De Reaguurder
Hans Post
Illustratie: Igor G. Panov
Hans Post is online-nieuwsverslaafd. De symptomen? Ingevallen wangen; nachten zonder slaap aan de laptop gekluisterd; ogen waaruit het licht is verdwenen. ‘Als ik wil, kan ik er zo een maand mee stoppen,’ zegt hij. Maar zijn trillende, om de muis geklemde hand doet anders vermoeden. Zie hier een excerpt uit zijn online logboek – de ijldromen van een nieuwsjunkie in de ontkenningsfase.
Ik ben boos. Woest ben ik. Eigenlijk al jarenlang. Mijn hoofd is een gevangenis, waarin ik schuimbekkend aan de tralies trek, met bloeddoorlopen ogen.
Onmacht
De kwaadheid waar ik aan lijd – want lijden mag je het wel noemen – wordt veroorzaakt door onmacht. Een bijzonder type onmacht. Het is de onmacht om de loop van de Nederlandse geschiedenis te beïnvloeden. De onmacht om op wetten te stemmen. De onmacht om gehoord te worden door mijn medeburgers, gerespecteerd.
Zo dicht schurken mijn verzengende kwaadheid en onmacht tegen elkaar aan, dat ze rondzingen. Een hoge pieptoon, steeds venijniger, steeds ondraaglijker. Ik douw mijn handen tegen mijn oren.
Ik ben een reaguurder. De onmacht en kwaadheid waar ik het over heb zijn de onmacht en kwaadheid van de reaguurder.
De reaguurder heeft een bijzondere gave. Maar daar betaalt hij een hoge prijs voor. Het is de gave om de politiek te doorgronden. Hij doorziet wat voor anderen verborgen blijft: politieke complotten, misdaden, leugens. Het tergt hem. Alleen zijn liefde voor het vaderland houdt hem op de been – dat dierbare land, dat kankerland – Nederland, dat hij langzaam naar de verdoemenis ziet gaan.
Onbegrepen
De reaguurder is een onbegrepen diersoort. Maar geen bedreigde diersoort. Met drommen begeven de reaguurders zich op het internet. Dag en nacht. Als je ze zou wegplukken vanachter hun toetsenborden en neerzetten in Den Haag, dan zou het zwart van ze zien, op het Binnenhof, aan het Lange Voorhout, in de buitenwijken tot aan zee – in elk zijstraatje, op elke duintop.
Geen bedreigde diersoort, maar onbegrepen: dat wel. Ze worden genegeerd door Henk en Ingrid: ‘wie heeft het nou over politiek?’ Ze worden weggehoond door Diederik-Jan en Fleur: ‘wie heeft het nou over politiek zonder ervoor betaald te worden?’ Henk, Ingrid, Diederik-Jan en Fleur gaan liever lekker winkelen of zo. Hun avonden slijten ze achter de buis.
De reaguurder slijt zijn avonden achter ‘de buis 2.0’: het internet, de draaikolk van online opinie-sites. Daar browst hij naar artikelen – zijn eigen mening als een slagersmes in de hand. Zo ook ik. Urenlang. Tot mijn ogen op stokjes staan. Een klik hier, een onbeheersbare ergernis daar. En plotseling gebeurt het. Het gebeurt altijd een keer. Ik ben er onbewust naar op zoek. Ik open een artikel dat mijn borst zozeer doet verkrampen, dat ik wel moet reaguren.
Kleine lijkkisten
Reaguurders hangen onder hoofdartikels in korte commentaren. Waar het hoofdartikel met rechte rug op de webpagina staat, trots, arrogant, daar kwijnen de reaguurders weg in de zompige grond daaronder, in bedompte, kleine lijkkisten, soms wel tot een meter diep. Dat claustrofobie ze bij de keel grijpt, is niet verwonderlijk. En dat die claustrofobie omslaat in onmacht en haat evenmin. Panisch rammen de reaguurders om zich heen, op het toetsenbord, met uitgeslagen klauwen.
Schuimbekkende complottheorieën slingeren ze de wereld in. Een slagveld aan dodelijke spelfouten. Gruwelijk verminkte zinnen. En een gerafelde logica, die als een loopbrug gevaarlijk heen en weer zwaait over het ravijn van hun eigen waanzin.
De wereld van de reaguurder is een griezelige sprookjeswereld. Het is een wereld waarin je schreeuwt, maar er komt geen geluid uit je mond. De mensen kuieren langs je heen – je krijst met opgeheven armen – maar ze slenteren genietend voort, babbelen eens wat onder elkaar. Alsof je niet bestaat. Dat is de ergste nachtmerrie.
Lege handen
De macht is in Nederland netjes verdeeld. De uitvoerende macht valt aan directeuren, rechters en de hoge heren in Den Haag. En dan heb je de opiniërende macht – laat ik het zo maar noemen. Die valt aan beroepsjournalisten van divers pluimage – presentatoren, columnisten – mensen met een vlotte pen en heldere denktrant.
De reaguurder blijft met lege handen achter. Theoretisch gezien is hij – de mondige burger – de vijfde macht. Maar de vijfde macht is een illusie. Mogen reaguren en mogen stemmen, eens in de vier jaar, op een voorgekauwde lijst regenten: dat is weinig meer dan een ritueel, waarmee de burger zijn macht uit handen geeft, nog voor hij het heeft uitgeoefend.
Aan wiens kant staat ú eigenlijk? Kom op, beken kleur. Aan de kant van de redelijkheid van de macht? Ga uw gang. U voelt dan vast de aandrang om de reaguurder te bespotten: die stumperds toch! Kijk eens naar die scheefgegroeide bijzinnen, giftige hatelijkheden, algehele domheid.
Gebazel in de marge
Maar wees dan wel zo eerlijk en geef toe: het gebazel van de reaguurder is gebazel in de marge. Letterlijk.
Het is het snerpende geluid van machteloosheid.
Hans Post noemt zichzelf ‘een hardwerkende Nederlander,’ met ‘een robuuste set normen en waarden.’ Hij ontkent ten stelligste betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige rellen rond de kroning van Beatrix op 30 april 1980 in Amsterdam. ‘Toen was ik víer,’ briest hij verongelijkt.
Hans Post, 22.01.2013 @ 16:36
15 Reacties
op 22 01 2013 at 19:58 schreef Bastiaan:
“Maar geen bedreigde diersoort”
Wél een bedreigende diersoort. Voornamelijk elkaar.
op 22 01 2013 at 21:25 schreef gronk:
Ik heb juist het idee dat reaguurders zo’n beetje aan het uitsterven zijn. Iedereen trekt zich terug op facebook en andere social media.
op 22 01 2013 at 23:48 schreef Jon:
Goed stuk. Ergens herken ik wat..
op 23 01 2013 at 00:03 schreef Brenda van der Veer:
Die machteloosheid houdt de reaguurder op de been, heeft hij of zij wat te zeuren. Stel je eens voor dat de reaguurder werd genegeerd, de reaguurder die hoopt op de aandacht van de AIVD. Alsof ie in de Soviet Unie zit. In iedere natte reaguurdersdroom zijn zij de dissidenten, die reaguurders. Dan blijkt niemand geïnteresseerd, zelfs de staat niet. Dat zouden ze pas echt erg vinden.
op 23 01 2013 at 00:49 schreef dewanand:
namaste Hans Post,
Mooi betoog, maar je hebt het over de gewone man en vrouw op het hollands cyberweb die wel mogen lezen maar netjes hun bek dicht moeten houden. Er is censuur, politieke correctheid en je collega’s en vrienden trappen jou eruit als zij weten wat je leest en echt denkt. Denken is verboden voor de reaguurder en de staat wil het liefst zijn grote hersenen via lobotomie eruit snijden. Hierom krijgen ze pillen als ze verkeerd denken of worden er 200.000 van ze weggestopt in klinieken.
Niemand wil de waarheid horen van de gewone man of reaguurder en ik vraag mij af of je hier zelf durft om deze waarheid te vertellen. Is Nederland een zinkend schip en springen de vette witte ratten al overboord? Hoeveel arme, zieke, zwakke en lage kaste Hollandse ratten zitten vastgeketend in het ruim van dit schip en zijn zijn zij verdoemd om de verdrinkingsdood te ondergaan als het schip zal kapseizen?
Wie is hier al zo vastgeketend als de lage kaste ratten?
Dewanand
op 23 01 2013 at 00:51 schreef MNb:
Ik durf nauwelijks te reaguren hier …
op 23 01 2013 at 01:48 schreef Marco Knol:
Vroeger was alles beter. Toen had je de RAF en de Rode Brigades. Ook niet erg aardig (en eveneens actief in Hans kleutertijd), maar wel iets effectiever. De reaguurder is gewoon een gemankeerde linkse terrorist. Zonder het te weten, wat het geheel nog tragischer maakt.
Of ben ik nu aan het reaguren?
op 23 01 2013 at 11:09 schreef Jon:
In aansluiting op dewanand: ik zou wel willen dat er meer wordt betrokken en geluisterd. Dat bestuurders transparant beslissen op basis van breed verkregen informatie. Waar alle soorten reaguurders overheen zijn geweest. Dat dan de beslissers helder zijn over welke feiten en meningen/visie ze toepassen en waarom.
Bij de reaguurder zit frustratie (naast de echte rotte appels). Ik zou liever zien dat dat positief wordt omgebogen dan weggedrukt met censuur en stiekem gedoe. En dan gelijk even bestuurders opvoeden. Gewoon weer luisteren en verantwoordelijkheid nemen voor je taak, niet voor je eigen positie.
op 23 01 2013 at 12:27 schreef Psiecho:
Hans, je werpt je op als Hollands nieuwe boegbeeld van de reaguurders, en vol verwachting klopt mijn hart. Spuw je gal op het web, laat je zwarte inkt 2.0 vloeien, ik zal je volgen door mijn schermpje in de nacht. Gezellig bakkie zwarte koffie erbij, met een bitterkoekje.
op 23 01 2013 at 23:15 schreef Sasha Berkman:
Je hebt het hier niet over de antisemieten!
op 25 01 2013 at 07:55 schreef You On A Gin:
@ Sasha Berkman
Ken je deze (hele oude)? Sam komt Moos (die nogal stottert) tegen.
“Hé Moos, alles goed?”
“J-ja Sam, al.. alles goed.”
“Waar ga je heen?”
“Naar de P-P-PTT. Sol-solli.. solliciteren.”
“Echt waar? Wat wil je daar gaan doen?”
“Ba-ba-ba-bandjes insp.. inspreken.”
“Weet je dat nou zeker, Moos? Je bent eerlijk gezegd nou niet zo’n flitsende spreker.”
“N-n-nou en?”
Dus Moos gaat naar binnen, en staat na een kwartiertje weer buiten. Sam vraagt,
“Hoe ging het, Moos?”
Waarop Moos antwoordt, “A-a-antisemieten!”
op 25 01 2013 at 23:29 schreef Sasha Berkman:
YoaG: http://www.youtube.com/watch?v=QaeHlNvJCRg
3 uur!
op 01 02 2013 at 08:45 schreef You On A Gin:
@ Sasha Berkman
Sorry, ik houd niet van reggae, maar toch bedankt. :)
op 25 02 2015 at 09:48 schreef Niels w:
Ik begrijp die gruwel wereld erg goed,I am living it !
Worden steeds verder onder het maaiveld getrapt.
If we do not live for this then why do we exist !?!
): ):
op 29 08 2021 at 09:28 schreef Danny:
En kijk nu eens in 2021….. Hans Post had gelijk…