Home » Archief » Zinvol


[17.10.2011]

Zinvol

Peter Breedveld


Illustratie: Thé Tjong-Khing

Moslims, Barack Obama, linkschmensen, kunst, Clairy Polak, linkse hobby’s, de Arabische Lente – de boze blanke man heeft de afgelopen jaren geen gebrek gehad aan aanleidingen om zich heel erg boos te maken, maar ik geloof niet dat er iets is dat ‘m tot grotere, blindere razernij brengt dan de Occupy-beweging die zich in een paar weken als een olievlek over de wereld heeft verspreid.

Sapperdeflap! Vanaf dag één van Occupy Wallstreet hebben de voorgangers van de Rechtse Kerk alles in stelling gebracht om de actie in diskrediet te brengen: beschuldigingen van antisemitisme, nazi-sympathieën, communisme, complotdenken, bandeloosheid, gewelddadigheid, enzovoort, enzovoort.

Dit alles werd uiteraard klakkeloos nagepapegaaid door het domrechtse gajes en zijn fellow-travellers hier te lande, zodra er lucht kwam van een Nederlandse versie van Occupy Wallstreet. Het Vrije Volk voorop, met in het kielzog, hoe kan het ook anders, de oude seniel Carel Brendel, de koortsachtigste complotdenker van het land, die de sympathisanten van de Occupy-beweging beticht van, jawel, complotdenken.

En natuurlijk ging ook de Roze Khmer in de aanval.

Dat begon met een oproep van een docent van de Universiteit van Utrecht aan zijn studenten om mee te doen aan Occupy Amsterdam, terwijl dat helemaal niet mág van de geestelijk gestoorde schreeuwlelijk Bert Brussen! Want dan ben je erger dan Diederik Stapel en Roos Vonk en wanneer dringt het godverdomme nou eens tot je botte kop door dat alléén Telegraaflezers hun mening de hele godganse dag aan iedereen mogen opdringen. Bert Brussens natte droom is een extreemrechts Noord-Korea aan de Noordzee, waar universitaire docenten braaf oreren dat automobilisten óók rechten hebben, zoals in het Roze Boekje staat.

Daarna een column van GeenStijl-econoom Peter Verhaar, die erop neerkomt dat het in de Verenigde Staten allemaal veel erger is dan hier dus wat zeur je nou eigenlijk, en ‘alsof banken geen belasting betalen’. En uiteraard ging er een cameraploeg van de Roze Khmer naar Occupy Amsterdam en wie had dat nou verwacht, zeg! Alleen maar gekkies daar op het Beursplein! En ze eten godverdomme Sultana-koekjes, die vuile hypocrieten!

Maar dat zijn de usual suspects. Waar ik me de afgelopen dagen echt aan heb geërgerd, is dat doorgaans niet al te domme mensen op Twitter constant en onvermoeibaar en opvallend fanatiek hetzelfde sleetse riedeltje afdraaiden. Dat de bezetters van het Beursplein niet weten wat ze willen, en dat de boodschap niet helder is, en dat ze geen ‘alternatief’ bieden. Eén journalist beweert dat en de hele kudde blaat het gedwee na. ‘Een succesvolle beweging maakt gedegen analyse en vertaalt onvrede in zinvolle politieke voorstellen’, orakelt Arend Jan Boekestijn.

Wat een aanmatigende nonsens. Steeds meer mensen zijn het zat om in al hun lichaamsopeningen te worden genaaid door hun regering en het bankwezen. Mogen ze daar alsjeblieft hun ongenoegen over uiten zonder eerst een nauwkeurig doorgerekend meerjarenplan met keiharde garanties te overleggen? Onze regering heeft immers ook jaren achtereen maar een beetje zitten kutten, zonder dat Boekestijn daar een gedegen analyse en zinvolle politieke voorstellen voor terug wilde zien.

De boodschap van Occupy Amsterdam is heel helder: we hebben geen zin om cultuur en wetenschappelijke vooruitgang in te leveren om de bonussen van roekeloze graaiers te betalen. We willen onze beschaving terug. We willen niet dat banken worden beloond voor hun roofriddergedrag.

En nee, niet iedereen komt even goed uit z’n woorden, en de meeste mensen weten geen ruk van economie (maar dat geldt ook voor de meeste economen, is mijn indruk), en er liepen ook een paar uitkeringstrekkers op het Beursplein en er werd flink gebazeld door een paar vage hippies.

Maar de meeste mensen weten echt wel wanneer ze belazerd worden, en door wie. En het is nogal makkelijk om ze langs de kant te gaan staan afzeiken, terwijl zij tenminste iets ondernemen. Wat hebben die critici eigenlijk gedaan om de wereld te verbeteren? Rutte gestemd? Een stukje op De Jaap gepubliceerd? Een vakantie naar Griekenland geboekt? En vooral een heleboel excuses verzonnen om vooral op hun reet te kunnen blijven zitten, hopend dat het allemaal wel overwaait?

Ik heb respect voor de bezetters van het Beursplein. Ik kon er zelf niet bij zijn, want ik moest werken en opvoeden en boodschappen doen en naar de Kinderboekenmarkt, maar die demonstranten – inclusief de aluhoedjes, de domoren die denken dat de familie Rothschild 99 procent van alle rijkdom op de wereld bezit, de uitkeringstrekkers en de Sultanavreters – stonden er ook voor mij.

Bedankt!

Peter Breedveld, 17.10.2011 @ 22:05

[Home]
 

79 Reacties

op 17 10 2011 at 22:43 schreef jvdheuvel:

Kan niet anders dan me hier voor de volle 500% bij aansluiten.

op 17 10 2011 at 23:12 schreef frank:

kan niet anders dan mijn vermoeden 100% bevestigd zien

op 17 10 2011 at 23:24 schreef sjap:

Amen.

op 17 10 2011 at 23:29 schreef Sasha Berkman:

http://en.wikipedia.org/wiki/Militant_Feminism_in_the_French_Revolution

op 18 10 2011 at 00:15 schreef Vera Leimann:

Zoals met alles, Peter, is het een kwestie van de klemtoon. Als je je afvraagt of een burger zijn ongenoegen mag uiten zonder financieel expert te zijn is het antwoord natuurlijk ja. Ik vind “mogen” trouwens wel een lastig woord. Wie ben ik om te bepalen of iemand iets mag of niet? Ik kan er hooguit een mening over hebben als iemand iets doet.
Als men zich zorgen maakt of het merendeel van de demonstranten wel begrijpt waar het over gaat, en daarmee bedoel ik niet diepgaande kennis over financiële mechanismen, dan zit daar ook wat in. Er zijn ook daar, op dat beursplein, signalen die lijken te zeggen dat niet iedereen echt weet waarom hij/zij daar staat.
Waar het om draait is dat men enkele signalen niet moet gaan zien als een bewijs van een algemene waarheid. Dat gaat altijd beide kanten op, daar waar meningen lijnrecht tegenover elkaar staan. Daarin zit het probleem wat veel ergernis veroorzaakt, telkens weer: het over 1 kam scheren van mensen. Conclusies trekken uit een paar voorbeelden.
Ook in jouw mening lijkt dat verscholen te zitten. We kennen immers ook allemaal het mechanisme dat men het gewoon leuk vindt om ongenoegen te uiten, of dat ongenoegen nu direct gerelateerd is aan het “onderwerp” van de demonstratie of niet. Het met elkaar de straat op te gaan, een soort feestje met een doel (al weten we niet helemaal wat dat doel nou precies is) is soms niet meer en niet minder dan het opzoeken van een gemeenschapsveld, waarin men zich even verbonden kan voelen met anderen. Ook daar is niets mis mee, en het heeft iets moois. “Gemeenschap” is een groot goed, in welke vorm dan ook. Het is niet juist te concluderen dat men dan maar de straat opgaat voornamelijk om die reden. Maar het is ook niet juist om aan te nemen dat dat helemaal niet het geval zou kunnen zijn.
De waarheid, die ligt altijd ergens in het midden. Lang niet iedereen op dat beursplein zal duidelijk de boodschap voor ogen hebben: “we hebben geen zin om cultuur en wetenschappelijke vooruitgang in te leveren om de bonussen van roekeloze graaiers te betalen.” Die woorden gebruik JIJ. Maar gebruiken ZIJ die ook? Is dat wat hen voor ogen staat? Dat is me niet duidelijk, maar ik moet zeggen dat ik het ook niet eens zo belangrijk vind. Waar het om gaat is dat IK, vanuit hier, nooit kan weten wat er precies speelt. Ik kan niet weten wat die demonstranten stuk voor stuk denken, ik heb een globaal beeld. Ik kan niet weten hoe de zogenaamde “old school” boys, die je in een Tweet noemde, ageren. Ik neem in ieder geval niet zomaar aan dat iedere bankier of politicus erop uit is om zijn medeburgers bewust te naaien, in alle lichaamsgaten, zoals je dat zo mooi verwoordt (dat meen ik, ik houd erg van je schrijfstijl).

Hoe dan ook, ik waardeer het altijd als mensen durven hun meningen, met een gekozen mate van nuance (wat soms (bewust) weinig kan zijn) verwoorden. Juist door een uiterste tegenover een ander uiterste te stellen komt ergens een gemiddelde naar boven wat meestal het dichts bij de waarheid ligt. En zo werkt dat gewoon. Prima zo. Ik heb daar ook bewondering voor, het is een vorm van je kwetsbaar opstellen. Want reken maar dat het eerste wat je nu weer te horen krijgt is: “hoe weet je eigenlijk wat die demonstranten beweegt, daar op dat plein? Je was er niet eens bij”. En ja, da’s weer zo’n opmerking waar je misschien wat mee moet. De vraag die ik mezelf stel is meer: “gaat het daar eigenlijk om?”. Ik geloof het niet. Waar het volgens mij om gaat is dat elke mening, niet zomaar, maar met enig denkwerk en inzet geponeerd, ergens een kern van waarheid heeft. En als die meningen extreem verschillen dan moet het wel zo zijn dat de waarheid ergens in het midden ligt.

op 18 10 2011 at 00:16 schreef tygo:

Goed stuk helemaal mee eens ik vroeg me al af:waar blijven ze zolang en ja hoor zojuist een stuk gelezen op Althouse blog.

op 18 10 2011 at 00:23 schreef Frans Weerts:

‘Make love, not money’, was een van de spreuken, die de professionele bezoekers van Beursplein 5 werd voorgehouden.

Noem het hippie-achtig, maar dat vind ik dan wel een geuzentitel. Er is eindelijk weer eens een volksinitiatief, dat niet georkestreerd wordt door (vakbonds)politieke organisaties.

Toen de oorlog in Vietnam (en de rol van de VS daarin) op dezelfde wijze werd aangekaart, werden de eerste manifestaties eveneens weggehoond. Uiteindelijk had het resultaat.
In een tijd dat het protest zich voornamelijk op internet afspeelt, is het zeer verheugend dat de bevolking de straten weer opzoekt.

Europa en de VS kunnen een vorm van een ‘Arabische lente’ zeer wel velen. In dit geval om de dictatuur van het financiële stelsel en de graaicultuur van het bankwezen op de knieën te dwingen.

Laat de Occupy-beweging vooral uitgroeien tot een globale vernieuwingsdrang, die de toekomst van het economisch stelsel weer teruggeeft aan de bevolking.

Een weinig Marx terug terug in het perverterende kapitalisme. Of noem het gewoon neoliberalisme.

op 18 10 2011 at 01:45 schreef Sasha Berkman:

check de reacties op dit elsevier verhaal:

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/319559/Marginaal-links-wint-bij-Occupyprotesten.htm?forum=215812&showall=true#1624923

Wat moet je met dit soort redeloze rechtsextremisten. Ik ben helaas geen boedist, ik erger me kapot aan die fascistoide golf die er hier ten lande heerst.

op 18 10 2011 at 02:13 schreef MNb:

Over het algemeen vind ik het wel handig te weten waarvoor ik demonstreer en niet alleen waartegen. Alleen valt die tekortkoming niet de demonstranten zelf te verwijten, maar de linkse partijen en dan met name hun partijbureaus.
De weldenkende lezer kan hier ophouden. Voor de kneus zal ik dit nader uit de doeken doen.
We hebben hier te maken de uitwassen van de liberaal-kapitalistische ordening. De misvatting is: laat bedrijven – in dit geval speculerende banken – zoveel mogelijk vrijelijk hun gang gaan, dan komt alles vanzelf wel goed.
Marx had al door dat daar niets van klopt. Nou was zijn remedie (proletarische dictatuur) ook niet je van het, maar de talloze economische crises de afgelopen 150 jaar bewijzen toch wel dat hij een puntje had.
Mensen pikken het niet. Hebben ze nooit gedaan, sinds pakweg de Industriële Revolutie. Ze willen niet lijden onder de blunders van grootkapitalisten, roekeloze speculanten en gokkende bankiers.
Het zijn de linkse progressieve partijen die pretenderen dit ongenoegen in de juiste banen te leiden door minstens het liberaal-kapitalisme in te perken.
Dus mijn vraag is: staan PvdA, GL en SP vooraan op het Beursplein? Nee? Dan zie ik het pas echt somber in. Ja? Dan moeten ze op korte termijn met constructieve voorstellen komen en is er hoop.

op 18 10 2011 at 07:09 schreef ‘Occupy Amsterdam, bedankt!’ | Sargasso:

[…] ‘Occupy Amsterdam, bedankt!’ 0 if (typeof(et_ord)=='undefined') et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if (typeof(et_tile)=='undefined') et_tile=1; document.write(''); […]

op 18 10 2011 at 08:26 schreef Sandro:

Goed stuk. V.w.b. de demonstranten ben ik het met je eens – zij steken hun nek wel uit en doen iets!
Of het nu iets is waar ik het mee eens ben of niet, zolang het geweldloos verloopt hebben ze mijn sympathie.

op 18 10 2011 at 08:47 schreef Lobo:

Prima samenvatting. Wat nu?

op 18 10 2011 at 09:25 schreef Jan Bennink:

De basis onder de wereldbeweging deugt. De eerste manifestaties van #ows in Nederland waren weinig indrukwekkend. Verstrooide boosheid, veel gekkies en vlak onder de oppervlakte toch weer de IS en de SP. Het gaat gewoon nog niet slecht genoeg in Nederland om de mensen die moeten koken, voor hun kinderen moeten zorgen en moeten werken naar een plein te trekken. Dat komt nog wel. En sneller dan men denkt.

op 18 10 2011 at 09:32 schreef babs:

Graag gedaan, al stond ik dan in Sevilla.

Wat mij opviel:
-het was een rare en daardoor prettige combinatie van beroepsdemonstranten, leraren, verplegers en andere ambtenaren en toch eigenlijk best veel los volk dat niet duidelijk in een hokje te stoppen is. Goed verzorgde ouderen, nette studenten ed.
-Er waren naar mijn inschatting zo´n 5000 mensen, hooguit 10000. Dat is een tegenvallende opkomst, vind ik; toen voetbalclub Betis ten onder dreigde te gaan kwamen 30000 mensen opdagen.
-Er was nauwelijks of geen pers. Geen fotografen, geen camera’s. Wat ik van Beursplein heb gezien en ook Wall Street is dat er meer persmensen staan dan demonstranten.
-Deuren van bankgebouwen en grootwinkelbedrijven waar we langs liepen stonden gewoon open. Zonder problemen. Dit terwijl er nauwelijks politie op de been was.

op 18 10 2011 at 09:56 schreef Rob:

Ik denk dat een aantal mensen, zoals Alex ‘Bas Taart’ Ringeling die niet gek is en al helemaal niet domrechts, zich ergert aan het gehalte Niburu-dwazen dat in Amsterdam nu eenmaal gebruikelijk is. Als je niet genoeg mensen op de been krijgt om die figuren te laten verzuipen in de massa – je had bijvoorbeeld Occupy alléén in Amsterdam kunnen laten plaatsvinden, wat moet je in Utrecht? – dan heb je een publicitair probleem. Dat was te voorzien geweest.
En waarom is dat ergerlijk? Dit is serious fucking business. Ik zou willen dat er serieus, langdurig en door mondige mensen wordt gedemonstreerd. Niet door moeders die hun kind een bord met hartjes en WE MOETEN LIEF ZIJN VOOR ELKAAR in de handen drukken. Fuck dat. Ga naar huis, ga vredestekens macrameeën.
Ik kijk Italiaanse TV en ik zie zéér mondige Occupyers meepraten in discussieprogramma’s, live verbonden met studio’s vol politici, wetenschappers, journalisten, schrijvers. Dat wil ik zien. En René Damen wil ik niet zien. De man berokkent schade aan de goede zaak, alleen al door er te zijn. Rot op, ga weg, ga procederen tegen de politie omdat ze alleen in witte auto’s rijden, weet ik ’t.
Het is jammer dat de Occupyers zo van twee kanten worden belaagd. Maar het mag ook wel eens gezegd worden dat die hippieshit contraproduktief is.

op 18 10 2011 at 10:04 schreef Jona Lendering:

Ik vond het wel sympathiek, zo’n beweging zonder concreet programma. Twijfel en onduidelijkheid zijn onze normale conditie. Wie al te veel zekerheden heeft, is in feite gestopt met nadenken. (Al valt ook bij de boude uitspraak uit de vorige volzin wel wat te twijfelen.)

op 18 10 2011 at 10:18 schreef Jan Bennink:

wat Rob zegt.

op 18 10 2011 at 10:22 schreef keest:

Onse groepje ‘kritische economen’ heeft een publieke workshop over de crisis gehouden, tijdens de beurspleinactie, dit soort informatie hoor je geen van die brulboeien ooit over
http://www.youtube.com/watch?v=jYxTB0YFXxQ

op 18 10 2011 at 10:36 schreef p.wielaard:

Wilde ik net mijn mening geven, doet die Rob het al ! Niks aan toe te voegen.

op 18 10 2011 at 10:47 schreef Ewour:

Ben het grotendeels (99%! Ok 85% dan) met je eens maar ook met Rob. Wat ik miste is echte woede? Voelde als een gezellig dagje uit in Amsterdam, kijk ons toch lekker betrokken zijn. Daar wil ik gewoon niet aan meedoen. Jij zegt het ook zelf “Ik kon er zelf niet bij zijn, want ik moest werken en opvoeden en boodschappen doen en naar de Kinderboekenmarkt” priorities, priorities..
Het is niet zo zwart wit als jij het schetst. Het is niet you are either with us or against us. We zijn (ik inclus) denk ik gewoon niet betrokken genoeg. We zijn niet woedend genoeg om het langer vol te houden dan een middagje, hooguit een dagje. We willen meedoen deels om erbij te horen, het is een globaal beweging, dat is ontstaan in de meest fascinerende stad op aarde en tja we kunnen niet achterblijven. Net als dat 2e editie van Live Aid Concert in 2004. Heb ook keihard een dagje meegedaan en daarna weer tot de orde van de dag. Blijkt nu dat de Hunger Reduction Goal (2015) niet wordt behaald. Heeft iemand het nog daarover of over het feit dat het toen oh zo gezellig was en dat het moment supreme was wanneer Mandela op het podium verscheen? Als ik het echt zo belangrijk vond had ik de dag ervoor mijn boodschappen gedaan en mijn kindjes bij Opa en Oma gedumpt en kinderboekenmarkt maar overgeslagen (2012 is er weer een) en naar het Beursplein gegaan.

Aan de andere kant ja, zij hebben ten minste wel iets gedaan. Ik niet…who is the better person?

op 18 10 2011 at 11:01 schreef betwister:

Overigens waren in Spanje al bezettingen begonnen op 15 mei (ik weet niet hoe lang ze duurden, in ieder geval tot de verkiezingen 1 of 2 weken later).

op 18 10 2011 at 11:14 schreef Jan:

Ik ben het helemaal met je eens. Onze regering heeft ook helemaal geen beleid of visie. Absoluut niet op te betrappen.
Dat economen ook de wijsheid t.a.v. beleggen niet in pacht hebben is jaren geleden al bewezen, toen ze apen ook lieten beleggen, naast een groep professionele beleggers. Uitkomst was dat de apen het beter deden.
Iemand die een paar honderd euro of wat kleding steelt krijgt een gevangenisstraf. Een bankier die een paar miljard van de overheid (lees burgers) steelt, krijgt een bonus. Rara, hoe kan dat??

op 18 10 2011 at 11:21 schreef Anoniem:

Natuurlijk een beetje makkelijk om te zeggen dat het nergens op slaat voordat je er überhaupt over nagedacht hebt. Makkelijk om van een afstandje te ouwehoeren over een paar Sultanakoekjes en wat overjarige hippies.
Maar wat ik nergens lees of hoor, wat is nou eigenlijk het alternatief dat al die boeroepers aandragen? En als ze echt vanuit de grond van hun hart vinden dat er helemaal geen problemen zijn… Ik ben nog jong maar dat zullen dan wel de fundamentele verschillen tussen mensen zijn?
Waar ik me wel oprecht druk om kan maken is dat andere hele grote deel dat zich nooit verder verdiept heeft dan een paar telegraafkoppen maar toch denkt een relevante mening te hebben. ‘In nederland is het toch niet zo erg, in Rome, that makes sense.’ No offence maar hoe klein is je wereld dan? ‘Ze hebben geen concreet plan.’ Dat is een uitspraak die in mijn ogen kant noch wal raakt. Want als je je een klein beetje had verdiept had je (als je vastgeroestrechtse intellect dat had aangekund) je misschien beseft dat het daar over kwesties gaat die niet in één dag op te lossen zijn, maar waarover je je alsnog druk kunt maken.
Daarnaast neem ik het de mensen die sympathie hebben voor de beweging en zich er ook in kunnen vinden ook kwalijk als ze thuis blijven zitten. Want juist die mensen kunnen het verschil maken tussen een anarchistische/no-money/hippie-beweging en een volksbeweging die alom serieus genomen wordt. Ik ben 16, moest uit een ielig dorpje aan de rand van Zeeland komen en ik stond er. Vrij gevraagd en afspraken afgezegd. Want als dat niet het minste is wat je kunt doen om ‘de wereld te verbeteren’, hoe komen we dan in Godsnaam ooit één stap verder.

op 18 10 2011 at 11:24 schreef de fucking waarheid, dopehead:

Kom, kom, Peter. Ik lees je columns graag, maar nu sla je plank een klein beetje mis. Complotdenkers kunnen we missen als kiespijn.

Verder vind ik dat jij al helemaal geen reden hebt om te klagen. Jij leidt een makkelijk leven en hebt een goedbetaalde baan.

Je bent gewoon een salonsocialist die niet eens de dupe is geworden van die rechtse rukkers. Ik ben dat wel.

op 18 10 2011 at 11:43 schreef Sandro:

Wauw Peter nu ben je al een salonsocialist?? Ik vraag me af waar “de fucking waarheid, dopehead” die kennis vandaan heeft.
verder kent deze figuur jouw goed want hij weet dat je geen reden tot klagen hebt met je makkelijke leven…..
Vertel eens “fw,d” waar ben jij de dupe van geworden?

op 18 10 2011 at 11:48 schreef matxil:

Precies, hier in Spanje zijn mensen al sinds 15 mei bezig met pleinen bezetten, demonstreren, etc… En die werden eerst ook weggezet als “perriflautas” (“honden en blokfluiten”) totdat bleek dat ook “normale” mensen er genoeg van hadden. Afgelopen zaterdag, enkele honderduizenden mensen op de been in Barcelona en Madrid. Daar lopen ook gekke hippies en krakers met capuchons tussen, maar die zijn ver in de minderheid. Helaas is Nederland nog steeds te verwend om en masse de straat op te gaan.

op 18 10 2011 at 11:50 schreef Sandro:

voor een deel off-topic maar ik wil het graag weten:

@babs, in de spits van gisteren stond een stuk over ondervoeding in Spanje, na onderzoek bleek dat 25% van de jeugd onder de 16 ondervoed is.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2011/10/spaanse-kids-ondervoed-door-crisis

Worden daar de mensen niet geholpen wanneer ze werkeloos zijn? Of is de berichtgeving niet helemaal waarheidsgetrouw?

op 18 10 2011 at 11:50 schreef matxil:

En wat hippies betreft, dat doet me denken aan deze foto: http://www.ellitoral.com/diarios/2011/05/27/internacionales/INTE-01-web-images/A_fmt.jpeg

op 18 10 2011 at 12:01 schreef Sandro:

Tsja, als ik dan weer op hun site zoiets lees dan zitten er inderdaad gekkies tussen:

http://www.occupyamsterdam.nl/forum/rothschild-crediteur-extraordinair-reden-van-crisis

Maar goed zoals ik al stelde: zolang het allemaal geweldloos kan heb ik respect voor de mensen die hun nek uitsteken.

op 18 10 2011 at 12:01 schreef dellai:

Ik vind persoonlijk dat het een beetje een hypocriet stukje is. Aan de ene kant mensen die daar staan een zetje in de rug geven vind ik wel ok. Maar protesteren voor de goede zaak kan ook zonder daar te staan. Een van de redenen dat de banken en multinationals zo veel macht hebben en deze ook op die manier gebruiken is omdat de consument steeds goedkoper en goedkoper wil consumeren. Bedrijven haken hierop in door de producten zo goedkoop mogelijk te produceren. Om steeds goedkoper te kunnen produceren moeten ze aan schaalvergroting doen. Het effect hiervan is dat de kleinere ondernemer steeds meer onder druk komt te staan en dus langzaam verdwijnt of lage winsten moet accepteren. De grote corporaties kunnen alleen maar nog goedkoper produceren indien ze de kant van politiek achter zich hebben staan. In China / India en Zuid Oost Azie hebben corporaties bijna volmachten om te handelen zoals ze willen als ze hun belofte nakomen voor werkgelegenheid. Europa en America kunnen politiek gezien hier niet voor onderdoen. Dus koop liever bij die ondernemer bij je in de straat voor je groenten, fruit en brood en laat bedrijven als de AH, Jumbo links liggen. Bezoek de markt op zaterdag en doe daar je boodschappen. Heb je echt al die mac en microsoft spullen nodig of kan het ook wat minder. Al het geld wat niet daar dit soort corporaties gaan blijft dus in eigen land, daardoor kan de retail weer mensen in dienst nemen en die hebben dan ook weer wat te besteden. Ik zeg niet dat dit de oplossing is maar je kan het wel als een stil protest zien.

op 18 10 2011 at 12:15 schreef Enzo Zanetti:

Roze Khmer…Het blijft een ueberstrakke benaming.

Protesteren is in dit land overigens geïnstitutionaliseerd. Ingepolderd. Kalt gestellt. Je mag op een pleintje wat roepen en de politiek lacht je verder uit. Business as usual.

op 18 10 2011 at 12:42 schreef Leuk stuk:

Want als dat niet het minste is wat je kunt doen om ‘de wereld te verbeteren’, hoe komen we dan in Godsnaam ooit één stap verder.

Het zou echt een aardig stuk schelen als heel wat mensen die nu woedend zijn eens een paar verkiezingen (kan best zijn dat dáárna weer een correctie de andere kant handig is) ophouden met op rechtse politieke partijen te stemmen, die de ontaarding van het financiële systeem met volle overtuiging hebben gefaciliteerd. Zolang die verschuiving zich niet aftekent – het keren van de neoliberale politiek, door Naomi Klein treffend ‘shock doctrine’ en ‘disaster capitalism’ genoemd, lees dat boek! – hebben massa’s boze burgers gewoon kilo’s boter op hun hoofd. Sorry, maar over de heilige verontwaardiging van die categorie kiezers kan ik alleen maar sarcastisch lachen: ze staan in feite zichzelf uit te schelden, en/of ze zijn gewoon onnozel (waar je eigenlijk compassie mee moet hebben, dat dan weer wel, I’m working on it).

Overigens sta ik sympathiek tegenover de protesten, maar analytisch sluit ik me verder geheel aan bij MNb (02:13) – dus haast ik me aan wat ik net zei toe te voegen, dat de linkse partijen inderdaad te verwijten valt dat ze niet véél duidelijker taal weten te spreken – en daarmee mensen overtuigen en mobiliseren – over de aanpak van de ‘legitieme diefstal’ in de financiële wereld en over het zich grootschalig onttrekken aan fatsoenlijke belastingheffing door bedrijven waarvan de omzet groter is dan menige natie, en door een kaste van rijken die per stuk meer bezitten dan miljoenen van hun landgenoten bij elkaar.

op 18 10 2011 at 12:46 schreef babs:

Sandro,
Helemaal off topic is het niet. Spanjaarden hebben meer rede ongerust te zijn dan Nederlanders, in mijn regio in het bijzonder.

Maar spitsnieuws heeft verkeerd geciteerd. Het gaat om 25% van kinderen van immigranten, niet om 25% van de kinderen. Dat is nog altijd 200.000 kinderen die wat tekort komen.

Naar Westerse maatstaven, de gemiddelde Somalier zal meewarig glimlachen. Maar armoede in Spanje is een serieus probleem, vooral voor illegale immigranten.

2 km van mijn huis:
http://www.youtube.com/watch?v=StgoMuy6Ufw

op 18 10 2011 at 12:46 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Het is slecht vertaald. Het gaat niet om “ondervoeding”, maar om “slechte voeding” (malnutricion). Mensen (met name werklozen) kunnen zich geen vlees, fruit en eieren meer veroorloven. In plaats daarvan kopen ze dan goedkope rotzooi die minder eiwitten en vitamines bevatten.

Overigens zie je ook in Nederland een verschuiving in het voedingspatroon bij langdurige werkloosheid. Des te lager het inkomen, des te ongezonder de voeding. Dat is geen keuze, maar gedwongen door de financiële omstandigheden.

Er lopen inderdaad wel wat complotgekkies rond bij de Occupy-beweging (Micha Kat heeft tot mijn afschuw zijn solidariteit met de beweging uitgesproken), maar de echte idioten als Kat kun je gewoon negeren en de meeste Niburu-types zijn dan weliswaar een beetje verward – *kuch* -, maar over het algemeen zijn het goedwillende mensen.

Verder doet het me oprecht plezier te horen dat je solidair bent (en dat bedoel ik niet spottend). Tot ziens bij de volgende demonstratie, dan?:)

Update: Amsterdamse Occupy was volgens Kat een complot van de NWO. Jawel.

Nou, Micha, maar mooi weer opzouten naar Laos dan. Good riddance. We kunnen jouw missen als kiespijn.

op 18 10 2011 at 12:55 schreef Rene K:

Bij wijze van uitzondering eens een link van mij naar joop.nl:

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/occupy_now_bestaat_uit_emotie/

“Wat de aanhangers van de occupy-beweging bindt, is een emotie. Niet hun verstand maar hun gevoel zegt dat er iets fundamenteel mis is met de verhoudingen in deze wereld en dat dit nu tot uiting gaat komen. Om die reden dragen de demonstraties overal ter wereld ook zo’n emotioneel karakter. De demonstranten zien het positief. Zij proberen goede gevoelens tot uiting te brengen als alternatief voor de perverse, op valse axioma’s gebaseerde, zogenaamde rede van de beurshandelaren, de banken en de ministers van financiën.”

Hans van der Horst verwoordt in dit citaat hoe ik er in sta. Ik ben geen econoom, ik heb geen pasklare oplossing. Maar ik voel aan mijn water dat er iets goed mis is met dat flitskapitaal en met de graaiers in de bankenwereld en in het bestuur.

op 18 10 2011 at 12:58 schreef G!:

Om steeds goedkoper te kunnen produceren moeten ze aan schaalvergroting doen.
Onzin: zodra je productieproces gemechaniseerd is, leidt schaalvergoting enkel tot extra managementlagen waarvan de lonen per laag exponentieel stijgen. Als je goedkoop wilt produceren doe je dat in een land dat je eerst financieel aan de grond helpt, dan zorg je dat je een ontzettend voordelige wisselkoers hebt, waardoor je mensen voor 50 cent per dan aan het werk kunt zetten, bijvoorkeur met rechten op grondstoffen die je door een soort gedwongen uitverkoop hebt verkregen.
En ja, bij het regelen van die geldkoersen, het verstrekken van onbetaalbare leningen, dáár speelt het bankwezen wel een rol.

op 18 10 2011 at 13:17 schreef Pyt van der Galiën:

@Leuk Stuk

Het is authentieke woede. Momenteel is het nog wat richtingloos, maar dat kan nog komen. Het heeft niet zo veel zin mensen “fout” stemgedrag uit het verleden te verwijten.

Het waren trouwens niet alleen de rechtse partijen die de ontaarding van het financiële stelsel uit volle overtuiging hebben gesteund. De sociaal-democratie heeft daar van harte aan meegewerkt. De ideologische veren moesten worden afgeschud, niet waar?

De echte deregulering van de financiële sector is ingezet in de VS door Bill Clinton. Al die zogenaamde “linkse” politici (inclusief Obama) hebben kilo’s boter op hun hoofd.

op 18 10 2011 at 13:29 schreef Sandro:

babs, bedankt voor de uitleg. Verontrustende link overigens, is dit echt op 2 km van jouw huis?

Pyt, ik heb respect voor mensen die hun nek uitsteken, solidair ben ik zeker lang niet altijd.
Mij zul je niet snel zien op een demonstratie, ik steek mijn nek wel op een andere manier uit, een manier die mij beter past.
Je uitleg over Spanje strookt niet 1 op 1 met die van babs maar er zal zeker waarheid in ziiten, bedankt.

op 18 10 2011 at 13:57 schreef Leuk stuk:

Het waren trouwens niet alleen de rechtse partijen die de ontaarding van het financiële stelsel uit volle overtuiging hebben gesteund. De sociaal-democratie heeft daar van harte aan meegewerkt. De ideologische veren moesten worden afgeschud, niet waar?

Dat links in bepaalde fasen en op verschillende punten ook kwalijke zaken heeft laten lopen en goed gevonden, betekent niet dat het grosso modo even veel schuld heeft aan de inmiddels gigantisch crashende neoliberale politiek en dito praktijken.

Clinton en de meeste andere Democraten in de VS reken ik trouwens niet tot links. Jij (kennelijk) wel?

Het heeft niet zo veel zin mensen “fout” stemgedrag uit het verleden te verwijten.

Huh? Als je zo redeneert, heeft het ook niet zoveel zin woedend te zijn op bankiers wegens hun “gedrag in het verleden”? Hoezo zou het geen zin hebben mensen te verwijten dat ze door hun politieke keuzes zelf praktijken in het leven hebben helpen roepen waar ze nu razend tegen te keer gaan?
In Argentinië bijvoorbeeld heeft het echt een stuk geholpen dat mensen die eerder rechts stemden, op hun schreden terugkeerden en hun steun aan Néstor Kirchner zijn gaan geven.

op 18 10 2011 at 14:16 schreef leonard:

Waar zijn de radicale bands met een boodschap. In de jaren negentig stond iedereen mee te hossen op bands als Rage against the machine, Senser, Living colour. Deze bands voelden goed aan dat er iets ontzettend mis was met het systeem. Waar zijn ze gebleven? Die tegenwoordige post romantische muziek werkt niet. Een goeie revolutie heeft goeie muziek nodig. Niet The Voice of Holland. Er mag weer gehakt worden.

http://www.youtube.com/watch?v=rqkMsXcHQYg&feature=related

Die goeie oude tijd!

op 18 10 2011 at 14:27 schreef Otto:

De problematiek waartegen nu – op zich terecht – wordt geprotesteerd is helemaal geen rechts of links probleem. Een verlieslatende onderneming met belastinggeld kunstmatig in stand houden (zei iemand daar RSV?) gaat in tegen het kapitalistme en dus niet rechts (kijk maar eens wat Jim Rogers hiervan vindt). Het scheppen van de mogelijkheid om je verliezen af te wentelen op te gemeenschap terwijl je de winsten in eigen zak steekt is niet links. Het probleem zit dieper, en heeft vooral te maken met wat wel een incestueuze bestuurderskaste wordt genoemd. Want de decision-makers op Wall Street en de Zuidas, in Londense City en in Frankfurt zijn geen van allen ondernemer. Zij zitten er niet met hun eigen geld in. Het zijn bestuurders, net als de politici.

op 18 10 2011 at 15:01 schreef Pyt van der Galiën:

@Leuk Stuk

Nee, ik vind Clinton niet “links”. Ik zeg ook “…zogenaamde “linkse” politici.” Maar ik vind ook Groen Liberaal niet “links”, evenmin als de PvdA. Eigenlijk vind ik dat de PvdA al niet links meer was op het moment dat die partij zo van harte instemde met onze koloniale oorlog in Indonesië en GL niet sinds ze instemde met onze koloniale oorlog in Afghanistan.

Natuurlijk zijn anarchisten niet medeverantwoordelijk voor de ontaarding van de financiële sector, maar links-liberalen en sociaal-democraten wel degelijk. In de publieke perceptie zijn die groeperingen wel degelijk “links”, ook al vinden jij en ik van niet.

“Als je zo redeneert, heeft het ook niet zoveel zin woedend te zijn op bankiers wegens hun “gedrag in het verleden”?”

Dat zie ik niet. Het is politiek niet zo zinvol een demonstrant op het Beursplein uitgebreid te gaan verwijten dat hij vorige keer op Rutte of Wilders gestemd heeft. Wie schiet daar wat mee op?

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niet kunt wijzen op de gevolgen van het stemmen op partijen die van harte ingestemd hebben met de neoliberale deregulering van de financiële sector. Al zit je dan natuurlijk wel met het probleem dat 80% van onze volksvertegenwoordigers daar tot voor kort weinig of geen problemen mee had.

op 18 10 2011 at 15:04 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Babs heeft gelijk. Blijkt inderdaad om immigrantenkinderen te gaan waarvan 6% daadwerkelijk regelmatig honger heeft. Wat natuurlijk nog wel even iets anders en erger is dan hetgeen ik suggereerde.

op 18 10 2011 at 15:22 schreef Sandro:

Pyt, dat vind ik ook ja. Bedankt voor de aanvulling.

op 18 10 2011 at 15:56 schreef Daan:

@Leuk stuk: Het is inderdaad verbijsterend dat men zich niet eens goed achter de oren krabt bij de gang naar het stemlokaal. Dat verbaasde me al na de eerste val van het kabinet Balkenende, na de tweede nog veel meer.

Mensen stemmen nog het meest vanuit gewoonte, zonder nadenken. Jammer. Hoop dat met dit soort acties mensen eens wat beter na gaan denken wat hun stemrecht nu werkelijk inhoud.. Hopen.

op 18 10 2011 at 16:22 schreef Rob:

@Leonard

“In de jaren negentig stond iedereen mee te hossen op bands als Rage against the machine…”

Ja. Klopt. Nog nooit zag ik scènes uit het echte leven die zo aan Monty Python deden denken. Al die figuren, allemaal hetzelfde gekleed, met allemaal hetzelfde kapsel, die allemaal op dezelfde manier stonden te springen terwijl Zack de la Rocha er overheen schreeuwt: “Fuck you I won’t do what you tell me!”

“Yes, we’re all individuals!”

op 18 10 2011 at 16:54 schreef Bigpete:

Volledig eens met de strekking van het artikel. Ben helaas bang dat deze protesten geen enkel effect zullen sorteren en dat de graaiers gewoon doorgaan met graaien en blunderen op kosten van de belastingbetaler…

op 18 10 2011 at 18:08 schreef Leo schmit:

BP: de graaiers zijn al binnen. De (politieke) blunderaars laten hen gewoon nog even hun gang gaan.

Maar wat doen de graaiers met het geld? Ze weten ook wel dat het niks waard is en ruilen het snel in voor bezit van harde grond. De komende jaren zijn wij getuige van een massale onteigening van kleine grondbezitters en hun verdrijving naar de stad.

Ben ook bang dat de protesten daar niet veel aan kunnen doen, maar verder eens met de stellingname van Peter, chapeau voor de ‘occupiers’.

op 18 10 2011 at 18:16 schreef leonard:

@Rob

Je doelt op dat concert in Landgraaf? Tja dat was wel een beetje gênant, maar zegt weinig over de boodschap van dit soort bands. Ik denk ook niet dat deze bands populair waren om hun boodschap. In ieder geval niet in Nederland. De muziek was gewoon rete vet en vernieuwend. Nog gênanter was eigenlijk dat concert “woodstock ’99”. Na de optredens van achtereenvolgens Rage against the machine, Limb bizkit, The red hot chili peppers en nog wat anderen werd de hele boel afgebroken. Daarna is Rage against machine er geloof ik ook mee gestopt. En nu zou ik graag weer van dat soort bands zien.
Maar goed Rob Wijnberg heeft een geweldige column geschreven over ook jouw cynisme zeg maar. Het is nooit goed!

http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/10/18/instant-succes/

op 18 10 2011 at 19:23 schreef Pyt van der Galiën:

@Leinard

Even over jouw link. Het is mij eerlijk gezegd een volstrekt raadsel waarom economen als Frank Kalshoven in welk debat dan ook nog serieus worden genomen. Peter verwijst er ook al naar in zijn artikel.

Een enkele uitzondering als Nouriel Roubini daargelaten heeft niemand van hen de crisis aan zien komen. Van Kalshoven mocht ik vernemen dat ik me daar niet druk om moest maken, want hij en zijn collega’s waren wel heel goed in staat ACHTERAF te verklaren hoe het nu allemaal zo’n puinzooi was geworden.

Ik zie niet in waarom de Kalshovens en de Sweder van Wijnbergens meer zouden verdienen dan een omhooggestoken middelvinger. Kan Rutte die Economische Faculteiten niet even wegbezuinigen? Die hebben niet meer bestaansrecht dan een faculteit parapsychologie.

op 18 10 2011 at 19:48 schreef Simon Soesan:

Even twee vragen:
Op Twitter volg ik u en zie dat u zichzelf FrontaalNaakt noemt. Maar als foto gebruikt u een blote bips van een dame. Is uw eigen FrontaalNaakt zo genant, of verschuild u zich liever graag achter een dameskont?
Ook zie ik dat u vaak, zonder aanleiding @Lootschrijft aanvalt en voor spot zet. Heeft dat een inhoudelijke reden of bent u gewoon een antsemiet die zich graag achter een dameskont verschuild?

op 18 10 2011 at 19:52 schreef Peter:

Ha, Daniel Teeboom! Heb je nou nóg geen d van een t leren onderscheiden?

op 18 10 2011 at 20:21 schreef leonard:

Dit was ook wel aardig!
Geweldige dagje trouwens. Lekker Jaren negentig muziek luisteren. Toen had muziek nog ballen zeg maar. Ik vraag me wel af waarom die bands 15 jaar te vroeg waren met hun boodschap. Iemand?

Public enemy

http://www.youtube.com/watch?v=7EJq587OLJ8&feature=fvwrel

op 18 10 2011 at 21:23 schreef p.wielaard:

He G ! Landen eerst aan de grond helpen ?? China wordt de grootste economie ter wereld. Die zijn aan de grond begonnen. Als je van economie niks snapt, lul er dan niet over !

op 18 10 2011 at 21:57 schreef Yvonne:

Helemaal eens met Peter!

op 18 10 2011 at 22:32 schreef Sasha Berkman:

Sandro:

¨Goed stuk. V.w.b. de demonstranten ben ik het met je eens – zij steken hun nek wel uit en doen iets!
Of het nu iets is waar ik het mee eens ben of niet, zolang het geweldloos verloopt hebben ze mijn sympathie.¨

Gelukkig. Ik was al bang dat jouw leider op zou roepen om ze allemaal door hun knieen te schieten.
Heeft Geert W al iets getwittert indeze?

op 18 10 2011 at 22:40 schreef frank:

blah blah…peter kan niet wachten tot ie zijn zuurverdiende euro’s weer op mag maken in een ver aziatisch land…klagen over de toestanden daar, de veel te dure taxiritten en opscheppen dat je overal voor een habbekrats kan eten…kijk…sandro..dat is een typisch voorbeeld van een salon socialist….condescending and elitist de wereld vertellen waarom iets goed dan niet fout is…ik denk dat Peter in zijn natte dromen de tondeuse al in zijn hand heeft om de echtgenotes van de grote bankieren en beleggers kaal te scheren op de Dam

op 18 10 2011 at 22:47 schreef Peter:

Prachtig, reacties zoals van Frank. Die zit zich dus echt te verbijten als hij mijn vakantieverslagen leest. Zo boos is-ie, dat-ie er maar een wat krakkemikkige Godwin tegenaan gooit.

Arme Frank. Zelfs een weekje Center Parcs zit er weer niet in voor hem, deze zomer.

op 19 10 2011 at 00:15 schreef Jacco:

Hele tijd niets gelezen hier…niets gemist. De gefrustreerde, gemankeerde psychopaat Breedveld is van God los…lach me te barsten!

op 19 10 2011 at 00:19 schreef Sasha Berkman:

wtf is frank?

op 19 10 2011 at 00:26 schreef Peter:

De betere argumenten komen toch van Domrechts.

op 19 10 2011 at 02:07 schreef G!:

Wielaard, China bevestigt precies mijn punt! Het aardige aan China is dat niemand er ooit aan gedacht heeft dat land aan de grond te helpen, onder andere omdat het dat zelf wel deed toen het nog communistisch was. ’t Westen was toen druk bezig met allerlei leningen in Afrika en Zuid-Amerika. China heeft goed opgelet hoe er met landen als Argentinië of Uganda bijvoorbeeld werd omgegaan, bijvoorbeeld hoe de wereldbank en ’t IMF leningen verstrekten en wat de gevolgen daarvan waren. Toen op die leningen toenemende kritiek kwam en men daar terughoudender in werd, nam China die rol zij het op een iets andere manier over en dat heeft ze de rechten voor veel bronnen in Afrika opgeleverd. Kortom, eigenlijk exact op de manier die ik al beschreef. Dat China de ‘grootste’ economie ter wereld wordt, heeft niks met de welvaart in dat land te maken. En dat ze vanaf de grond is zijn, tja… wie is dat niet?

Sasha, hoe zei Wilders het ook al weer? Krakers, anti-globalisten of ander verwerpelijk tuig, toch?

op 19 10 2011 at 08:11 schreef Sandro:

Hmmm sasha, als jij het met mijn mening/standpunt eens bent moet ik deze misschien toch maar herzien.

op 19 10 2011 at 09:23 schreef Pyt van der Galiën:

Je bent gewoon jaloers op het niveau waarop men op Amsterdam Post discussieert, Peter. Met al die oproepen om het in Nederland een beetje fascistischer te maken en “die zwervers” af te voeren naar het Oostfront.

op 19 10 2011 at 09:35 schreef Pyt van der Galiën:

Hmm..link in mij vorige post werkt niet. Hier dan maar de volledige link: http://www.amsterdampost.nl/uitkeringstrekkers-houden-vol-op-beursplein-en-malieveld/. Excuses.

op 19 10 2011 at 12:15 schreef MNb:

Inderdaad, PvdG, de suggestie dat die demonstranten in oktober aardbeien moeten gaan plukken is van duizelingwekkende genialiteit.

op 19 10 2011 at 12:37 schreef Anne:

“Verder vind ik dat jij al helemaal geen reden hebt om te klagen. Jij leidt een makkelijk leven en hebt een goedbetaalde baan.”

Mijn leven is ook heel makkelijk: Sure, meer dan de helft van mijn inkomen gaat op aan vaste lasten, en ik hou niet genoeg over om serieus te sparen, maar ik kan wel altijd de huur en mijn eten betalen en af en toe iets leuks doen, ik heb kunnen studeren zonder al te grote schuld, en ik hoef niet bang te zijn dat een ongeluk of ziekte mijn financiële ondergang zal betekenen – en daarmee leef ik in enorme luxe in vergelijking met het overgrote merendeel van de wereld. Mag ik dan niet op het Beursplein staan omdat ik het een fucking schandaal vind dat het een luxe is?

op 19 10 2011 at 13:24 schreef Sandro:

MNb – wel eens vernomen dat men aardbeien ook in kassen kweekt?? over duizelingwekkende genialiteit gesproken.

Hier een leuke link waar je nog veel van kunt leren:

http://www.aardbeienland.nl/

op 20 10 2011 at 01:17 schreef MNb:

Ja. Wel eens vernomen, Sandro, hoeveel plukkers er dagelijks nodig zijn in aardbeienkassen? Ook jij hebt moeite om verder te denken dat je vooroordeel kort is.

op 20 10 2011 at 03:33 schreef You On A Gin:

@ leonard:
muziek was gewoon rete vet en vernieuwend.

Sorry, nope. Voor hip publiek, wellicht. Bands als Anthrax en met name Bodycount (met Ice-T) deden dat al enige jaren ervoor, en een act als Clawfinger in hetzelfde ’tijdvak’.

op 20 10 2011 at 10:41 schreef Thomas E:

Bravo voor dit stuk! Je moet deze demonstraties zien als een intuïtieve walging van het graaierige, materialistische neoliberalisme dat in de westerse wereld al jaren de toon bepaalt.

op 20 10 2011 at 10:59 schreef Harm-Jan:

Helemaal mee eens,met EEN uitzondering: de kleur ROZE wil ik graag reserveren voor normale mensen, dus vriendelijk verzoek om over de Bruine Khmer te praten of de Blauwe Khmer

op 20 10 2011 at 13:59 schreef G!:

Harm-Jan, ’t Virtuele haatpaleis GeenStijl heeft die kleur toch min of meer zèlf tot zijn handelsmerk gebombardeerd. Daar verandert een Peter of wie dan ook dus niks aan, hoezeer je die kleur ook zou willen reserveren voor stijlvollere gebruikers…

op 20 10 2011 at 16:47 schreef You On A Gin:

En wij willen de swastika terug, maar dat is mooi verpest door Hitler. En die deed ‘m nog verkeerd om, ook.

op 20 10 2011 at 17:03 schreef G!:

De lul.

op 20 10 2011 at 17:21 schreef You On A Gin:

Nou.

op 20 10 2011 at 18:52 schreef MNb:

Ach, Gin en Leonard, probeer dit eens.

http://www.youtube.com/watch?v=LRt3PIDER94&ob=av2n

40 jaar geleden. Daar hebben alle latere bands de mosterd vandaan. Alleen zijn sommige “zangers” gaan rappen, wat ik niet echt een vooruitgang vind.

op 20 10 2011 at 19:11 schreef You On A Gin:

Dank je MNb. Lekker muziekje. De stamboom van alle genres van hardere rock is een flink vertakte en intrigerende.

op 09 12 2011 at 14:51 schreef De Researcher » Van ‘Stelletje kanslozen’ tot ‘Werkschuw tuig’:

[…] de uitkeringstrekkers en de Sultanavreters – stonden er ook voor mij. Bedankt!’ Peter Breedveld, Frontaal Naakt, 17 oktober […]

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN DECEMBER

O Moslimjager Bente Becker gaat achter allochtone normen en waarden aan

O Het anti-evangelie van Wierd Duk

O Een verstandig mens en een hufter

O Een blauwdruk voor etnische segregatie

O De SP was nooit niet racistisch

O Hooligans hoeven niet te integreren

O Ionica’s favoriete boeken van 2024

O Waarom Luigi Mangione een halve volksheld is

O Niet mijn kind

O Strangers on a train

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 


 

(Advertentie)
 

 

 

RSS RSS