog niet gevonden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat er ook een voor mij is. En jij zult hem ook vinden, Karol, maar je hebt nog veel te leren. We hebben allemaal nog veel te leren.”

“Wat moet ik nog leren dan, Heer?”

“Ja, dat weet ik niet — daar gaat het nou juist om. Het is ook aan mij pas achteraf duidelijk waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. En toch gaan ze altijd op de juiste manier. Heel gek is dat, maar het voert allemaal wat ver om daarop in te gaan. Ik wilde je gewoon even spreken; geestelijk leiders zijn altijd interessant om mee te praten, al zitten er soms driftige baasjes tussen. Ik spreek niet met iedereen, moet je weten. De meeste mensen gaan hier ongezien retour. Lieden die autobommen plaatsen omdat ze mij daar mee denken te dienen, die zijn voorlopig nog niet aan evaluatie toe.”

“U evalueert mij? Wat is Uw oordeel?”

“Dat je, zoals iedereen, hebt gedaan wat je hebt gedaan. Daar is geen oordeel over te vellen. Je hebt mijn licht gereflecteerd, en mij weer iets over mezelf geleerd. Dat is blijkbaar je doel geweest, en dat zal nog heel lang je doel blijven. Net zolang totdat wij allen elkaar volledig kunnen zien en herkennen en begrijpen.”

“Ik begrijp er niks van. Uw Woord spreekt hier niet over.”

“Je bedoelt zeker de Bijbel?”

“Ja, die heb ik tot de letter gevolgd, Heer.”

“Ten eerste heb je de Bijbel niet tot de letter gevolgd, want dat is logischerwijs onmogelijk. En verder is niet alleen de Bijbel mijn woord. Mijn woord is overal, Karol. Mijn woord staat geschreven in miljarden sterren, mijn woord is te horen in het zoemen van de atomen. Mijn woord is te lezen in het telefoonboek van Vladivostok, in de bladeren aan de bomen, en in een koeievlaai die in de wei ligt. Niet alle woorden zijn even mooi, maar ze zijn allemaal nodig. Iedere letter, iedere punt en komma. Ik ben mijn Woord en mijn Woord is de Schepping. Dat is zelfs een van de weinige dingen die wel duidelijk in de Bijbel staan. Evangelie van Johannes, als ik me niet vergis.”

“Maar ik heb mij toch overgegeven aan de genade van Jezus Christus? Mijn hele leven is aan Hem opgedragen!”

“Ach ja, Jezus. Dat is een lang verhaal, en ik heb de puf niet om het te vertellen. Veel ervan heeft te maken met die typische beslommeringen waar jullie je leven mee vullen, zoals geld, aanzien en macht. Laat ik zeggen dat Jezus een nogal gelaagde persoonlijkheid had, en een groot talent voor intrige.”

“Maar hij was toch de weg, de waarheid en het leven? Hij was uw kind!”

“Niet meer dan ieder ander mens. Er is niets specialers aan Jezus.”

“Maar hij is opgestaan uit de dood!”

“Ben je bedonderd! Wat dood is, is dood. Zo heb ik dat gemaakt, en zo is dat altijd gegaan. De schepping is zoals hij is, en de dood hoort daarbij; dat blijkt nogal moeilijk te accepteren te zijn.”

“Maar dat staat toch…”

“… in de Bijbel, ja. Wat er had moeten staan, is dat de Romeinen een arme drommel uit zijn cel hebben gehaald, die de pech had enigszins op Jezus te lijken. Er had moeten staan dat ze hem twee dagen lang het vlees van zijn botten hebben geranseld,om hem daarna op het kruis te spijkeren. Zijn eigen moeder zou hem nog niet herkend hebben. Voor de zekerheid hebben ze nog maar een naambordje erboven gehangen, om eventuele twijfelaars ervan te overtuigen dat dit toch echt Jezus was die hier hing. Sommige mensen geloven echt alles, zolang het maar staat opgeschreven. Jezus werd geen haar gekrenkt, en het stond hem vrij te verschijnen en te verdwijnen wanneer het hem uitkwam. Wat-ie dan al zogenaamd voorspeld had. Nou, wonderlijk hoor. De makkelijkste manier om je toekomst te voorspellen, is door hem zelf te organiseren.”

“…..”

“Weet je wat het grote punt is? Jullie willen denken dat er ergens een betere waarheid bestaat dan die waar je al in leeft. Is mijn Schepping soms niet wonderlijk genoeg? Ik heb jullie alles gegeven wat er voor nodig is om tot inzicht te komen, en mij te begrijpen. Elke dag opnieuw, elke seconde, schreeuwt mijn bedoeling jullie toe. De waarheid is vlak onder je neus te vinden. Je kunt het pakken wanneer je maar wil, en er is niks extra’s voor nodig; geen gebed, geen speciale kleding of baard, geen omslachtige rituelen of heilig boek. Maar je wil het niet zien. Je wil fantaseren over iets beters, in plaats van van te willen weten wat er is. Je wil geloven in plaats van te kennen. Je denkt dat geloof iets goeds is, maar geloven betekent dat je de waarheid wil verdringen voor iets anders; iets dat je zelf hebt bedacht. Omdat je denkt dat je het beter weet. Omdat je, net als ik, zelf ook wil scheppen.”

“Maar… ik heb uw schepping toch gerespecteerd?”

“Denk je dat? Je hebt om te beginnen al de helft van mijn Schepping, het vrouwelijke, bestempeld als onwaardig. Wat denk je wel? Weet je hoeveel meer aandacht ik aan de vrouw heb besteed? Zo’n zaadschieter als jij hebt, die had ik in een middag in elkaar; ze doen het ook niet altijd even goed. Maar de vrouw is toegerust met een complete zelf-regulerende broedkamer, inclusief voedingsautomaten voor zelfbediening. Voedsel, warmte, geborgenheid en liefde — alles wat een mens nodig heeft, en allemaal verpakt in een wezen. Da’s nog eens andere moederkoek, hmm? Maar nee, volgens jouw wetten is het kroonstuk op mijn Schepping een werktuig van de kwaadaardigheid. Volgens jouw wetten is zelfs het hele mensdom zondig. Het mensdom, dat IK geschapen heb, maar JIJ zal wel eens even vertellen dat er niks van deugt? Nogmaals, wat denk je wel?”

“Wij zijn toch zondig? Wij zijn toch verbannen uit het Aards Paradijs?”

“Neen, jullie zijn het aards paradijs ontgroeid, en wees blij dat dat gebeurd is. Bij de geboorte van het mensdom waren jullie nog niets. Vol potentie, maar primitief. Want hoewel in jullie harten al de schittering van mijn geest was gevangen, waren jullie nog bedwelmd door aardse geneugten. Dat is het aards paradijs; de gemoedstoestand waarin aan alle aardse verlangens direct gehoor wordt gegeven. Dan leef je in een roes, zonder mij te willen zien, zonder mij te willen zoeken, als een dier of plant. Wees de vrouw dankbaar, dat ze de man ertoe gebracht heeft de vrucht van mijn kennis te eten, en de ketenen van de aardse illusie te verbreken. Het is een vrouw die de weg naar mij heeft aangewezen. Onthoud dat goed.”

“Het spijt mij, Heer! Ik heb u teleurgesteld met mijn onbegrip. Ik heb altijd geprobeerd het goede te doen.”

“Ja, dat probeert iedereen altijd. Daarom is het soms zo’n rotzooi bij jullie. Dat is nou de kennis van de verboden vrucht; de kennis van het verschil tussen goed en kwaad. Dat verschil bestaat niet, maar ieder van jullie durft zomaar te denken deze kennis in pacht te hebben. Jullie veroordelen elkaar voortdurend; over je geloof, over je bezit, over de kleur van je auto. Pas als je beseft dat er geen verschil te maken valt, zul je een glimp van mij opvangen, en snappen dat alles goed is, en er niks slechts kan zijn.”

“Maar wij kunnen er toch voor kiezen om ons van U af te wenden? Wij hebben toch een vrije wil?”

“Je kunt je niet van mij afwenden, want ik ben overal. Mij ontkennen is jezelf ontkennen. En ik weet niet in hoeverre jullie wil vrij is; Ik weet ook niet of mijn wil vrij is. Jullie wil is net zo veranderlijk als de mijne, en het loopt nogal door elkaar. Soms doe ik wat jullie willen, en soms doen jullie wat ik wil. Uiteindelijk is het altijd goed, maar dat kan ik pas achteraf herkennen. Ik heb namelijk niet echt een heel duidelijk einddoel voor ogen.”

“Er zijn toch wel dingen waar u tevreden over bent?”

“Oh, ik ben over heel veel dingen tevreden. De simpelste dingen doen me nog het meeste plezier. Water en licht enzo. En de fjorden, bijvoorbeeld, die zijn toch mooi gelukt? Een beetje kitsch, maar dat mag in de natuur. En muziek, daar ben ik ook heel content mee. En Lagavulin natuurlijk.”

“Lagavulin… dat is een planeet?”

“Nee, dat is een whisky uit Schotland. Erg goed. Een van de vele indirecte resultaten van mijn schepping uiteraard, maar soms verbaas ik mezelf. Het spijt me, Karol.”

“Wat spijt U, Heer?”

“Dat er hier geen beloning voor je is. Dat er eentje zou zijn, heb je zelf bedacht natuurlijk, maar telkens weer spijt het me om jullie teleurstelling te zien. En ergens ben ik bang dat er aan het einde voor mij ook geen beloning in zal zitten. Maar aan het einde zal ik weer met jullie in rust zijn. Wellicht is dat voldoende beloning. We’re all in this together.”

“Ik beloof U te blijven dienen, Heer.”

“Je kunt moeilijk anders, Karol. De hele schepping dient mij zoals ik de schepping dien. En nu stuur ik je weer naar beneden, naar een plek die je heel vervelend zult vinden.”

“De hel?”

“Nee, Nederland. Ik plaats je onder de hoede van iemand die je nog wel het een en ander kan leren. Je doet er verstandig aan beter te luisteren deze keer, Karol. Geef je om muziek?”

“Ja, ik houd van muziek.”

“Dan heb je mazzel. Ik wens je het beste, Karol. Zul je goed op jezelf passen?”

“Dat beloof ik.”

“Mooi. Dan is dit gesprek ten einde. Het tijd voor je om te gaan. Dag Karol!”

“Dag Heer!”

Lagonda, die elk moment een klein Lagondaatje verwacht, schreef al teksten op een weblog, puur voor het eigen plezier, totdat Frontaal Naakt besloot hem aan de vergetelheid te ontrukken. Lagonda is 49% mannelijk, 51% vrouwelijk en 100% esotericus. Haar schrijfstijl wordt door sommigen ervaren als ‘een warm bad’, door anderen weer als ’totaal genadeloos’. Het is maar hoe de pet staat. Meer op de Lagonda blogspot.

Algemeen, 09.04.2005 @ 02:33

[Home]
 

11 Reacties

op 10 04 2005 at 16:36 schreef Frank:

Hij is weer prachtig Lagonda, je column.
Een warm bad, inderdaad.
Hartelijk dank.

op 11 04 2005 at 11:51 schreef Lagonda:

Ha, dank u! Fijn om te zien dat hij goed valt; daar was ik niet zo zeker van. Ikzelf heb het eigenlijk niet zo op films of boeken waarin God denkt of spreekt.

op 11 04 2005 at 13:08 schreef ad kolkman:

die vorm is een tikje eng ja. en toch is ie inderdaad weer prachtig. met dit godsbeeld kunnen wij uit fietsen.
alleen het einde is iets te cryptisch voor mijn eenvoudige geest.

op 11 04 2005 at 13:17 schreef Peter Breedveld:

Ha Ad,

De oplossing zit verstopt in het naschrift.

op 11 04 2005 at 13:55 schreef ad kolkman:

gut. had ik idd niet gezien. leuk. gefeliciteerd alvast.

op 11 04 2005 at 14:21 schreef lagonda:

Dank u!

op 17 04 2005 at 02:57 schreef Rinus Duikersloot:

Lagonda, ik kan je het boek "DE GOD DENKBAAR DENKBAAR DE GOD" van Willem Frederik Hermans van harte aanbevelen.

op 19 04 2005 at 11:50 schreef Lagonda:

Haja, Hermans. Ik kan me niet zo vinden in zijn universum, maar bedankt voor de tip.

op 19 04 2005 at 12:27 schreef Lagonda:

Gisteravond in "Het uur van de wolf" fragmenten uit "De Grote Gerard van ’t Reve-Show", met daarin een fragment van de Volksschrijver zelf, die al dichtend de show opent door zichzelf aan te prijven als "die geile Gerard van ’t Reve!"

Ik zie dat Hermans nog niet doen.

op 19 04 2005 at 12:29 schreef Peter Breedveld:

Nee, maar die is dan ook dood.

op 20 04 2005 at 12:54 schreef Rinus Duikersloot:

Van het Reve is het voorbeeld van een zeer begaafd auteur, die door de verhoudingen hier bedorven wordt. In het begin was hij zijn tijd vooruit, schreef dingen die later door Pinter geschreven zijn. Maar toen heeft hij zich vreemde illusies in het hoofd gehaald, dat hij met schrijven zelfstandigheid zou veroveren, waardoor hij nu de pias moet uithangen en in een wit behangerspak in Carré moet optreden. Van het Reve is gecapituleerd voor zijn publiek.

Uit een interview met WFH door Joop van Tijn 1966.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS