Koerden en Turken
Tayfun Balçik
Beste mensen,
Graag wil ik jullie uitnodigen voor een bijeenkomst voor Turkse en Koerdische Nederlanders op vrijdag 23 oktober vanaf 19:30 uur bij The Hague Peace Projects, Paviljoensgracht 20 in Den Haag. Dit is een vervolg van onze eerdere ontmoeting op 1 oktober in Amsterdam West (Stichting Argan).
Sinds afgelopen juni is het geweld tussen de Turkse staat en de Koerdische PKK weer opgelaaid. Met de recente bomaanslag in Ankara, waarbij tenminste 97 doden vielen, lijkt de situatie in Turkije gewelddadiger dan ooit.
Slachtoffers in Ankara
Dit geweld leidt ook tot spanningen hier in Nederland, waar veel mensen met een Turkse en/of Koerdische achtergrond wonen. Afgelopen dinsdag was er een wake in Amsterdam voor de slachtoffers in Ankara. Hier waren vooral linkse Turken en Koerden op afgekomen.
Enerzijds is dit te begrijpen, het waren vooral Koerden, Alevieten en andere linkse Turken die het doelwit waren van de aanslag in Ankara.
Maar de eenzijdigheid van zulke bijeenkomsten blijft problematisch. Conservatieve Turken komen niet. Ook zie je regelmatig protesten en bijeenkomsten waar juist weer alleen nationalistische Turken op afkomen.
Verdelende frames
Een paar maanden geleden hebben wij (Turken, Koerden, en andere Nederlanders) een start gemaakt om de segregatie te doorbreken via een dialoog. Er is aan beide kanten behoefte om in contact te gaan met ‘de andere kant’. Voorbij de verdelende frames die onze levens steeds meer lijken te polariseren.
Dat doen we deze keer door eerst twee sprekers het woord te geven die hun visie op de problematiek met ons zullen delen, waarna wij met hen en met elkaar het gesprek kunnen aangaan.
Gevoelige onderwerpen
De twee sprekers zijn Esra Dede (verhalenverteller, die veel schrijft over gevoelige onderwerpen bij OneWorld en Frontaal Naakt) en Suna Floret (columnist van het Algemeen Dagblad). Jakob de Jonge van The Hague Peace Projects zal de avond voorzitten.
Voel je vrij om deze uitnodiging door te sturen naar andere geïnteresseerden.
Tot vrijdag!
Groeten,
Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.
Tayfun Balçik, 20.10.2015 @ 06:51
6 Reacties
op 20 10 2015 at 10:01 schreef marten:
Ik zal dat nooit begrijpen, dat overdreven nationalisme voor een land waar je niet geboren bent.
op 20 10 2015 at 11:55 schreef Thomas E:
Toch zie je het héél veel, Marten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Nederlandse immigrantenkolonies in landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Australië? Die volgen zo’n 65 jaar na dato – en sommigen nog een stuk langer – de Nederlandse ontwikkelingen ook nog steeds op de voet. Velen zijn volledig onrealistisch patriottisch. Hetzelfde geldt voor een hoop Amerikaanse joden tov Israël. het is een soort geromantiseerd heimwee.
op 20 10 2015 at 16:34 schreef Jan:
Veel Nederlanders in het verre buitenland zijn onrealistisch patriottisch?
Eigenlijk zeg je dus dat je het net als Marten ook niet zo begrijpt van die Turken maar Nederlanders in den vreemde zijn ook heel erg?
op 20 10 2015 at 19:22 schreef Thomas E:
Met onrealistisch patriottisch bedoel ik precies wat ik zeg: door er niet te wonen heeft men geen realistische kijk (meer) op het land van oorsprong en geeft men zich makkelijk over aan een soort roze-bril-nationalisme.’Het land van onze vaderen’ (zie je die ontroerde blik erbij?)
op 20 10 2015 at 23:17 schreef Sasha Berkman:
Wat willen jullie voor elkaar blaten dan?
Het is heel simpel. Stop de genocide op de koerden!
op 21 10 2015 at 22:14 schreef dewanand:
mauw, mauw, namastiaauw Tayfun Balçik,
mooi zeg, ik denk dat ik ook kom kijken om empirische data te verzamelen en nieuwe kontakten te krijgen. Nu zijn Wieroe en ik bezig met nieuwe theorieen om dit haat probleem te proberen te verminderen, maar vanwege het verschijnsel DWAITA als natuurlijke, kosmische regel is dit misschien tevergeefs.
Historische vetes, trauma’s uit oude oorlogen, genocides, massa verkrachtingen enz kunnen bij elk volk en ras echt duizenden jaren lang geconserveerd blijven in het zgn Collectief Onderbewustzijn, en dit is een internationaal probleem van onze soort, als iets te ver geevolueerde mensapen, met te grote geslachtsdelen en te krasse geslachtshormonen.
Ja, hoe los je nou een onoplosbaar, irrationeel, diepgeworteld volkeren en rassenhaat probleem op??? Eerste stap is het probleem kunnen beschrijven met een soort beschrijvingstaal, en hier is onze Wieroe nu mee bezig in zijn warme, luie mandje.
Kijk onze nieuwste tekst, Facebook event, Think Pink, v kanker patienten, v dubbele drs Monique Badloe
en scroll door hiervoor, kladje he:
(onderzoeks kladje) Uitleg waarom Wieroe een vergevorderde Gitastani is